Gondoltál már valaha arra, hogy a halpörkölt is lehet ugyanolyan laktató és ízletes, mint a marhapörkölt? Ha eddig nem, akkor itt az ideje, hogy megismerd a pollock pörkölt tarhonyával receptet! Ez az egyszerű, mégis nagyszerű étel garantáltan leveszi a lábáról az egész családot, és a vendégeidet is elkápráztatod vele.
Miért pont Pollock?
A pollock egy rendkívül sokoldalú és pénztárcabarát hal. Fehér húsú, enyhe ízű, így tökéletesen felveszi a fűszerek ízét. Ráadásul könnyen beszerezhető, fagyasztott formában is kiváló minőségű, és szálkamentes, ami különösen fontos, ha gyerekek is esznek belőle. Ha nincs otthon pollock, helyettesítheted más fehér húsú hallal, például tőkehallal vagy pangasiusszal is.
A Tökéletes Pollock Pörkölt Titka
A pollock pörkölt elkészítése nem ördöngösség, de van néhány kulcsfontosságú dolog, amire érdemes figyelni. Az első és legfontosabb a jó minőségű alapanyagok. A friss zöldségek, a jóféle fűszerpaprika és a minőségi olaj mind hozzájárulnak a végeredményhez.
Hozzávalók:
- 500g pollock filé (fagyasztott is lehet)
- 2 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál fűszerpaprika (édes)
- 1 teáskanál csípős paprika (ízlés szerint)
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika (zöldpaprika vagy kápia)
- Só, bors ízlés szerint
- 1 babérlevél
- 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
- Kb. 1 liter víz vagy hal alaplé
- 200g tarhonya
Elkészítés:
- Ha fagyasztott pollock filét használsz, először alaposan olvaszd ki, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges vizet. Vágd falatnyi darabokra.
- A hagymát aprítsd finomra, és az olajon vagy zsíron dinszteld üvegesre. Fontos, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz a pörkölt alapja.
- Húzd le a tűzről, és szórd rá a fűszerpaprikát és a csípős paprikát (ha használsz). Keverd el alaposan, és azonnal öntsd fel egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
- Add hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát, a babérlevelet és a zúzott fokhagymát (ha használsz). Sózd, borsozd ízlés szerint.
- Öntsd fel annyi vízzel vagy hal alaplével, hogy ellepje a zöldségeket. Forrald fel, majd vedd takarékra, és főzd kb. 20-30 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak és a szaft besűrűsödik.
- Óvatosan add hozzá a pollock darabokat a pörkölthöz. Főzd további 5-10 percig, amíg a hal teljesen átfő. Fontos, hogy ne főzd túl, mert akkor szétesik!
- Közben készítsd el a tarhonyát. Egy serpenyőben pirítsd meg a száraz tarhonyát aranybarnára, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Sózd meg, és főzd fedő alatt, amíg a víz teljesen el nem párolog, és a tarhonya megpuhul.
- Tálaláskor szedd a tányérra a pollock pörköltet, és mellé kínáld a főtt tarhonyát. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy tejföllel.
Variációk Egy Témára
A pollock pörkölt receptje remekül variálható az ízlésed szerint. Például:
- Csípős pörkölt: Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá több csípős paprikát, vagy akár egy darab chili paprikát is.
- Tejfölös pörkölt: A főzés végén keverj a pörkölthöz egy kis tejfölt, hogy krémesebb legyen.
- Gombás pörkölt: Adhatsz hozzá gombát is a pörkölthöz. A gombát a hagymával együtt dinszteld meg.
- Zöldséges pörkölt: Különféle zöldségeket adhatsz hozzá, például sárgarépát, zellert vagy burgonyát. A zöldségeket a paradicsommal és paprikával együtt add hozzá.
Tippek és Trükkök
- Ha nincs hal alapleved, használhatsz zöldségleves kockát is, de a legjobb, ha sima vizet használsz.
- A pollock helyett használhatsz más fehér húsú halat is, például tőkehalat vagy pangasiust.
- A tarhonya helyett kínálhatod galuskával, nokedlivel vagy rizzsel is.
- Ha szeretnél egy kicsit különlegesebb ízt adni a pörköltnek, adhatsz hozzá egy kevés száraz fehérbort a főzés során.
Miért Egészséges a Pollock Pörkölt?
A pollock kiváló forrása a fehérjének, a D-vitaminnak és a szelénnek. A fehérje fontos az izmok építéséhez és fenntartásához, a D-vitamin a csontok egészségéhez járul hozzá, a szelén pedig egy antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodástól. A halpörkölt ráadásul kevesebb zsírt tartalmaz, mint a hagyományos húsos pörköltek, így bátran fogyaszthatod diéta alatt is.
Reméljük, hogy ez a recept inspirált arra, hogy kipróbáld a pollock pörköltet tarhonyával. Jó étvágyat!