Szereted a fish and chips-et? Ki ne szeretné! Ez a klasszikus angol étel egyszerű, de nagyszerű: ropogósra sült hal, aranyszínű, vastag hasábburgonyával. Most megmutatjuk, hogyan készítheted el otthon a legpikánsabb, legfinomabb változatát!

Miért készítsük el házilag a Fish and Chips-et?

Bár a fish and chips a legtöbb pub-ban és elviteles étteremben kapható, a házilag elkészített változat számos előnnyel jár. Először is, kontrollálhatod az összetevőket. Használhatsz friss, minőségi halat és burgonyát, és elkerülheted a felesleges adalékanyagokat. Másodszor, személyre szabhatod a receptet a saját ízlésed szerint. Szereted a fűszeres panírt? Imádod a vastagabb hasábburgonyát? Rajtad múlik! Végül pedig, a házilag elkészített fish and chips sokkal frissebb és finomabb lehet, mint a késztermék.

A tökéletes Fish and Chips hozzávalói

A jó fish and chips titka a minőségi alapanyagokban rejlik. Nézzük, mire lesz szükséged:

A halhoz:

  • 600g tőkehalfilé vagy csirkefogfilé (lehetőleg bőr nélkül)
  • 150g finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 teáskanál bors
  • 200-250ml szénsavas víz (vagy világos sör) – a tésztához
  • Növényi olaj a sütéshez

A hasábburgonyához:

  • 1 kg lisztes burgonya (pl. Russet vagy Maris Piper)
  • Növényi olaj a sütéshez

A tálaláshoz (opcionális):

  • Citrom gerezdek
  • Tartármártás
  • Ecet
  • Zöldborsó püré

A Fish and Chips elkészítése lépésről lépésre

Most pedig vágjunk bele a munkába! Kövesd az alábbi lépéseket, és garantáltan finom fish and chips-et varázsolsz az asztalra.

1. A hasábburgonya előkészítése

A tökéletes hasábburgonya titka a duplázott sütés. Ez biztosítja, hogy kívül ropogós, belül pedig puha legyen.

  1. Hámozd meg a burgonyát, és vágd vastag (kb. 1-1,5 cm) hasábokra.
  2. Áztasd a hasábburgonyát hideg vízben legalább 30 percig, hogy eltávolítsd a felesleges keményítőt. Ez segít a ropogós textúra elérésében.
  3. Szárítsd meg alaposan a burgonyát papírtörlővel.
  4. Forrósíts fel bőségesen olajat egy nagy lábasban vagy fritőzben 160°C-ra.
  5. Süsd a burgonyát adagokban 5-7 percig, amíg megpuhul, de még nem barnul meg.
  6. Szedd ki a burgonyát, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen. Hagyd teljesen kihűlni.

2. A panír elkészítése

A jó panír ropogós, könnyű és ízletes. A szénsavas víz (vagy sör) titka a könnyedségnek.

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a borsot.
  2. Lassan add hozzá a szénsavas vizet (vagy sört), és keverd simára. Ne keverd túl, a tészta legyen inkább csomós, mint sima.
  3. Hűtsd a tésztát legalább 30 percig a hűtőben. Ez segít a glutén pihentetésében, és a panír ropogósabb lesz.

3. A hal előkészítése

  1. Ellenőrizd a halfilét, hogy nincsenek-e benne szálkák. Ha találsz, távolítsd el csipesszel.
  2. Vágd a halfilét kb. 10-12 cm-es darabokra.
  3. Szárítsd meg a haldarabokat papírtörlővel.
  4. Szórd meg a haldarabokat sóval és borssal.

4. A hal sütése

  1. Forrósíts fel bőségesen olajat egy nagy lábasban vagy fritőzben 180°C-ra.
  2. Mártsd a haldarabokat a panírba, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje.
  3. Óvatosan tedd a halat a forró olajba, adagokban. Ne tedd túl sok halat egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat, és a hal nem lesz ropogós.
  4. Süsd a halat 5-7 percig, amíg aranybarna és átsült.
  5. Szedd ki a halat, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen.

5. A hasábburgonya befejezése

  1. Forrósíts fel az olajat 190°C-ra.
  2. Süsd a hasábburgonyát adagokban 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
  3. Szedd ki a burgonyát, és tedd papírtörlőre, hogy lecsepegjen.
  4. Sózd meg a burgonyát azonnal, amíg még forró.

Tálalás

A tökéletes fish and chips-et azonnal tálald, amíg a hal és a burgonya is forró és ropogós. Kínáld citrom gerezdekkel, tartármártással, ecettel vagy zöldborsó pürével. Jó étvágyat!

Tippek és trükkök

  • A legropogósabb panír érdekében használj jéghideg szénsavas vizet (vagy sört).
  • Ne keverd túl a panírtésztát. A csomós tészta jobban tapad a halra, és ropogósabb lesz.
  • Hűtsd a panírtésztát sütés előtt.
  • Ügyelj arra, hogy az olaj elég forró legyen. Ha az olaj nem elég forró, a hal és a burgonya megszívja magát olajjal, és nem lesz ropogós.
  • Ne tedd túl sok halat vagy burgonyát egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat.
  • Sütés után tedd a halat és a burgonyát papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges olaj.
  • Azonnal tálald a fish and chips-et, amíg forró és ropogós.

Variációk

A fish and chips receptjét könnyen variálhatod a saját ízlésed szerint.

  • Használhatsz más halakat is, például sólyát, heket vagy lazacot.
  • Ízesítheted a panírt különböző fűszerekkel, például paprikával, fokhagymaporral vagy curryvel.
  • Készíthetsz édesburgonyából is hasábburgonyát.
  • Kínálhatod a fish and chips-et különböző mártásokkal, például chilimártással, fokhagymás majonézzel vagy remoulade mártással.

Reméljük, ez a részletes recept segít neked a tökéletes házilag készített fish and chips elkészítésében. Kísérletezz bátran a fűszerekkel és mártásokkal, és találd meg a saját kedvencedet! Jó sütést-főzést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük