Szereted a fish and chips-et? Ki ne szeretné! Ez a klasszikus angol étel egyszerű, de nagyszerű: ropogósra sült hal, aranyszínű, vastag hasábburgonyával. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon a legpikánsabb, legfinomabb változatát!
Miért készítsük el házilag a Fish and Chips-et?
Bár a fish and chips a legtöbb pub-ban és elviteles étteremben kapható, a házilag elkészített változat számos előnnyel jár. Először is, kontrollálhatod az összetevőket. Használhatsz friss, minőségi halat és burgonyát, és elkerülheted a felesleges adalékanyagokat. Másodszor, személyre szabhatod a receptet a saját ízlésed szerint. Szereted a fűszeres panírt? Imádod a vastagabb hasábburgonyát? Rajtad múlik! Végül pedig, a házilag elkészített fish and chips sokkal frissebb és finomabb lehet, mint a késztermék.
A tökéletes Fish and Chips hozzávalói
A jó fish and chips titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nézzük, mire lesz szükséged:
A halhoz:
- 600g tőkehalfilé vagy csirkefogfilé (lehetőleg bőr nélkül)
- 150g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál bors
- 200-250ml szénsavas víz (vagy világos sör) – a tésztához
- Növényi olaj a sütéshez
A hasábburgonyához:
- 1 kg lisztes burgonya (pl. Russet vagy Maris Piper)
- Növényi olaj a sütéshez
- Só
A tálaláshoz (opcionális):
- Citrom gerezdek
- Tartármártás
- Ecet
- Zöldborsó püré
A Fish and Chips elkészítése lépésről lépésre
Most pedig vágjunk bele a munkába! Kövesd az alábbi lépéseket, és garantáltan finom fish and chips-et varázsolsz az asztalra.
1. A hasábburgonya előkészítése
A tökéletes hasábburgonya titka a duplázott sütés. Ez biztosítja, hogy kívül ropogós, belül pedig puha legyen.
- Hámozd meg a burgonyát, és vágd vastag (kb. 1-1,5 cm) hasábokra.
- Áztasd a hasábburgonyát hideg vízben legalább 30 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Ez segít a ropogós textúra elérésében.
- Szárítsd meg alaposan a burgonyát papírtörlővel.
- Forrósíts fel bőségesen olajat egy nagy lábasban vagy fritőzben 160°C-ra.
- Süsd a burgonyát adagokban 5-7 percig, amíg megpuhul, de még nem barnul meg.
- Szedd ki a burgonyát, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen. Hagyd teljesen kihűlni.
2. A panír elkészítése
A jó panír ropogós, könnyű és ízletes. A szénsavas víz (vagy sör) titka a könnyedségnek.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a borsot.
- Lassan add hozzá a szénsavas vizet (vagy sört), és keverd simára. Ne keverd túl, a tészta legyen inkább csomós, mint sima.
- Hűtsd a tésztát legalább 30 percig a hűtőben. Ez segít a glutén pihentetésében, és a panír ropogósabb lesz.
3. A hal előkészítése
- Ellenőrizd a halfilét, hogy nincsenek-e benne szálkák. Ha találsz, távolítsd el csipesszel.
- Vágd a halfilét kb. 10-12 cm-es darabokra.
- Szárítsd meg a haldarabokat papírtörlővel.
- Szórd meg a haldarabokat sóval és borssal.
4. A hal sütése
- Forrósíts fel bőségesen olajat egy nagy lábasban vagy fritőzben 180°C-ra.
- Mártsd a haldarabokat a panírba, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje.
- Óvatosan tedd a halat a forró olajba, adagokban. Ne tedd túl sok halat egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a hal nem lesz ropogós.
- Süsd a halat 5-7 percig, amíg aranybarna és átsült.
- Szedd ki a halat, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen.
5. A hasábburgonya befejezése
- Forrósíts fel az olajat 190°C-ra.
- Süsd a hasábburgonyát adagokban 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
- Szedd ki a burgonyát, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen.
- Sózd meg a burgonyát azonnal, amíg még forró.
Tálalás
A tökéletes fish and chips-et azonnal tálald, amíg a hal és a burgonya is forró és ropogós. Kínáld citrom gerezdekkel, tartármártással, ecettel vagy zöldborsó pürével. Jó étvágyat!
Tippek és trükkök
- A legropogósabb panír érdekében használj jéghideg szénsavas vizet (vagy sört).
- Ne keverd túl a panírtésztát. A csomós tészta jobban tapad a halra, és ropogósabb lesz.
- Hűtsd a panírtésztát sütés előtt.
- Ügyelj arra, hogy az olaj elég forró legyen. Ha az olaj nem elég forró, a hal és a burgonya megszívja magát olajjal, és nem lesz ropogós.
- Ne tedd túl sok halat vagy burgonyát egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat.
- Sütés után tedd a halat és a burgonyát papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.
- Azonnal tálald a fish and chips-et, amíg forró és ropogós.
Variációk
A fish and chips receptjét könnyen variálhatod a saját ízlésed szerint.
- Használhatsz más halakat is, például sólyát, heket vagy lazacot.
- Ízesítheted a panírt különböző fűszerekkel, például paprikával, fokhagymaporral vagy curryvel.
- Készíthetsz édesburgonyából is hasábburgonyát.
- Kínálhatod a fish and chips-et különböző mártásokkal, például chilimártással, fokhagymás majonézzel vagy remoulade mártással.
Reméljük, ez a részletes recept segít neked a tökéletes házilag készített fish and chips elkészítésében. Kísérletezz bátran a fűszerekkel és mártásokkal, és találd meg a saját kedvencedet! Jó sütést-főzést!