A rizottó, ez a krémes, olasz klasszikus, számtalan formában elkészíthető. Ebben a cikkben egy igazi tavaszi variációt mutatunk be: a zöldborsós pikó rizottót parmezánnal. Ez a fogás nem csak ízletes, de gyönyörűen is mutat a tányéron, ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető, bár némi odafigyelést igényel.
Miért pont zöldborsó és parmezán?
A zöldborsó frissessége és édessége tökéletesen kiegészíti a rizottó krémességét. A parmezán pedig, a maga sós, umamis ízével, elengedhetetlen eleme a tökéletes rizottónak. Ez a párosítás nem csupán egy tavaszi hangulatot idéz, de tápláló és kiegyensúlyozott ételt is eredményez.
Hozzávalók a tökéletes zöldborsós pikó rizottóhoz
A következő mennyiségek 4 személyre elegendőek:
- 320 g rizottó rizs (Arborio, Carnaroli vagy Vialone Nano)
- 1 liter zöldség alaplé (lehet kockából is, de a friss a legjobb)
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 250 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
- 80 g frissen reszelt parmezán
- 30 g vaj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Pár levél friss menta (opcionális)
- Pikó borsóhajtás a díszítéshez (opcionális)
Előkészületek: A kulcs a sikerhez
Mielőtt belefogunk a főzésbe, fontos, hogy minden hozzávaló kéznél legyen. A rizottó készítése folyamatos figyelmet igényel, ezért nem érdemes közben kapkodni. A zöldség alaplevet melegítsük fel egy lábasban, és tartsuk forrón. Ez nagyon fontos, mert a hideg alaplé lehűti a rizst, és nem lesz olyan krémes a végeredmény. Reszeljük le a parmezánt, aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Ha fagyasztott zöldborsót használunk, akkor azt érdemes kiolvasztani. A mentát vágjuk finomra (ha használjuk).
A zöldborsós pikó rizottó elkészítése lépésről lépésre
-
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre, kb. 5 percig. Ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg!
-
Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és dinszteljük további 1 percig, amíg illatozni kezd.
-
Szórjuk a serpenyőbe a rizottó rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg a szemek üvegessé válnak. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le!
-
Öntsük a rizshez a száraz fehérbort, és főzzük addig, amíg teljesen elpárolog. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.
-
Kezdjük el hozzáadagolni a forró zöldség alaplevet egy merőkanállal. Mindig csak annyit öntsünk, amennyi éppen ellepi a rizst. Folyamatosan kevergessük, amíg a rizs felszívja a folyadékot.
-
Folytassuk az alaplé adagolását merőkanalanként, mindig megvárva, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén harapható marad (al dente). Ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.
-
Amikor a rizs majdnem kész, adjuk hozzá a zöldborsót, és főzzük még 2-3 percig, amíg a borsó megpuhul.
-
Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a vajat és a frissen reszelt parmezánt. Alaposan keverjük össze, amíg a vaj és a sajt elolvad, és a rizottó krémes állagú lesz.
-
Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha használunk mentát, akkor most keverjük bele.
-
Tálaljuk azonnal. Díszíthetjük friss mentával és pikó borsóhajtással.
Tippek és trükkök a tökéletes rizottóhoz
-
A rizottó készítésénél a legfontosabb a türelem és a folyamatos kevergetés. Ne hagyjuk magára a rizst, mert könnyen leéghet!
-
Használjunk jó minőségű alapanyagokat. A jó minőségű rizottó rizs, a friss zöldség alaplé és a valódi parmezán mind hozzájárulnak a tökéletes végeredményhez.
-
A rizottó állaga akkor jó, ha krémes, de a rizs még enyhén harapható. Ne főzzük túl!
-
Kísérletezzünk bátran! A zöldborsó mellé adhatunk más zöldségeket is, például spárgát, cukkinit vagy gombát.
-
A maradék rizottót felhasználhatjuk arancini készítéséhez, vagy egyszerűen csak felmelegíthetjük egy kis alaplével.
A zöldborsós pikó rizottó variációi
Bár a klasszikus recept önmagában is tökéletes, bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal:
-
Gombás zöldborsós rizottó: A gombák földes íze remekül passzol a zöldborsó édességéhez. Pirítsunk meg a hagymával együtt 150 g szeletelt gombát (pl. csiperkét vagy vargányát).
-
Citromos zöldborsós rizottó: A citrom frissességet ad a rizottónak. Adjuk hozzá a főzés végén egy citrom reszelt héját és egy kevés citromlevet.
-
Mentás zöldborsós rizottó: A menta aromája tökéletesen kiegészíti a zöldborsó ízét. Keverjünk bele a rizottóba a főzés végén 1-2 evőkanál apróra vágott friss mentát.
A zöldborsós pikó rizottó tápértéke
A rizottó tápértéke függ a hozzávalóktól. A zöldborsó gazdag vitaminokban (C, K, A), ásványi anyagokban (vas, kálium) és rostban. A parmezán pedig kalciumot és fehérjét tartalmaz. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel a rizs és a sajt magas szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkeznek.
Összefoglalás
A zöldborsós pikó rizottó parmezánnal egy ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető fogás, amely tökéletes választás egy tavaszi ebédhez vagy vacsorához. A friss zöldborsó, a krémes rizs és a sós parmezán tökéletes harmóniája garantáltan elnyeri majd a tetszésedet. Próbáld ki a receptet, és kísérletezz bátran a hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját kedvenc variációdat!