Mindenkinek van egy olyan étel, ami azonnal visszarepíti a gyerekkorába. Nekem ez a tárkonyos pisztrángraguleves. Nemcsak az íze, hanem az azzal kapcsolatos emlékek is felidéződnek, ahogy a nagymamám a konyhában sürgölődött, a fazék fölött gőzölgött a leves, és a házat betöltötte a friss tárkony illata. Ez a recept egy igazi családi kincs, amit most szeretnék megosztani veletek, hogy ti is átélhessétek ezt az élményt.

A Tökéletes Pisztráng Kiválasztása

A nagymamám mindig azt mondta, hogy a jó leves alapja a jó alapanyag. A pisztráng esetében ez hatványozottan igaz. Mindig friss, lehetőleg helyi termelőtől származó pisztrángot választott. Fontos, hogy a hal szeme tiszta és fényes legyen, a húsa rugalmas, és ne legyen kellemetlen szaga. Ha tehetjük, válasszunk patakban nevelkedett pisztrángot, mert annak a húsa feszesebb és ízletesebb.

A halat alaposan meg kell tisztítani. Távolítsuk el a pikkelyeket, a belsőségeket, és mossuk ki a hasüregét. A halfejet és a csontokat se dobjuk ki, mert ezekből készül majd az alaplé, ami a leves lelke.

Az Alaplé Titka

A nagymamám levesének titka a gazdag, ízletes alaplé volt. Ehhez a pisztráng feje és csontjai mellett zöldségeket használt: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, hagymát és fokhagymát. A zöldségeket nagyobb darabokra vágva, kevés olajon megpirította, majd hozzáadta a halfejet és a csontokat. Felöntötte vízzel, és lassú tűzön legalább egy órán át főzte, időnként lehabozva. A végén leszűrte az alaplevet, és kidobta a zöldségeket és a halcsontokat.

Fontos, hogy az alaplé ne forrjon, csak gyöngyözzön, mert akkor zavaros lesz. A lassú főzés során a zöldségek és a halcsontok kiadják az ízüket, és egy igazán gazdag, aromás alaplé születik.

A Raguleves Elkészítése Lépésről Lépésre

Miután elkészült az alaplé, jöhet a raguleves. Ehhez szükségünk lesz:

  • kb. 1 kg pisztrángfilé, kockákra vágva
  • 2 szál sárgarépa, karikákra vágva
  • 1 szál petrezselyemgyökér, karikákra vágva
  • 1 fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor friss tárkony, apróra vágva
  • 1 dl tejszín (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • citromlé ízlés szerint
  1. Egy nagy fazékban hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még egy percig.
  2. Tegyük a fazékba a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, és pároljuk pár percig.
  3. Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, és forraljuk fel.
  4. Adjuk hozzá a pisztrángkockákat, és főzzük addig, amíg a hal meg nem puhul (kb. 5-8 perc). Fontos, hogy ne főzzük túl, mert akkor a hal gumiszerű lesz.
  5. Ízesítsük sóval, borssal és citromlével.
  6. Végül adjuk hozzá a friss tárkonyt. Ha szeretjük, tehetünk bele egy kevés tejszínt is, hogy krémesebb legyen.
  7. Forraljuk össze az egészet, és tálaljuk forrón.

A Tálalás Művészete

A tárkonyos pisztrángraguleves önmagában is egy teljes értékű étel, de néhány dologgal még finomabbá tehetjük. Nagymamám mindig friss, ropogós kenyérrel kínálta, amivel kitunkoltuk a tányérból a finom levet. Szórhatunk a tetejére egy kevés aprított petrezselymet vagy tárkonyt is, a látvány kedvéért.

Ha vendégeket várunk, tálalhatjuk a levest előételként, de akár főételként is megállja a helyét. Egy könnyű salátával tökéletes harmóniát alkot.

A Recept Variációi

Bár a nagymamám receptje szent és sérthetetlen, azért lehet rajta egy kicsit variálni. Például, ha nem szeretjük a pisztrángot, helyettesíthetjük más fehér húsú hallal, például tőkehallal vagy harcsával. Adhatunk a leveshez gombát is, ami még gazdagabbá teszi az ízét. Aki szereti a csípőset, tehet bele egy kevés chili paprikát is.

A lényeg, hogy kísérletezzünk, és megtaláljuk a saját ízlésünknek megfelelő változatot. A tárkonyos pisztrángraguleves egy nagyon sokoldalú étel, ami rengeteg lehetőséget rejt magában.

Emlékek Íze

A tárkonyos pisztrángraguleves számomra sokkal több, mint egy egyszerű étel. Ez az emlékek íze, a nagymamám szeretete, és a gyerekkorom boldog pillanatainak megidézése. Remélem, hogy ez a recept nektek is hasonló élményt nyújt majd.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük