Ki ne szeretné a nagyi féltve őrzött receptjeit? A tejfölös-kapros pikó ragu galuskával egy olyan klasszikus fogás, ami generációkon átívelve hozza össze a családot az asztal körül. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készítheted el ezt a mennyei ételt, lépésről lépésre, a nagyi bevált módszerét követve, de egy kis modern csavarral megfűszerezve.
Miért pont a pikó ragu?
A pikó ragu a magyar konyha egyik gyöngyszeme. A pikó, vagy más néven a lesoványodott, kisebb testű hal, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy ízletes, szaftos ragut készítsünk belőle. A tejföl és a kapor pedig olyan ízkombinációt alkotnak, ami egyszerűen ellenállhatatlan. Persze, ha nem tudunk pikót szerezni, akkor más, kisebb, szálkás halakból is készíthetjük a ragut, de a pikó adja az igazi karakterét.
Hozzávalók a tökéletes pikó raguhoz
Lássuk, mire lesz szükséged ehhez a remekműhöz:
- 500g pikó (vagy más, apró hal)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 1 csokor friss kapor
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika (opcionális)
- Citromlé (ízlés szerint)
A galuskához:
- 200g liszt
- 2 db tojás
- Kb. 1 dl víz (amennyi szükséges)
- Só
Elkészítés lépésről lépésre
A ragu elkészítése:
- A pikót alaposan megtisztítjuk, kibelezzük. A nagyobb példányokat késsel apróbbra vágjuk. Fontos a hal szálkátlanítása, amennyire lehetséges. Bár teljesen nem lehet eltávolítani a szálkákat, a hosszú főzési idő sokat segít puhítani azokat.
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- Egy nagyobb lábasban olajat vagy zsírt hevítünk. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, és még egy percig pirítjuk.
- A hagymás alapra szórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve világosra pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen!
- Húzzuk le a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát (ha használunk). Gyorsan keverjük el, majd öntsük fel kevés vízzel, hogy ne csomósodjon.
- Adjuk hozzá a megtisztított pikót, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a halat.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra a lángot, és fedő alatt főzzük legalább 1-1,5 órán át, amíg a hal teljesen megpuhul. A hosszú főzés során a szálkák jelentősen puhulnak.
- A főzési idő vége felé adjuk hozzá a finomra vágott kapor nagy részét. Hagyjunk egy keveset a tálaláshoz.
- Amikor a hal már teljesen puha, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a tejfölt. Ne forraljuk tovább, mert a tejföl kicsapódhat!
- Ízlés szerint citromlével savanyíthatjuk.
A galuska elkészítése:
- A lisztet szórjuk egy tálba, üssük rá a tojásokat, sózzuk meg.
- Kezdjük el összekeverni, és apránként adagoljuk hozzá a vizet, amíg egy sűrű, de folyékony tésztát nem kapunk. A tészta akkor jó, ha a fakanálról lassan, de egyenletesen csepeg.
- Forraljunk fel sós vizet egy nagy fazékban.
- Egy galuskaszaggató segítségével szaggassuk a tésztát a forró vízbe. Ha nincs galuskaszaggatónk, egy vágódeszkáról késsel is belecsipkedhetjük a tésztát a vízbe.
- Amikor a galuskák feljönnek a víz felszínére, főzzük még 1-2 percig, majd szűrőkanállal szedjük ki őket.
Tálalás
A friss galuskát tálaljuk a forró, illatos tejfölös-kapros pikó raguval. Szórjuk meg a tetejét a félretett, friss kaporral. Savanyú uborkával vagy savanyú káposztával kínálhatjuk.
Tippek és trükkök a tökéletes pikó raguhoz
- A hal kiválasztása: Ha nem tudunk pikót beszerezni, használhatunk más, apró halakat, például keszeget, karikakeszeget. Fontos, hogy a hal legyen friss és jó minőségű.
- A tejföl minősége: A legjobb eredményt zsíros, 20%-os tejföllel érhetjük el.
- A kapor mennyisége: A kapor ízlés kérdése, de a tejfölös-kapros raguhoz bőségesen használjunk, hogy igazán érezhető legyen az aromája.
- A szálkák: A pikó ragu jellegzetessége a sok apró szálka. A hosszú főzési idő sokat segít puhítani őket, de a fogyasztás során azért legyünk óvatosak. Vannak, akik a ragut átpasszírozzák, hogy eltávolítsák a szálkákat, de ez az ízén is változtat.
- Fűszerezés: A só és bors mellett bátran kísérletezhetünk más fűszerekkel is. Egy kevés őrölt kömény, majoránna vagy szerecsendió is jól illik a raguhoz.
- A galuska variációi: A galuskát készíthetjük burgonyával is, vagy dúsíthatjuk apróra vágott petrezselyemmel.
A nagyi titka
A nagyi mindig azt mondta, hogy a tejfölös-kapros pikó ragu lelke a türelem. A hosszú főzési idő alatt a hal teljesen átadja az ízét a ragunak, és a szálkák is megpuhulnak. Ne siessünk, hagyjunk időt az ízeknek, hogy összeérjenek. És persze, a sok-sok szeretettel készült étel a legfinomabb!
Kinek ajánljuk ezt a receptet?
A tejfölös-kapros pikó ragu galuskával egy igazi családi fogás, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. Különösen ajánljuk azoknak, akik szeretik a hagyományos magyar ételeket, és nem riadnak vissza egy kis konyhai kihívástól. A halak szerelmeseinek pedig kötelező!
Jó étvágyat!