Az ősz a kedvenc évszakom. Nem csak a színek, a hűvösebb idő és a bekuckózós esték miatt, hanem az ízek miatt is. A ropogós almák, a mézédes szilva, a földes gombák… és persze a sütőtök! A sütőtök számomra az őszt jelenti, és számtalan módon felhasználható. Levesek, piték, kenyerek – mind fantasztikusak. De ma valami mást készítünk: sütőtökös-zsályás pért. Egy egyszerű, de annál nagyszerűbb étel, ami tökéletesen megtestesíti az őszi hangulatot.
Miért pont pér?
A pér egy hagyományos magyar étel, lényegében a nokedli egyik változata. A pértészta egyszerű, lisztből, tojásból és vízből (vagy tejből) áll, és forró vízben kifőzve készül. Szeretem, mert gyorsan elkészül, laktató és nagyon sokoldalú. Bármilyen szósszal, feltéttel kombinálható, így tökéletes alap a kreatív konyhai kísérletezéshez.
A tökéletes sütőtökös-zsályás pér recept
Ez a recept egy könnyen követhető útmutató, amivel bárki elkészítheti ezt a fantasztikus őszi ételt. Lássunk is neki!
Hozzávalók
A pérhez:
- 250 g finomliszt
- 1 tojás
- kb. 1 dl víz (vagy tej)
- só
A sütőtökös szószhoz:
- 500 g sütőtök (tisztítva, kockázva)
- 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 csokor friss zsálya (apróra vágva)
- 50 g vaj
- 100 ml tejszín (vagy növényi tejszín)
- só
- bors
- csipet szerecsendió
- olívaolaj
- parmezán sajt (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés
1. A sütőtök előkészítése:
A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Egy tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük. Ha nincs időnk sütni, kevés olívaolajon serpenyőben is megpárolhatjuk a sütőtököt, amíg megpuhul.
2. A pér tészta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, és apránként adagolva a vizet (vagy tejet), addig keverjük, amíg egy sűrű, de folyékony tésztát nem kapunk. A tésztának nem kell pihennie.
3. A szósz elkészítése:
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a friss, apróra vágott zsályát. Pár percig pirítjuk, amíg a zsálya illata érezhetővé válik. Hozzáadjuk a sült (vagy párolt) sütőtököt, összekeverjük, és botmixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy kevés vizet vagy tejszínt. Felöntjük a tejszínnel (vagy növényi tejszínnel), sózzuk, borsozzuk, és egy csipet szerecsendiót is adunk hozzá. Alacsony lángon rotyogtatjuk, amíg a szósz besűrűsödik.
4. A pér kifőzése:
Egy nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk. Egy nokedliszaggató segítségével a tésztát a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a pér feljön a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük.
5. Tálalás:
A kifőtt pért összekeverjük a sütőtökös-zsályás szósszal. Tálaláskor megszórhatjuk reszelt parmezán sajttal (opcionális) és friss zsályalevelekkel díszíthetjük.
Tippek és trükkök a tökéletes sütőtökös-zsályás pérhez
- A sütőtök kiválasztása: A legjobb eredmény eléréséhez válasszunk érett, kemény húsú sütőtököt. A kanadai sütőtök (butternut squash) kiváló választás erre a célra.
- A zsálya fontossága: A friss zsálya adja a különleges ízt ennek az ételnek. Ha nincs friss zsályánk, használhatunk szárítottat is, de a friss sokkal intenzívebb aromát kölcsönöz az ételnek.
- A tejszín alternatívái: Ha valaki laktózérzékeny vagy vegán, bátran használhat növényi tejszínt (pl. kókusztejszínt, mandulatejszínt vagy zabtejszínt) a receptben.
- Variációk: A receptet variálhatjuk aszerint, hogy mit szeretünk. Adhatunk hozzá pirított diót, gombát, vagy akár egy kis chilit a pikánsabb ízért.
- Előkészítés: A sütőtököt és a pértésztát előre is elkészíthetjük, így a főzés napján csak a szószt kell megcsinálnunk és a pért kifőznünk.
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
Ez a sütőtökös-zsályás pér nem csak finom, hanem egyszerűen elkészíthető, laktató és tápláló is. A sütőtök tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, a zsálya pedig gyulladáscsökkentő hatású. Emellett ez az étel tökéletesen illik az őszi hangulathoz, és garantáltan feldobja a hétköznapokat. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!
Remélem, ez a recept inspirált titeket arra, hogy kipróbáljátok ezt a fantasztikus őszi ételt. Jó étvágyat!