A kerti partik szezonja beköszöntött, és nincs is jobb módja a barátokkal és családdal való kikapcsolódásnak, mint egy jó kis grillezés. Ha már unod a szokásos kolbászt és húst, itt az ideje kipróbálni valami újat: a pikót nyárson sütve! Ez a fogás nem csak ízletes, de látványos is, és garantáltan lenyűgözi a vendégeidet.
Miért pont a pikó?
A pikó (más néven csuka) egy rendkívül finom húsú ragadozó hal. Húsa fehér, szálkaszegény és enyhén édeskés ízű, így szinte mindenki szereti. Ráadásul a nagyobb példányok ideálisak a nyárson sütéshez, mivel a húsuk nem esik szét a hőkezelés során.
A tökéletes pikó kiválasztása
A jó végeredményhez elengedhetetlen a friss és jó minőségű alapanyag. Íme néhány tipp a pikó kiválasztásához:
- Frissesség: A hal szeme legyen tiszta és fényes, a kopoltyúi élénkpirosak, a bőre pedig fényes és rugalmas. A hal ne legyen szagos!
- Méret: A nyárson sütéshez ideális méret a 1-2 kg közötti pikó. Ez a méret biztosítja, hogy a hal egyenletesen átsüljön.
- Beszerzés: Lehetőleg megbízható forrásból szerezzük be a halat, például halpiacról vagy halgazdaságból.
Előkészületek a sütéshez
A pikó nyárson sütéséhez a következőkre lesz szükséged:
- 1-2 kg-os pikó
- Só
- Bors
- Citrom
- Olívaolaj
- Friss fűszernövények (pl. rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
- Fa vagy fém nyárs
- Alufólia (opcionális)
A pikó megtisztítása és filézése (vagy előkészítése)
Ha egész pikót vásároltál, először meg kell tisztítanod. Távolítsd el a pikkelyeket (ez a legkönnyebben egy késsel, a faroktól a fej irányába végezhető), majd vágd fel a hasát a végbélnyílásig. Távolítsd el a belsőségeket, és alaposan öblítsd ki a halat. A kopoltyúkat is távolítsd el, mert keserű ízt adhatnak a húsnak.
Ezután dönthetsz úgy, hogy filézed a pikót, vagy egyben hagyod. A filézést akkor ajánljuk, ha nem szereted a szálkákat. A filézése során óvatosan távolítsd el a gerincet és a nagyobb szálkákat. Ha egyben hagyod a halat, érdemes sűrűn bevagdosni az oldalát, hogy a fűszerek jobban átjárják.
Pác készítése a pikóhoz
A pác segít, hogy a pikó húsa még ízletesebb és szaftosabb legyen. Íme egy egyszerű, de nagyszerű pác recept:
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors
- Friss fűszernövények apróra vágva (rozmaring, kakukkfű, petrezselyem)
Elkészítés:
- Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban.
- Kend be a pikót (filéket vagy egész halat) a páccal, belül és kívül is.
- Takard le, és tedd hűtőbe legalább 30 percre, de akár több órára is. Minél tovább pácolódik, annál finomabb lesz.
A pikó nyárson sütése
Miután a pikó megpácolódott, itt az ideje a sütésnek.
- Előkészületek: Gyújts be a grillben. A parázs legyen közepesen forró.
- Nyársra húzás: Ha filét használsz, tekerd fel a filéket, és szúrd át a nyárssal. Ha egész halat sütsz, szúrd át a nyárssal a feje és a farka közelében, hogy stabilan álljon a nyárson.
- Sütés: Helyezd a nyársat a grillrácsra. Sütés közben időnként forgasd meg a nyársat, hogy a hal egyenletesen süljön át. Ha szükséges, kend meg a halat a maradék páccal.
- Sütési idő: A sütési idő a hal méretétől és a parázs hőmérsékletétől függ. Általában 15-20 perc alatt elkészül. A hal akkor van kész, ha a húsa könnyen elválik a csonttól, és a közepe sem áttetsző.
- Alufólia trükk: Ha aggódsz, hogy a hal túlságosan kiszárad, tekerd be alufóliába a sütés utolsó 5-10 percében.
Tippek és trükkök a tökéletes pikóhoz
- Fűszerek: Kísérletezz bátran a fűszerekkel! A pikó jól passzol a citromhoz, a fokhagymához, a rozmaringhoz, a kakukkfűhöz és a petrezselyemhez.
- Zöldségek: A pikó mellé nyugodtan tehetsz a nyársra zöldségeket is, például cukkinit, paprikát, hagymát, vagy koktélparadicsomot.
- Köret: A pikó mellé kiváló köret lehet a grillezett zöldség, a saláta, a rizs, vagy a burgonya.
- Bor: A pikóhoz száraz fehérbor illik a legjobban, például egy Rajnai Rizling vagy egy Sauvignon Blanc.
Variációk a pikó nyárson sütésére
A pikó nyárson sütése számtalan módon variálható. Íme néhány ötlet:
- Fűszeres vajjal töltve: Készíts fűszeres vajat (pl. fokhagymás-petrezselymes vajat), és töltsd meg vele a pikó hasát sütés előtt.
- Szalonnával tekerve: Tekerd be a pikó filéket vékony szelet szalonnával, mielőtt nyársra húzod. A szalonna még szaftosabbá és ízletesebbé teszi a halat.
- Citromos-kapros mártással: Készíts citromos-kapros mártást, és locsold meg vele a pikót sütés után.
A pikó nyárson sütve: a kerti parti sztárja
A pikó nyárson sütve egy különleges és ízletes fogás, amivel garantáltan elkápráztatod a vendégeidet a kerti partin. Próbáld ki ezt a receptet, és légy Te a grillmester!