Ki ne szeretné a frissen sült, ropogós, illatos leveles tésztát? És ha ehhez még egy szaftos, ízletes töltelék is párosul, akkor garantált a siker! Ebben a cikkben a pikó leveles tésztában sütve elkészítésének minden fortélyát megosztom veletek, hogy ti is könnyedén elkészíthessétek ezt a mennyei sós süteményt.

Mi is az a pikó?

Mielőtt belevágnánk a sütésbe, tisztázzuk, mi is az a pikó. A pikó egy hagyományos, sós péksütemény, amelynek a tölteléke leggyakrabban darált hús, rizs és fűszerek keveréke. De a pikó tölteléke lehet változatos, zöldségekkel, sajttal, vagy akár gombával is elkészíthető. A lényeg, hogy a töltelék legyen ízletes, szaftos és jól fűszerezett.

A leveles tészta titkai

A leveles tészta az egyik legnépszerűbb tésztafajta, ami nem véletlen. A vékony, egymásra helyezett tésztalapoknak köszönhetően sütés közben rétegekre válik, és hihetetlenül ropogós lesz. A boltokban kapható fagyasztott leveles tészta nagyban megkönnyíti a dolgunkat, de ha van időnk, akár házilag is elkészíthetjük. A házilag készített leveles tészta persze még finomabb, de a fagyasztott verzió is tökéletesen megfelel a célra, ha gyorsan szeretnénk valami finomat az asztalra varázsolni.

A leveles tészta használatakor fontos, hogy a sütés előtt megfelelően kiolvasszuk. A hűtőben lassan, de biztosan olvad ki a legjobban. Ha sietünk, a konyhapulton is hagyhatjuk, de figyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl. A túl meleg tészta nehezen kezelhető és nem lesz olyan leveles a végeredmény.

A pikó töltelék elkészítése

A pikó lelke a töltelék. A hagyományos pikó töltelék darált húsból, rizsből és fűszerekből készül. A darált húst pirítsuk le egy kis olajon, majd adjuk hozzá a rizst és a fűszereket. Fűszerekből használhatunk sót, borsot, pirospaprikát, majoránnát, de ízlés szerint más fűszereket is adhatunk hozzá. Fontos, hogy a töltelék ne legyen túl száraz, ezért adhatunk hozzá egy kevés vizet, vagy húslevest. A tölteléket főzzük addig, amíg a rizs megpuhul.

A pikó tölteléket variálhatjuk kedvünk szerint. Hozzáadhatunk zöldségeket, például apróra vágott hagymát, paprikát, paradicsomot. Készíthetjük sajttal, gombával, vagy akár csirkemellből is. A lényeg, hogy a töltelék legyen ízletes és harmonizáljon a leveles tésztával.

A pikó formázása

Miután a leveles tészta kiolvadt és a töltelék elkészült, jöhet a pikó formázása. A leveles tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd vágjuk fel négyzetekre, vagy téglalapokra. A tésztára helyezzünk egy-egy kanál tölteléket, majd hajtsuk félbe a tésztát. A széleket alaposan nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. A pikókat kenjük meg felvert tojással, hogy szép aranybarnák legyenek.

A formázásnál a kreativitásnak nincsenek határai. Készíthetünk háromszög alakú pikókat, feltekerhetjük a tésztát a töltelék köré, vagy akár kis batyukat is formázhatunk. A lényeg, hogy a pikók legyenek szépek és ínycsiklandóak.

A pikó sütése

A pikókat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. A sütési idő függ a sütő típusától és a pikók méretétől, ezért figyeljük a sütést, és ha szükséges, csökkentsük a hőfokot.

A frissen sült pikó leveles tésztában sütve a legfinomabb. Tálalhatjuk magában, salátával, vagy akár egy pohár joghurttal is. A pikó tökéletes vendégváró, uzsonna, vagy akár egy könnyű vacsora is lehet.

Tippek és trükkök

  • A töltelékbe tehetünk egy kevés reszelt sajtot is, hogy még ízletesebb legyen.
  • A pikókat megszórhatjuk szezámmaggal, köménymaggal, vagy mákkal.
  • Ha maradék pörköltünk van, azt is felhasználhatjuk a pikó töltelékéhez.
  • A pikókat előre elkészíthetjük, és sütés előtt lefagyaszthatjuk.
  • A sütés előtt a leveles tésztát kenjük meg egy kevés olvasztott vajjal, hogy még ropogósabb legyen.

Recept

Íme egy egyszerű recept a pikó leveles tésztában sütve elkészítéséhez:

Hozzávalók:

  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 500 g darált hús
  • 1/2 bögre rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, pirospaprika, majoránna
  • 1 tojás
  • Olaj

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk, és egy kis olajon megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a darált húst, és megpirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a rizst, a fokhagymát és a fűszereket.
  4. Felöntjük egy kevés vízzel, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
  5. A leveles tésztát kiolvasszuk, és kinyújtjuk.
  6. A tésztát négyzetekre vágjuk, és a közepükre halmozunk a töltelékből.
  7. A tésztát félbehajtjuk, és a széleket összenyomkodjuk.
  8. A pikókat megkenjük felvert tojással, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  9. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20-25 percig sütjük.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük