A rántott pikó, vagy más néven rántott csirkemell az egyik legnépszerűbb fogás Magyarországon. Ki ne szeretné a ropogós, aranybarnára sült panírba bújtatott, puha, szaftos húst? De vajon mindenki ugyanolyan jól készíti? Ebben a cikkben felfedjük a tökéletes rántott pikó titkait, megosztunk egy nagyi-féle receptet, és eláruljuk, hogyan kerülheted el a leggyakoribb hibákat.

Mi az a pikó?

Kezdjük az alapoknál! A „pikó” elnevezés a csirkemellfilé egyik vékonyabb szeletére utal. A rántott pikó tehát nem más, mint panírozott és kisütött csirkemellfilé. Fontos, hogy a megfelelő vastagságú szeletet válasszuk, mert a túl vastag nem sül át rendesen, a túl vékony pedig kiszáradhat.

A tökéletes alapanyagok

A jó rántott pikó kulcsa a minőségi alapanyagokban rejlik. Íme, mire figyeljünk:

  • Csirkemell: Válasszunk friss, hűtött csirkemellet. Kerüljük a fagyasztott változatot, mert az kiengedés után szárazabb lesz. A legjobb, ha bio- vagy szabadtartású csirkéből készül a pikó, mert ezeknek a húsa ízletesebb és kevésbé vizes.
  • Liszt: A sima finomliszt tökéletesen megfelel a célra.
  • Tojás: Friss, lehetőleg bio-tojásokat használjunk. A tojás adja a panír tartását és fényét.
  • Zsemlemorzsa: A bolti zsemlemorzsa is jó, de a házi készítésű sokkal finomabb. Ehhez szárítsunk ki kenyeret, majd daráljuk le. Így sokkal ropogósabb lesz a panír. A panko morzsa is kiváló választás, ha extra ropogós végeredményt szeretnénk.
  • Fűszerek: Só, bors, fokhagymapor, pirospaprika – ezek az alapok, de bátran kísérletezhetünk más fűszerekkel is, például majoránnával, kakukkfűvel vagy szerecsendióval.
  • Olaj: A sütéshez használjunk bő olajat, ami legyen semleges ízű, például napraforgóolaj vagy repceolaj.

Nagyi titkos receptje: a tökéletes rántott pikó

Ez a recept generációról generációra száll a családunkban. Egyszerű, de nagyszerű, és garantáltan sikert arat!

  1. Előkészítés: A csirkemellet mossuk meg, papírtörlővel szárítsuk le, és vágjuk vékony, egyenletes szeletekre. Klopfoljuk ki óvatosan, hogy még vékonyabbak legyenek, de ne szakadjanak el.
  2. Fűszerezés: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint fokhagymaporral vagy pirospaprikával is megszórhatjuk. Hagyjuk állni legalább 15 percig, hogy a fűszerek átjárják.
  3. Panírozás: Készítsünk elő három tálat. Az egyikbe tegyük a lisztet, a másikba a felvert tojásokat (egy csipet sóval), a harmadikba a zsemlemorzsát. A panírozás sorrendje: liszt, tojás, zsemlemorzsa. Fontos, hogy a húst mindenhol alaposan befedje a panír.
  4. Sütés: Serpenyőben hevítsünk bő olajat. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen (kb. 170-180°C), de ne füstöljön. A rántott pikó szeleteket óvatosan helyezzük az olajba, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat (kb. 3-4 perc oldalanként). Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk túl sok szeletet egyszerre a serpenyőbe, mert az lehűti az olajat, és a panír nem lesz ropogós.
  5. Leszárítás: A kisült rántott pikó szeleteket szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tippek a tökéletes rántott pikóhoz

  • Dupla panír: Ha még ropogósabb panírt szeretnénk, panírozzuk a húst kétszer: liszt-tojás-zsemlemorzsa, majd ismét tojás-zsemlemorzsa.
  • Fűszeres zsemlemorzsa: Keverjünk a zsemlemorzsába reszelt parmezánt, fokhagymaport, szárított petrezselymet vagy más kedvenc fűszereinket.
  • Pihentetés: A panírozott hússzeleteket sütés előtt tegyük hűtőbe legalább 30 percre. Így jobban rátapad a panír a húsra, és sütés közben nem fog leválni.
  • Olaj hőmérséklete: Használjunk konyhai hőmérőt, hogy ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét. Ha túl alacsony, a panír megszívja magát olajjal, ha túl magas, megég.
  • Sütés ideje: Ne süssük túl a húst, mert kiszárad. Amikor a panír aranybarna, a hús már valószínűleg átsült.

Gyakori hibák és hogyan kerüljük el őket

  • Túl vastag hússzeletek: Mindig vékony szeleteket vágjunk, és klopfoljuk ki őket.
  • Túl sok olaj: A túl sok olaj miatt a panír nem lesz ropogós. Használjunk megfelelő mennyiségű olajat, ami ellepi a hússzeleteket.
  • Nem elég forró olaj: Az alacsony hőmérsékletű olaj miatt a panír megszívja magát olajjal.
  • Túlzsúfolt serpenyő: Ha túl sok szeletet teszünk egyszerre a serpenyőbe, az lehűti az olajat.
  • Túlsütés: A túlsütés kiszárítja a húst.

Tálalási javaslatok

A rántott pikó szinte bármilyen körettel jól passzol. Néhány népszerű választás:

  • Rizibizi: Klasszikus, elronthatatlan köret.
  • Burgonyapüré: Krémes és lágy, tökéletes a ropogós húshoz.
  • Hasábburgonya: Gyors és egyszerű, a gyerekek kedvence.
  • Saláta: Frissítő és könnyű, remekül kiegészíti a rántott húst.
  • Majonézes burgonyasaláta: Kiadós és ízletes, remek választás egy családi ebédhez.

Ne felejtsük el a savanyúságot sem! Kovászos uborka, csemege uborka vagy savanyú káposzta – mindegyik remekül illik a rántott pikó mellé.

Összegzés

A rántott pikó elkészítése nem ördöngösség, de odafigyelést igényel. A minőségi alapanyagok, a gondos előkészítés, a megfelelő panírozás és a pontos sütés a kulcsa a tökéletes végeredménynek. Reméljük, ez a cikk segített neked abban, hogy még finomabb rántott pikót készíts! Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük