Az ősz beköszöntével együtt megérkeznek a szezonális alapanyagok, amelyek új ízekkel és színekkel gazdagítják a konyhánkat. Az egyik ilyen kincs a pér, amely édes, földes ízével kiválóan passzol a tésztákhoz. Ebben a cikkben bemutatom, hogyan készíthetsz otthon fenséges, pérrel töltött raviolit zsályás vajjal, lépésről lépésre.

Miért pont a Pérrel Töltött Ravioli?

A ravioli, ez a kis töltött tészta, tökéletes módja annak, hogy bemutassuk a pér ízét. A házi készítésű tészta, a gazdag pér töltelék és az aromás zsályás vaj kombinációja egy olyan ételt eredményez, amely egyszerre egyszerű és kifinomult. A ravioli nemcsak finom, hanem szórakoztató is elkészíteni, így remek program lehet a család vagy a barátok számára.

A Tökéletes Pérrel Töltött Ravioli Recept

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 300g finomliszt (00-ás liszt ajánlott)
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Csipet só

A töltelékhez:

  • 500g pér (tisztítva és kockázva)
  • 1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 50g parmezán sajt (reszelve)
  • 50g ricotta sajt
  • 1 tojás
  • Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2 evőkanál olívaolaj

A zsályás vajhoz:

  • 100g vaj
  • 15-20 zsályalevél
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tészta elkészítése:

A lisztet halmozzuk egy tiszta felületre, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe. Üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá az olívaolajat és a sót. Egy villával kezdjük el összekeverni a tojásokat, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet. Ha a tészta kezd összeállni, kézzel gyúrjuk simára és rugalmasra. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább 30 percig a hűtőben.

2. A töltelék elkészítése:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a kockázott pért, sózzuk, borsozzuk és pároljuk puhára. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a parmezánt, a ricottát, a tojást és a szerecsendiót. Keverjük alaposan össze.

3. A ravioli formázása:

A pihentetett tésztát osszuk két egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot vékonyra, kb. 1-2 mm vastagságúra. Használhatunk tésztagépet is a tökéletes vékonyság eléréséhez. A kinyújtott tésztára tegyünk kis halmokat a pér töltelékből, kb. 3-4 cm távolságra egymástól. Kenjük meg a tészta felületét a töltelékek között vízzel vagy tojásfehérjével. Nyújtsuk ki a másik tésztadarabot is ugyanilyen vékonyra, és fedjük be vele az első tésztát. Óvatosan nyomkodjuk le a tésztát a töltelékek körül, hogy eltávolítsuk a levegőt. Egy derelyevágóval vagy egy késsel vágjuk fel a raviolikat. Ügyeljünk arra, hogy a szélek jól záródjanak, különben a főzés során kifolyhat a töltelék.

4. A zsályás vaj elkészítése:

Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat alacsony lángon. Amikor a vaj felolvadt, adjuk hozzá a zsályaleveleket. Főzzük addig, amíg a vaj illatos nem lesz és a zsályalevelek ropogósak nem lesznek. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Vigyázzunk, hogy a vaj ne égjen meg!

5. A ravioli főzése:

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Óvatosan tegyük bele a raviolikat. Főzzük addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd még kb. 2-3 percig. Vegyük ki a raviolikat egy szűrőkanállal, és csepegtessük le.

6. Tálalás:

Tálaljuk a raviolikat a zsályás vajjal meglocsolva. Díszíthetjük friss zsályalevéllel és reszelt parmezánnal. Egy könnyű saláta tökéletes kiegészítője lehet ennek a fogásnak.

Tippek és Trükkök

  • A pér helyett használhatunk sütőtököt is.
  • A töltelékbe tehetünk pirított dió vagy gesztenye darabokat is.
  • Ha nincs időnk házi tésztát készíteni, használhatunk készen kapható friss tésztát is.
  • A zsályás vaj mellé adhatunk pirított fenyőmagot is.
  • A raviolikat előre is elkészíthetjük, és lefagyaszthatjuk. Főzés előtt nem kell felolvasztani, csak dobjuk a forró vízbe.

A Pér Egészségügyi Előnyei

A pér nemcsak finom, hanem tele van tápanyagokkal is. Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, rostban és káliumban. Az A-vitamin fontos a látás, az immunrendszer és a bőr egészségének megőrzéséhez. A C-vitamin erős antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a károsodástól. A rost segíti az emésztést és a vércukorszint szabályozását. A kálium fontos a vérnyomás szabályozásához.

A Zsálya Jótékony Hatásai

A zsálya egy aromás gyógynövény, amelyet évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A zsálya segíthet enyhíteni a torokfájást, csökkenteni a gyulladást és javítani a memóriát.

Összegzés

A pérrel töltött ravioli zsályás vajjal egy igazi őszi csemege, amely tökéletes választás egy különleges ebédre vagy vacsorára. A házi készítésű tészta, a gazdag pér töltelék és az aromás zsályás vaj kombinációja felejthetetlen ízélményt nyújt. Próbáld ki ezt a receptet, és varázsold az őszt a tányérodra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük