Szereted a halat, de unod a szokásos rántott vagy párolt változatokat? Akkor a pikó filé mandulás bundában a tökéletes választás! Ez a recept nem csak egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes és elegáns is, így akár egy ünnepi vacsorára is bátran tálalhatod.

Miért pont a pikó?

A pikó egy fehér húsú, finom ízű hal, amely ideális a bundázáshoz. Húsa nem esik szét könnyen, így a panírozás során is megőrzi a formáját. Ráadásul, Magyarországon könnyen beszerezhető, akár fagyasztott, akár friss formában.

A mandulás bunda titka

A mandulás bunda egy különleges csavart ad a klasszikus rántott halhoz. A pirított mandula kellemesen ropogós textúrát és enyhe édeskés ízt kölcsönöz a halnak, ami tökéletesen harmonizál a sós, fűszeres ízekkel.

Hozzávalók

Ez a recept 4 adaghoz elegendő.

  • 500g pikó filé (friss vagy fagyasztott)
  • 100g szeletelt mandula
  • 50g finomliszt
  • 2 db tojás
  • 50 ml tej
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
  • Citromlé
  • Olaj vagy vaj a sütéshez

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A hal előkészítése: Ha fagyasztott pikót használsz, alaposan olvaszd ki, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges vizet. A filéket ellenőrizd, hogy nincsenek-e benne szálkák, és ha találsz, távolítsd el őket.
  2. A mandula előkészítése: A szeletelt mandulát száraz serpenyőben óvatosan pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Vigyázz, ne égesd meg, mert keserű lesz! Hagyd kihűlni.
  3. A panír elkészítése: A pirított mandulát durvára vágd vagy aprítógépben morzsává őröld. Ne legyen túl finom, mert akkor nem lesz ropogós a bunda.
  4. A tojás előkészítése: A tojásokat verd fel a tejjel, sóval, borssal és a fokhagymaporral (ha használsz).
  5. A panírozás: A pikó filéket először forgasd meg a lisztben, majd mártsd bele a tojásos keverékbe, végül alaposan nyomkodd bele a mandulás morzsába. Ügyelj arra, hogy a bunda mindenhol egyenletesen befedje a halat.
  6. A sütés: Egy serpenyőben forrósíts fel bő olajat vagy vajat. A panírozott pikó filéket óvatosan helyezd a forró olajba, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe. Fontos, hogy ne süsd túl, mert kiszáradhat a hal!
  7. Tálalás: A megsült pikó filéket szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsöpögtesd. Tálald frissen, citromlével meglocsolva.

Tippek és trükkök

  • A még ízletesebb eredményért a mandulás morzsába keverhetsz egy kevés reszelt parmezán sajtot is.
  • Ha nincs szeletelt mandulád, használhatsz mandulalisztet is, de ebben az esetben a pirítás elhagyható.
  • A pikó filé helyett használhatsz más fehér húsú halat is, például tőkehalat, afrikai harcsát vagy pangasiust.
  • A halat sütőben is elkészítheted. Ebben az esetben a panírozott filéket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg egy kevés olajjal, és süsd 180 fokon kb. 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
  • A citromlé mellett tálalhatod tartármártással, majonézzel vagy remulád mártással is.

Köret ötletek

A pikó filé mandulás bundában remekül illik különféle köretekhez. Íme néhány ötlet:

  • Párolt rizs
  • Petrezselymes burgonya
  • Krumplipüré
  • Zöldsaláta
  • Grillezett zöldségek

Egészségügyi előnyök

A hal fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A halak gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek fontosak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Emellett a halak kiváló fehérjeforrások, és tartalmaznak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a D-vitamint, a jódot és a szelént. A mandula szintén értékes tápanyagokat tartalmaz, például E-vitamint, magnéziumot és rostokat.

Végszó

A pikó filé mandulás bundában egy igazán különleges és ínycsiklandó halétel, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni. Elkészítése egyszerű, és garantáltan sikert aratsz vele a családod vagy a vendégeid körében. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük