Ki ne szeretné a fasírtot? Ez a klasszikus fogás szinte minden háztartásban megtalálható, és végtelen variációban elkészíthető. Ebben a cikkben a pér fasírtgolyó elkészítésének titkait osztom meg veled, egy igazán különleges, kapros joghurtmártogatóssal tálalva. Készülj fel, mert ez a recept garantáltan levesz majd a lábadról!
Miért pont pér fasírtgolyó?
A pér fasírtgolyó egy alföldi specialitás, amely hagyományosan disznóhúsból készül, és jellegzetes fűszerezéssel rendelkezik. A titka a darált hús minőségében, a friss alapanyagokban és a megfelelő arányokban rejlik. A kapros joghurtmártogatós pedig tökéletesen kiegészíti a fasírtgolyók ízét, frissességet és könnyedséget kölcsönözve nekik.
Hozzávalók a pér fasírtgolyókhoz:
- 500g darált disznóhús (lehetőség szerint zsírosabb)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanál pirospaprika (édes)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- Só ízlés szerint
- Olaj a sütéshez
Elkészítés menete:
- A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
- Egy tálban összekeverjük a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, a köményt, a borsot és a sót.
- Alaposan összegyúrjuk a masszát, amíg az összes hozzávaló egyenletesen el nem keveredik. Ha a massza túl lágy, adjunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
- A masszából diónyi nagyságú golyókat formázunk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a fasírtgolyókat közepes lángon, minden oldalukat aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a golyók ne érjenek egymáshoz a serpenyőben, mert akkor nem sülnek meg egyenletesen.
- A kész fasírtgolyókat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Hozzávalók a kapros joghurtmártogatóshoz:
- 2 dl natúr joghurt
- 1 csokor friss kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés menete:
- A kaprot finomra aprítjuk.
- A fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a kaprot, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a borsot.
- Alaposan elkeverjük, és hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez:
- A hús minősége kulcsfontosságú! Lehetőleg zsírosabb darált húst használjunk, mert az szaftosabb fasírtgolyókat eredményez.
- Ne spóroljunk a fűszerekkel! A pirospaprika, a kömény és a bors adja meg a pér fasírtgolyó jellegzetes ízét.
- Ha van időnk, hagyjuk a fasírtmasszát a hűtőben pihenni legalább 30 percig. Ez segít, hogy a golyók formásabbak maradjanak sütés közben.
- A kapros joghurtmártogatóshoz használhatunk friss vagy szárított kaprot is, de a friss kapor sokkal intenzívebb ízt ad.
- A mártogatósba tehetünk egy csipetnyi cukrot is, ha szeretnénk ellensúlyozni a joghurt savanykás ízét.
Variációk a témára:
Ez a recept remek alap, amit kedved szerint variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Használhatsz másféle húst is a fasírtgolyókhoz, például marhahúst, pulykahúst vagy csirkemellet.
- Keverhetsz a masszához reszelt sajtot, apróra vágott zöldségeket (pl. sárgarépát, cukkinit) vagy aszalt szilvát.
- A kapros joghurtmártogatóst is feldobhatod más fűszerekkel, például mentával, petrezselyemmel vagy chilivel.
Tálalási javaslatok:
A pér fasírtgolyókat kapros joghurtmártogatóssal kínálva önmagában is tökéletes előétel vagy snack. De remekül illik köretként is, például:
- Pürével
- Rizzsel
- Salátával
- Kenyérrel
Miért válaszd ezt a receptet?
Ez a recept nemcsak finom, de egyszerűen elkészíthető is. A hozzávalók könnyen beszerezhetőek, és a recept lépésről lépésre vezet végig a folyamaton. A kapros joghurtmártogatós pedig egy igazi ínyencség, ami feldobja a klasszikus fasírtot. Legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy egy egyszerű hétköznapi vacsoráról, a pér fasírtgolyó kapros joghurtmártogatóssal mindig jó választás!
És még valami…
Ne felejtsd el megosztani a receptet a barátaiddal és a családoddal! Jó étvágyat kívánok!