Szereted a halat, de unod a szokásos rántott vagy párolt változatokat? Akkor a pikó filé mandulás bundában a tökéletes választás! Ez a recept nem csak egyszerűen elkészíthető, de rendkívül ízletes és elegáns is, így akár egy ünnepi vacsorára is bátran tálalhatod.
Miért pont a pikó?
A pikó egy fehér húsú, finom ízű hal, amely ideális a bundázáshoz. Húsa nem esik szét könnyen, így a panírozás során is megőrzi a formáját. Ráadásul, Magyarországon könnyen beszerezhető, akár fagyasztott, akár friss formában.
A mandulás bunda titka
A mandulás bunda egy különleges csavart ad a klasszikus rántott halhoz. A pirított mandula kellemesen ropogós textúrát és enyhe édeskés ízt kölcsönöz a halnak, ami tökéletesen harmonizál a sós, fűszeres ízekkel.
Hozzávalók
Ez a recept 4 adaghoz elegendő.
- 500g pikó filé (friss vagy fagyasztott)
- 100g szeletelt mandula
- 50g finomliszt
- 2 db tojás
- 50 ml tej
- Só, bors ízlés szerint
- 1/2 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
- Citromlé
- Olaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre
- A hal előkészítése: Ha fagyasztott pikót használsz, alaposan olvaszd ki, majd papírtörlővel itasd le róla a felesleges vizet. A filéket ellenőrizd, hogy nincsenek-e benne szálkák, és ha találsz, távolítsd el őket.
- A mandula előkészítése: A szeletelt mandulát száraz serpenyőben óvatosan pirítsd meg, amíg aranybarna nem lesz. Vigyázz, ne égesd meg, mert keserű lesz! Hagyd kihűlni.
- A panír elkészítése: A pirított mandulát durvára vágd vagy aprítógépben morzsává őröld. Ne legyen túl finom, mert akkor nem lesz ropogós a bunda.
- A tojás előkészítése: A tojásokat verd fel a tejjel, sóval, borssal és a fokhagymaporral (ha használsz).
- A panírozás: A pikó filéket először forgasd meg a lisztben, majd mártsd bele a tojásos keverékbe, végül alaposan nyomkodd bele a mandulás morzsába. Ügyelj arra, hogy a bunda mindenhol egyenletesen befedje a halat.
- A sütés: Egy serpenyőben forrósíts fel bő olajat vagy vajat. A panírozott pikó filéket óvatosan helyezd a forró olajba, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára. Ez oldalanként kb. 3-4 percet vesz igénybe. Fontos, hogy ne süsd túl, mert kiszáradhat a hal!
- Tálalás: A megsült pikó filéket szedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsöpögtesd. Tálald frissen, citromlével meglocsolva.
Tippek és trükkök
- A még ízletesebb eredményért a mandulás morzsába keverhetsz egy kevés reszelt parmezán sajtot is.
- Ha nincs szeletelt mandulád, használhatsz mandulalisztet is, de ebben az esetben a pirítás elhagyható.
- A pikó filé helyett használhatsz más fehér húsú halat is, például tőkehalat, afrikai harcsát vagy pangasiust.
- A halat sütőben is elkészítheted. Ebben az esetben a panírozott filéket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg egy kevés olajjal, és süsd 180 fokon kb. 15-20 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- A citromlé mellett tálalhatod tartármártással, majonézzel vagy remulád mártással is.
Köret ötletek
A pikó filé mandulás bundában remekül illik különféle köretekhez. Íme néhány ötlet:
- Párolt rizs
- Petrezselymes burgonya
- Krumplipüré
- Zöldsaláta
- Grillezett zöldségek
Egészségügyi előnyök
A hal fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. A halak gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek fontosak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Emellett a halak kiváló fehérjeforrások, és tartalmaznak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például a D-vitamint, a jódot és a szelént. A mandula szintén értékes tápanyagokat tartalmaz, például E-vitamint, magnéziumot és rostokat.
Végszó
A pikó filé mandulás bundában egy igazán különleges és ínycsiklandó halétel, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni. Elkészítése egyszerű, és garantáltan sikert aratsz vele a családod vagy a vendégeid körében. Jó étvágyat!