Ki ne szeretné a fasírtot? Ez a klasszikus fogás szinte minden háztartásban megtalálható, és végtelen variációban elkészíthető. Ebben a cikkben a pér fasírtgolyó elkészítésének titkait osztom meg veled, egy igazán különleges, kapros joghurtmártogatóssal tálalva. Készülj fel, mert ez a recept garantáltan levesz majd a lábadról!

Miért pont pér fasírtgolyó?

A pér fasírtgolyó egy alföldi specialitás, amely hagyományosan disznóhúsból készül, és jellegzetes fűszerezéssel rendelkezik. A titka a darált hús minőségében, a friss alapanyagokban és a megfelelő arányokban rejlik. A kapros joghurtmártogatós pedig tökéletesen kiegészíti a fasírtgolyók ízét, frissességet és könnyedséget kölcsönözve nekik.

Hozzávalók a pér fasírtgolyókhoz:

  • 500g darált disznóhús (lehetőség szerint zsírosabb)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál pirospaprika (édes)
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
  • Só ízlés szerint
  • Olaj a sütéshez

Elkészítés menete:

  1. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát pedig zúzzuk össze.
  2. Egy tálban összekeverjük a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojást, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, a köményt, a borsot és a sót.
  3. Alaposan összegyúrjuk a masszát, amíg az összes hozzávaló egyenletesen el nem keveredik. Ha a massza túl lágy, adjunk hozzá még egy kevés zsemlemorzsát.
  4. A masszából diónyi nagyságú golyókat formázunk.
  5. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a fasírtgolyókat közepes lángon, minden oldalukat aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a golyók ne érjenek egymáshoz a serpenyőben, mert akkor nem sülnek meg egyenletesen.
  6. A kész fasírtgolyókat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.

Hozzávalók a kapros joghurtmártogatóshoz:

  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 csokor friss kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés menete:

  1. A kaprot finomra aprítjuk.
  2. A fokhagymát zúzzuk össze.
  3. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a kaprot, a fokhagymát, a citromlevet, a sót és a borsot.
  4. Alaposan elkeverjük, és hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez:

  • A hús minősége kulcsfontosságú! Lehetőleg zsírosabb darált húst használjunk, mert az szaftosabb fasírtgolyókat eredményez.
  • Ne spóroljunk a fűszerekkel! A pirospaprika, a kömény és a bors adja meg a pér fasírtgolyó jellegzetes ízét.
  • Ha van időnk, hagyjuk a fasírtmasszát a hűtőben pihenni legalább 30 percig. Ez segít, hogy a golyók formásabbak maradjanak sütés közben.
  • A kapros joghurtmártogatóshoz használhatunk friss vagy szárított kaprot is, de a friss kapor sokkal intenzívebb ízt ad.
  • A mártogatósba tehetünk egy csipetnyi cukrot is, ha szeretnénk ellensúlyozni a joghurt savanykás ízét.

Variációk a témára:

Ez a recept remek alap, amit kedved szerint variálhatsz. Íme néhány ötlet:

  • Használhatsz másféle húst is a fasírtgolyókhoz, például marhahúst, pulykahúst vagy csirkemellet.
  • Keverhetsz a masszához reszelt sajtot, apróra vágott zöldségeket (pl. sárgarépát, cukkinit) vagy aszalt szilvát.
  • A kapros joghurtmártogatóst is feldobhatod más fűszerekkel, például mentával, petrezselyemmel vagy chilivel.

Tálalási javaslatok:

A pér fasírtgolyókat kapros joghurtmártogatóssal kínálva önmagában is tökéletes előétel vagy snack. De remekül illik köretként is, például:

  • Pürével
  • Rizzsel
  • Salátával
  • Kenyérrel

Miért válaszd ezt a receptet?

Ez a recept nemcsak finom, de egyszerűen elkészíthető is. A hozzávalók könnyen beszerezhetőek, és a recept lépésről lépésre vezet végig a folyamaton. A kapros joghurtmártogatós pedig egy igazi ínyencség, ami feldobja a klasszikus fasírtot. Legyen szó családi ebédről, baráti összejövetelről vagy egy egyszerű hétköznapi vacsoráról, a pér fasírtgolyó kapros joghurtmártogatóssal mindig jó választás!

És még valami…

Ne felejtsd el megosztani a receptet a barátaiddal és a családoddal! Jó étvágyat kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük