A kerti partik szezonja beköszöntött, és nincs is jobb módja a barátokkal és családdal való kikapcsolódásnak, mint egy jó kis grillezés. Ha már unod a szokásos kolbászt és húst, itt az ideje kipróbálni valami újat: a pikót nyárson sütve! Ez a fogás nem csak ízletes, de látványos is, és garantáltan lenyűgözi a vendégeidet.

Miért pont a pikó?

A pikó (más néven csuka) egy rendkívül finom húsú ragadozó hal. Húsa fehér, szálkaszegény és enyhén édeskés ízű, így szinte mindenki szereti. Ráadásul a nagyobb példányok ideálisak a nyárson sütéshez, mivel a húsuk nem esik szét a hőkezelés során.

A tökéletes pikó kiválasztása

A jó végeredményhez elengedhetetlen a friss és jó minőségű alapanyag. Íme néhány tipp a pikó kiválasztásához:

  • Frissesség: A hal szeme legyen tiszta és fényes, a kopoltyúi élénkpirosak, a bőre pedig fényes és rugalmas. A hal ne legyen szagos!
  • Méret: A nyárson sütéshez ideális méret a 1-2 kg közötti pikó. Ez a méret biztosítja, hogy a hal egyenletesen átsüljön.
  • Beszerzés: Lehetőleg megbízható forrásból szerezzük be a halat, például halpiacról vagy halgazdaságból.

Előkészületek a sütéshez

A pikó nyárson sütéséhez a következőkre lesz szükséged:

  • 1-2 kg-os pikó
  • Bors
  • Citrom
  • Olívaolaj
  • Friss fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
  • Fa vagy fém nyárs
  • Alufólia (opcionális)

A pikó megtisztítása és filézése (vagy előkészítése)

Ha egész pikót vásároltál, először meg kell tisztítanod. Távolítsd el a pikkelyeket (ez a legkönnyebben egy késsel, a faroktól a fej irányába végezhető), majd vágd fel a hasát a végbélnyílásig. Távolítsd el a belsőségeket, és alaposan öblítsd ki a halat. A kopoltyúkat is távolítsd el, mert keserű ízt adhatnak a húsnak.

Ezután dönthetsz úgy, hogy filézed a pikót, vagy egyben hagyod. A filézést akkor ajánljuk, ha nem szereted a szálkákat. A filézése során óvatosan távolítsd el a gerincet és a nagyobb szálkákat. Ha egyben hagyod a halat, érdemes sűrűn bevagdosni az oldalát, hogy a fűszerek jobban átjárják.

Pác készítése a pikóhoz

A pác segít, hogy a pikó húsa még ízletesebb és szaftosabb legyen. Íme egy egyszerű, de nagyszerű pác recept:

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • Friss fűszernövények apróra vágva (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)

Elkészítés:

  1. Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
  2. Kend be a pikót (filéket vagy egész halat) a páccal, belül és kívül is.
  3. Takard le, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, de akár több órára is. Minél tovább pácolódik, annál finomabb lesz.

A pikó nyárson sütése

Miután a pikó megpácolódott, itt az ideje a sütésnek.

  1. Előkészületek: Gyújts be a grillben. A parázs legyen közepesen forró.
  2. Nyársra húzás: Ha filét használsz, tekerd fel a filéket, és szúrd át a nyárssal. Ha egész halat sütsz, szúrd át a nyárssal a feje és a farka közelében, hogy stabilan álljon a nyárson.
  3. Sütés: Helyezd a nyársat a grillrácsra. Sütés közben időnként forgasd meg a nyársat, hogy a hal egyenletesen süljön át. Ha szükséges, kend meg a halat a maradék páccal.
  4. Sütési idő: A sütési idő a hal méretétől és a parázs hőmérsékletétől függ. Általában 15-20 perc alatt elkészül. A hal akkor van kész, ha a húsa könnyen elválik a csonttól, és a közepe sem áttetsző.
  5. Alufólia trükk: Ha aggódsz, hogy a hal túlságosan kiszárad, tekerd be alufóliába a sütés utolsó 5-10 percében.

Tippek és trükkök a tökéletes pikóhoz

  • Fűszerek: Kísérletezz bátran a fűszerekkel! A pikó jól passzol a citromhoz, a fokhagymához, a rozmaringhoz, a kakukkfűhöz és a petrezselyemhez.
  • Zöldségek: A pikó mellé nyugodtan tehetsz a nyársra zöldségeket is, például cukkinit, paprikát, hagymát, vagy koktélparadicsomot.
  • Köret: A pikó mellé kiváló köret lehet a grillezett zöldség, a saláta, a rizs, vagy a burgonya.
  • Bor: A pikóhoz száraz fehérbor illik a legjobban, például egy Rajnai Rizling vagy egy Sauvignon Blanc.

Variációk a pikó nyárson sütésére

A pikó nyárson sütése számtalan módon variálható. Íme néhány ötlet:

  • Fűszeres vajjal töltve: Készíts fűszeres vajat (pl. fokhagymás-petrezselymes vajat), és töltsd meg vele a pikó hasát sütés előtt.
  • Szalonnával tekerve: Tekerd be a pikó filéket vékony szelet szalonnával, mielőtt nyársra húzod. A szalonna még szaftosabbá és ízletesebbé teszi a halat.
  • Citromos-kapros mártással: Készíts citromos-kapros mártást, és locsold meg vele a pikót sütés után.

A pikó nyárson sütve: a kerti parti sztárja

A pikó nyárson sütve egy különleges és ízletes fogás, amivel garantáltan elkápráztatod a vendégeidet a kerti partin. Próbáld ki ezt a receptet, és légy Te a grillmester!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük