Ki ne szeretné a forró, gőzölgő, ízletes leveseket? Főleg, ha egy hideg őszi vagy téli napon térünk haza, és egy tál tárkonyos pér raguleves vár minket. Ez a leves nem csak finom, de a benne rejlő ízek és illatok a gyerekkorunkat idézik. A tejszínnel megbolondított változat pedig igazi gasztronómiai élményt nyújt.
Miért éppen a Tárkonyos Pér Raguleves?
A tárkonyos pér raguleves egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Az alapját a pér (azaz csirke aprólék) adja, amely gazdag ízű és tápláló. A tárkony pedig egy különleges fűszer, amely friss, enyhén ánizsos aromát kölcsönöz a levesnek. A tejszín pedig a hab a tortán, amely krémes, lágy textúrát és még gazdagabb ízt ad a levesnek.
De miért éppen ez a leves lett a kedvenc sokak számára? Talán azért, mert egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon ízletes. Talán azért, mert a hozzávalók könnyen beszerezhetők. Vagy talán azért, mert a tárkony és a tejszín kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan.
A Tárkonyos Pér Raguleves Története
A tárkonyos levesek hagyományosan jelen vannak a magyar konyhában, a pér raguleves pedig ennek egy gazdagabb, tartalmasabb változata. A paraszti konyhákban a pér, ami a csirke kevésbé értékes részei (nyak, zúza, szív, máj), gyakran került felhasználásra levesekbe, pörköltekbe. A tárkony régóta ismert és használt fűszernövény Magyarországon, így nem meglepő, hogy a kettő találkozásából egy ilyen finom leves született.
A tejszín használata már egy későbbi, „úri” konyhai hatás, amely a levest még kifinomultabbá és gazdagabbá tette. A 20. században a tárkonyos pér raguleves tejszínnel már a vendéglők és éttermek étlapján is megjelent, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend.
A Tökéletes Tárkonyos Pér Raguleves Recept
Most pedig lássuk, hogyan készíthetjük el a tökéletes tárkonyos pér ragulevest tejszínnel. Ez a recept egy bevált, kipróbált változat, amely garantáltan sikert arat.
Hozzávalók:
- 500 g csirkepörkölt hús (pér) (nyak, zúza, szív, máj)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa (petrezselyemgyökér)
- 1 zellergumó (kb. 1/4)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejszín (30% zsírtartalmú)
- 1 csokor friss tárkony (vagy 2 evőkanál szárított)
- Só, bors ízlés szerint
- 1,5 liter csirkehúslé (vagy víz + leveskocka)
- Csipetke (kb. 100g)
Elkészítés:
- A pért alaposan megmossuk és feldaraboljuk kisebb darabokra.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát és zellert megtisztítjuk és karikákra vagy kockákra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a zöldségeket és a pért, majd együtt pároljuk néhány percig.
- Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a csirkehúslével (vagy vízzel).
- Sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk.
- Lassú tűzön, fedő alatt főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak (kb. 45-60 perc).
- Hozzáadjuk a csipetkét és addig főzzük, míg az meg nem puhul.
- A vége felé hozzáadjuk a finomra vágott friss tárkonyt (vagy a szárított tárkonyt).
- Levesszük a tűzről, és óvatosan hozzákeverjük a tejszínt.
- Tálaláskor friss tárkonylevelekkel díszíthetjük.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Leveshez
- Ha nincs friss tárkonyunk, használhatunk szárítottat is, de a friss tárkony sokkal intenzívebb ízt ad a levesnek.
- A tejszínt ne forraljuk a levessel, mert kicsapódhat. A legjobb, ha a tűzről levéve keverjük hozzá.
- A leveshez adhatunk kevés citromlevet is, hogy még frissebb, üdébb ízt kapjunk.
- Ha sűrűbbre szeretnénk a levest, a liszt helyett használhatunk keményítőt is.
- A csipetke helyett használhatunk más tésztát is, például cérnametéltet vagy eperlevél tésztát.
- A leves még finomabb, ha előző nap elkészítjük, és másnap fogyasztjuk. Az ízek így jobban összeérnek.
A Tárkonyos Pér Raguleves Egészségügyi Előnyei
A tárkonyos pér raguleves nem csak finom, de egészséges is. A pér gazdag fehérjében, a zöldségek vitaminokban és ásványi anyagokban, a tárkony pedig gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatású. A tejszín pedig a kalcium és a zsír forrása, ami fontos a szervezet számára (persze mértékkel fogyasztva).
A leves fogyasztása segíthet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében, erősítheti az immunrendszert, és javíthatja az emésztést.
Variációk a Témára
A tárkonyos pér raguleves egy alaprecept, amelyet kedvünk szerint variálhatunk. Például:
- Hozzáadhatunk gombát a leveshez, ami még gazdagabbá teszi az ízét.
- Készíthetjük pulykapörkölt húsból is, ami könnyebb és kevésbé zsíros.
- A tejszín helyett használhatunk kókusztejet is, ami egy vegán alternatíva.
- A levesbe tehetünk galuskát is a csipetke helyett.
Összegzés
A tárkonyos pér raguleves tejszínnel egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon ízletes és tápláló. A tárkony és a tejszín kombinációja pedig egyszerűen ellenállhatatlan. Próbáljátok ki ezt a receptet, és garantáltan nem fogtok csalódni!