Előfordul, hogy az ember valami igazán különlegesre vágyik, valami olyanra, ami egyszerre emlékezteti a nagymama vasárnapi ebédjeire és egy kifinomult éttermi fogásra. A tejfölös-kapros pisztrángpörkölt galuskával pontosan ilyen. Ez a recept a hagyományos magyar pörkölt és a friss, könnyed halételek tökéletes ötvözete, ráadásul a galuska, mint köret, igazi koronája az ételnek. Készüljünk fel, mert most egy kulináris utazásra indulunk!

Miért pont pisztráng?

Sokan a sertés-, marha- vagy csirkepörkölthöz szoktak, pedig a halpörkölt is legalább annyira finom, sőt, talán még izgalmasabb is. A pisztráng azért ideális választás, mert könnyen beszerezhető, viszonylag gyorsan elkészül, és a húsa nagyon finom, enyhén édeskés ízű. Emellett a szálkázása sem bonyolult, így akár a gyerekek is bátran fogyaszthatják.

Hozzávalók a tökéletes pisztrángpörkölthöz (4 személyre):

  • 4 db pisztráng, tisztítva, filézve (vagy egészben, ha úgy jobban szeretjük)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj vagy zsír
  • 2 teáskanál pirospaprika (édesnemes)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 dl száraz fehérbor (elhagyható)
  • 500 ml tejföl (legalább 20%-os zsírtartalmú)
  • 1 csokor friss kapor, apróra vágva
  • 1 citrom leve

Hozzávalók a galuskához:

  • 250 g finomliszt
  • 1 tojás
  • Kb. 1,5 dl víz (amennyit felvesz)

Elkészítés lépésről lépésre:

A pörkölt alapja:

Először is készítsük el a pörkölt alapot. Ehhez aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy lábasban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat vagy zsírt, majd dinszteljük üvegesre a vöröshagymát. Fontos, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz az étel.

A fűszerezés:

Amikor a hagyma már üveges, húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát, őrölt köményt, sót és borsot. Jól keverjük össze, majd öntsük fel egy kevés vízzel (kb. 1 dl), hogy a paprika ne égjen meg. Tegyük vissza a tűzre, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Ha szeretnénk, most önthetjük hozzá a fehérbort is, ami még gazdagabbá teszi az ízeket.

A pisztráng beillesztése:

A pisztrángot alaposan töröljük szárazra papírtörlővel. Ha filézett formában használjuk, akkor kockázzuk fel a húst. Ha egészben használjuk, akkor óvatosan tegyük bele a pörkölt alapba. Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt pároljuk kb. 10-15 percig, vagy amíg a hal megpuhul. Ne főzzük túl, mert akkor száraz lesz!

A krémessé varázslás:

Amikor a hal már puha, vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük bele a tejfölet. Fontos, hogy a tejföl szobahőmérsékletű legyen, különben összeugrik. Tegyük vissza a tűzre, de már ne forraljuk, csak melegítsük át. Végül keverjük bele az apróra vágott kaprot és a citromlevet. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezést.

A galuska elkészítése:

Míg a pörkölt fő, készítsük el a galuskát. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi vizet, hogy sűrű, de folyékony tésztát kapjunk. Ne keverjük túl, mert akkor kemény lesz a galuska. Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet. A galuskaszaggató segítségével szaggassuk a galuskákat a forró vízbe. Amikor feljönnek a víz felszínére, főzzük még kb. 2-3 percig, majd szűrjük le.

Tálalás:

Tálaljuk a tejfölös-kapros pisztrángpörköltet a frissen főtt galuskával. Díszíthetjük friss kaporral és egy szelet citrommal.

Tippek és trükkök a tökéletes végeredményért:

  • Ha nincs friss kapor, használhatunk szárítottat is, de a friss kapor aromája sokkal intenzívebb.
  • A pörköltet készíthetjük bográcsban is, a szabadban még finomabb lesz!
  • Ha szeretjük a csípőset, adhatunk hozzá egy kevés aprított chili paprikát.
  • A pisztráng helyett használhatunk más, fehér húsú halat is, például harcsát vagy tőkehalat.
  • A galuska tésztájába keverhetünk apróra vágott petrezselymet is.

Miért szeretjük ezt a receptet?

A tejfölös-kapros pisztrángpörkölt galuskával azért különleges, mert ötvözi a hagyományos magyar konyha ízeit a modern gasztronómia könnyedségével. A pisztráng frissessége, a tejföl krémessége és a kapor aromája tökéletes harmóniát alkotnak, a galuska pedig igazán laktatóvá teszi az ételt. Ráadásul viszonylag gyorsan elkészül, így akár hétköznap is bátran nekifoghatunk. Jó étvágyat!

Reméljük, hogy ez a részletes recept segít abban, hogy te is elkészítsd ezt a fantasztikus ételt. Ha kipróbálod, ne felejtsd el megosztani velünk a véleményedet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük