A rizottó, ez a krémes, olasz klasszikus, számtalan formában elkészíthető. Ebben a cikkben egy igazi tavaszi variációt mutatunk be: a zöldborsós pikó rizottót parmezánnal. Ez a fogás nem csak ízletes, de gyönyörűen is mutat a tányéron, ráadásul viszonylag egyszerűen elkészíthető, bár némi odafigyelést igényel.

Miért pont zöldborsó és parmezán?

A zöldborsó frissessége és édessége tökéletesen kiegészíti a rizottó krémességét. A parmezán pedig, a maga sós, umamis ízével, elengedhetetlen eleme a tökéletes rizottónak. Ez a párosítás nem csupán egy tavaszi hangulatot idéz, de tápláló és kiegyensúlyozott ételt is eredményez.

Hozzávalók a tökéletes zöldborsós pikó rizottóhoz

A következő mennyiségek 4 személyre elegendőek:

  • 320 g rizottó rizs (Arborio, Carnaroli vagy Vialone Nano)
  • 1 liter zöldség alaplé (lehet kockából is, de a friss a legjobb)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 250 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 80 g frissen reszelt parmezán
  • 30 g vaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Pár levél friss menta (opcionális)
  • Pikó borsóhajtás a díszítéshez (opcionális)

Előkészületek: A kulcs a sikerhez

Mielőtt belefogunk a főzésbe, fontos, hogy minden hozzávaló kéznél legyen. A rizottó készítése folyamatos figyelmet igényel, ezért nem érdemes közben kapkodni. A zöldség alaplevet melegítsük fel egy lábasban, és tartsuk forrón. Ez nagyon fontos, mert a hideg alaplé lehűti a rizst, és nem lesz olyan krémes a végeredmény. Reszeljük le a parmezánt, aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát. Ha fagyasztott zöldborsót használunk, akkor azt érdemes kiolvasztani. A mentát vágjuk finomra (ha használjuk).

A zöldborsós pikó rizottó elkészítése lépésről lépésre

  1. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre, kb. 5 percig. Ügyeljünk, hogy ne barnuljon meg!

  2. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és dinszteljük további 1 percig, amíg illatozni kezd.

  3. Szórjuk a serpenyőbe a rizottó rizst, és pirítsuk 2-3 percig, amíg a szemek üvegessé válnak. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük, hogy ne égjen le!

  4. Öntsük a rizshez a száraz fehérbort, és főzzük addig, amíg teljesen elpárolog. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

  5. Kezdjük el hozzáadagolni a forró zöldség alaplevet egy merőkanállal. Mindig csak annyit öntsünk, amennyi éppen ellepi a rizst. Folyamatosan kevergessük, amíg a rizs felszívja a folyadékot.

  6. Folytassuk az alaplé adagolását merőkanalanként, mindig megvárva, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a rizs megpuhul, de még enyhén harapható marad (al dente). Ez kb. 18-20 percet vesz igénybe.

  7. Amikor a rizs majdnem kész, adjuk hozzá a zöldborsót, és főzzük még 2-3 percig, amíg a borsó megpuhul.

  8. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és adjuk hozzá a vajat és a frissen reszelt parmezánt. Alaposan keverjük össze, amíg a vaj és a sajt elolvad, és a rizottó krémes állagú lesz.

  9. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha használunk mentát, akkor most keverjük bele.

  10. Tálaljuk azonnal. Díszíthetjük friss mentával és pikó borsóhajtással.

Tippek és trükkök a tökéletes rizottóhoz

  • A rizottó készítésénél a legfontosabb a türelem és a folyamatos kevergetés. Ne hagyjuk magára a rizst, mert könnyen leéghet!

  • Használjunk jó minőségű alapanyagokat. A jó minőségű rizottó rizs, a friss zöldség alaplé és a valódi parmezán mind hozzájárulnak a tökéletes végeredményhez.

  • A rizottó állaga akkor jó, ha krémes, de a rizs még enyhén harapható. Ne főzzük túl!

  • Kísérletezzünk bátran! A zöldborsó mellé adhatunk más zöldségeket is, például spárgát, cukkinit vagy gombát.

  • A maradék rizottót felhasználhatjuk arancini készítéséhez, vagy egyszerűen csak felmelegíthetjük egy kis alaplével.

A zöldborsós pikó rizottó variációi

Bár a klasszikus recept önmagában is tökéletes, bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal:

  • Gombás zöldborsós rizottó: A gombák földes íze remekül passzol a zöldborsó édességéhez. Pirítsunk meg a hagymával együtt 150 g szeletelt gombát (pl. csiperkét vagy vargányát).

  • Citromos zöldborsós rizottó: A citrom frissességet ad a rizottónak. Adjuk hozzá a főzés végén egy citrom reszelt héját és egy kevés citromlevet.

  • Mentás zöldborsós rizottó: A menta aromája tökéletesen kiegészíti a zöldborsó ízét. Keverjünk bele a rizottóba a főzés végén 1-2 evőkanál apróra vágott friss mentát.

A zöldborsós pikó rizottó tápértéke

A rizottó tápértéke függ a hozzávalóktól. A zöldborsó gazdag vitaminokban (C, K, A), ásványi anyagokban (vas, kálium) és rostban. A parmezán pedig kalciumot és fehérjét tartalmaz. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, mivel a rizs és a sajt magas szénhidrát- és zsírtartalommal rendelkeznek.

Összefoglalás

A zöldborsós pikó rizottó parmezánnal egy ízletes, tápláló és könnyen elkészíthető fogás, amely tökéletes választás egy tavaszi ebédhez vagy vacsorához. A friss zöldborsó, a krémes rizs és a sós parmezán tökéletes harmóniája garantáltan elnyeri majd a tetszésedet. Próbáld ki a receptet, és kísérletezz bátran a hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját kedvenc variációdat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük