A kardfarkú halak (Xiphophorus hellerii) népszerű választásnak számítanak az akvaristák körében, kezdők és tapasztaltak számára egyaránt. Élénk színeik, könnyű gondozásuk és élénk természetük miatt sokak kedvencei. Ez a cikk átfogó képet nyújt a xifók tenyésztéséről, gondozásáról, táplálásáról és mindenről, amit tudni érdemes ahhoz, hogy boldog és egészséges kardfarkú halakat nevelj otthon.

A kardfarkú halak eredete és jellemzői

A xifók Közép-Amerikából, pontosabban Mexikóból és Guatemalából származnak. Nevüket a hímek jellegzetes, kard alakú faroknyúlványáról kapták. Színük változatos lehet, a vadon élő példányok általában olívazöldek, de a tenyésztés során számos színváltozat jött létre, mint például a vörös, fekete, sárga és a különböző mintázatok.

A hímek általában 7-10 cm hosszúra nőnek, míg a nőstények nagyobbak, akár 12 cm-t is elérhetik. A nemek megkülönböztetése egyszerű: a hímeknek kard alakú farokúszójuk és gonopódiumuk (átalakult anális úszójuk) van, míg a nőstényeknek lekerekített farokúszójuk és normál anális úszójuk.

Akvárium kialakítása a xifók számára

A xifók társas lények, ezért legalább 3-5 példányt tartsunk együtt. Egy kisebb csapat számára legalább egy 60 literes akvárium ajánlott. Fontos a megfelelő szűrés és levegőztetés, hogy a víz tiszta és oxigéndús maradjon. A hőmérsékletet 22-28°C között tartsuk, a pH-érték pedig 7,0-8,0 között ideális.

Az akváriumot ültessük be sűrű növényzettel, amely búvóhelyet biztosít a halaknak, különösen a nőstényeknek és a fiatal halaknak. Használhatunk jávai mohát, vízijácintot vagy más, gyorsan növő növényeket. Fontos, hogy a növények mellett legyen elegendő hely az úszkálásra is.

Az aljzat lehet homok vagy apró szemű kavics. Díszítésként használhatunk gyökereket, köveket, de ügyeljünk arra, hogy ne legyenek élesek, amelyek sérülést okozhatnak a halaknak.

A xifók táplálása

A kardfarkú halak mindenevők, ami azt jelenti, hogy mind növényi, mind állati eredetű táplálékot fogyasztanak. Etethetjük őket jó minőségű száraz tápokkal (pelyhek, granulátumok), de fontos, hogy változatos étrendet biztosítsunk számukra. Kínálhatunk nekik élő vagy fagyasztott eleséget is, mint például szúnyoglárvát, tubifexet, artémiát.

Az etetés során ügyeljünk arra, hogy ne adjunk túl sok táplálékot, mert az elhízáshoz és a vízminőség romlásához vezethet. A napi adagot osszuk el két részre, és csak annyit adjunk, amennyit a halak néhány perc alatt elfogyasztanak.

A xifók szaporodása

A kardfarkú halak elevenszülők, ami azt jelenti, hogy az anyaállat élve hozza világra a kicsiket. A nőstények akár havonta is szaporodhatnak, és egy alkalommal 20-100 kishalat is világra hozhatnak. A vemhesség időtartama körülbelül 4-6 hét.

A szaporodáshoz nincs szükség különösebb előkészületekre, a halak természetes módon szaporodnak az akváriumban. Ha szeretnénk megmenteni a kishalakat, érdemes a vemhes nőstényt egy elkülönítőbe helyezni, vagy sűrű növényzetet biztosítani az akváriumban, ahol a kicsik elbújhatnak a felnőttek elől. A felnőtt halak ugyanis megehetik a kishalakat.

A kishalakat frissen kelt artémiával, porrá tört száraz táppal vagy speciális kishaleleséggel etethetjük. Fontos, hogy naponta többször is kínáljunk nekik táplálékot.

Gyakori betegségek és megelőzés

A kardfarkú halak viszonylag ellenállóak a betegségekkel szemben, de ha nem megfelelőek a tartási körülmények, különböző betegségek is előfordulhatnak. A leggyakoribb betegségek közé tartozik a fehérfoltosság (Ichthyophthirius multifiliis), a gombás fertőzések és a bakteriális fertőzések.

A betegségek megelőzése érdekében fontos a jó vízminőség fenntartása, a rendszeres vízcserék, a megfelelő táplálás és a túlzsúfoltság elkerülése. Ha betegséget észlelünk, minél hamarabb kezdjük el a kezelést, a megfelelő gyógyszerekkel.

Összegzés

A xifó tenyésztése nem bonyolult feladat, de odafigyelést és gondoskodást igényel. Ha betartjuk a fent említett tanácsokat, biztosak lehetünk abban, hogy boldog és egészséges kardfarkú halakat nevelünk otthon, amelyek sok örömet okoznak majd nekünk.