Szeretnél valami igazán különlegeset készíteni, amivel elkápráztathatod a vendégeidet? A pikó rolád baconbe tekerve egy garantált siker! Ez a laktató, ízletes és látványos fogás tökéletes választás legyen szó családi összejövetelről, baráti vacsoráról vagy akár ünnepi alkalomról. Ebben a cikkben részletesen bemutatom a receptet, a készítés fortélyait és néhány tippet is adok, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Miért érdemes pikó roládot készíteni?

A pikó rolád népszerűsége nem véletlen. Könnyen elkészíthető, előre elkészíthető, így időt spórolhatunk a vendégvárás napján, és ami a legfontosabb: isteni finom! A baconbe tekert változat pedig még egy plusz réteg ízt és textúrát ad az ételnek. A ropogós, sós bacon tökéletesen harmonizál a rolád puha, fűszeres belsejével.

Hozzávalók a pikó roládhoz (6-8 főre):

  • 1 kg darált hús (lehet sertés, marha, vagy vegyesen)
  • 2 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • Só, bors, pirospaprika, majoránna (ízlés szerint)
  • Kb. 500g szeletelt bacon
  • Mustár (opcionális)

Az elkészítés lépései:

1. A töltelék előkészítése:

A zsemléket áztassuk be a tejbe, majd nyomkodjuk ki a felesleges tejet. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, és dinszteljük meg kevés olajon. A darált húst tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kicsavart zsemléket, a dinsztelt hagymát, a tojást, a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a fűszereket. Alaposan gyúrjuk össze a masszát, amíg homogén nem lesz.

2. A rolád formázása és tekercselése:

Terítsünk le egy nagy darab folpack fóliát. A darált hús masszát helyezzük rá, és formázzuk téglalap alakúra. Kenjük meg vékonyan mustárral (opcionális), ez még pikánsabbá teszi az ízt. A szeletelt bacont terítsük szorosan egymás mellé a húsra, úgy, hogy teljesen befedje. A fólia segítségével óvatosan tekerjük fel a roládot. A fólia végeit csavarjuk el, hogy a rolád szép formát kapjon.

3. A sütés:

A roládot helyezzük egy tepsibe, és öntsünk alá kevés vizet. Fedjük le alufóliával, és süssük előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 órán át. Ezután vegyük le az alufóliát, és süssük még kb. 20-30 percig, amíg a bacon szép pirosra nem sül. Ha a bacon nem pirulna eléggé, a sütő grill fokozatán még pár percig süthetjük, de figyeljünk, hogy ne égjen meg.

4. Tálalás:

Hagyjuk a pikó roládot kicsit hűlni, mielőtt felszeletelnénk. Tálaljuk burgonyapürével, rizzsel, salátával vagy bármilyen körettel, amit szeretünk. A rolád hidegen is finom, így tökéletes választás lehet egy hidegtálra is.

Tippek és trükkök a tökéletes pikó roládhoz:

  • A hús minősége: Használjunk jó minőségű, friss darált húst. A legjobb, ha magunk daráljuk le a húst, így biztosak lehetünk a minőségében.
  • A fűszerezés: Ne spóroljunk a fűszerekkel! A pirospaprika, a majoránna, a só és a bors elengedhetetlenek, de kísérletezhetünk más fűszerekkel is, például köménnyel, kakukkfűvel vagy rozmaringgal.
  • A bacon: Válasszunk jó minőségű, füstölt bacont. A vastagabb szeletek jobban tartják a formájukat sütés közben.
  • A sütési idő: A sütési idő függ a sütő teljesítményétől és a rolád vastagságától. Ellenőrizzük a roládot időnként, és ha szükséges, hosszabbítsuk meg a sütési időt.
  • Előkészítés: A roládot előre is elkészíthetjük, és a hűtőben tárolhatjuk a sütésig.
  • Variációk: A roládot sokféleképpen variálhatjuk. Adhatunk a töltelékhez reszelt sajtot, gombát, zöldségeket vagy akár főtt tojást is.
  • Szószok: Tálalhatjuk a roládot különböző szószokkal, például tejszínes gombaszósszal, barna mártással vagy tormamártással.

Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK):

Kérdés: Milyen húst használjak a pikó roládhoz?

Válasz: Használhatsz sertéshúst, marhahúst, vagy vegyesen. A vegyes húsból készült rolád általában a legfinomabb.

Kérdés: Meddig áll el a pikó rolád a hűtőben?

Válasz: A sült pikó rolád hűtőben tárolva 3-4 napig áll el.

Kérdés: Lehet a pikó roládot fagyasztani?

Válasz: Igen, a sült pikó roládot le lehet fagyasztani. A fagyasztott rolád 2-3 hónapig tárolható.

Összegzés:

A pikó rolád baconbe tekerve egy igazi jolly joker a konyhában. Egyszerűen elkészíthető, látványos, és garantáltan sikert arat vele a vendégeknél. Próbáld ki a receptet, és kísérletezz bátran a fűszerekkel és a töltelékkel, hogy megtaláld a saját kedvenc változatodat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük