A pikó, vagy ahogy sokan hívják, lekváros táska, egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Minden nagymamának van egy saját, féltve őrzött receptje, amit generációról generációra ad tovább. Az én nagymamámé is különleges, nem csak az íze miatt, hanem a hozzá fűződő emlékek miatt is. Emlékszem, kiskoromban mindig mellette sürgölődtem a konyhában, miközben a tésztát gyúrta, és mesélt a régi időkről. Most, hogy már én is anya vagyok, szeretném megosztani veletek ezt a kincset, hogy ti is elkészíthessétek ezt a finom és nosztalgikus édességet.
Mi teszi különlegessé a nagymama pikó receptjét?
Sok pikó recept kering a világhálón, de nagymamámé azért egyedi, mert a hagyományos alapanyagokon túl van benne egy titkos összetevő: a szeretet. Persze, ez közhelyesen hangzik, de valóban érezni, hogy szívvel-lélekkel készült. Emellett, az arányok tökéletesek, a tészta omlós, de nem törik, a töltelék pedig pont annyira édes és savanykás, hogy tökéletesen kiegészítse a tésztát. Fontos, hogy a lekvár jó minőségű legyen, mert az sokat számít a végeredmény szempontjából. Én a nagymamám által készített szilvalekvárt használom, de bármilyen más lekvár is tökéletes lehet, ami nektek a kedvencetek.
A tökéletes pikó tészta receptje
A jó pikó alapja a tökéletes tészta. Ez a recept nagymamám pikó tészta receptje, amit apró módosításokkal tökéletesítettem az évek során.
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 250 g vaj (hideg, kockákra vágva)
- 100 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- Csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy nagy tálban.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Ez a legfontosabb lépés, mert ha nem elég hideg a vaj, a tészta nem lesz omlós.
- Adjuk hozzá a tojássárgákat, a tejfölt és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ne gyúrjuk túl, csak éppen annyira, hogy összeálljon.
- Csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy órára is. Ez idő alatt a vaj megdermed, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
- Amíg a tészta hűl, készítsük elő a tölteléket.
A tökéletes pikó töltelék
A pikó töltelék íze nagyban befolyásolja a végeredményt. A nagymamám mindig szilvalekvárral készítette, de mi szeretjük más lekvárokkal is, mint például a baracklekvárral vagy a málnalekvárral.
Hozzávalók:
- Kedvenc lekvárunk (kb. 300-400 g)
- (Opcionális) 1 teáskanál fahéj
- (Opcionális) 1 evőkanál rumaroma
Elkészítés:
- Keverjük össze a lekvárt a fahéjjal és a rumaromával (ha használunk).
- Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá több fahéjat vagy rumaromát.
A pikó összeállítása és sütése
Most, hogy a tészta és a töltelék is elkészült, jöhet a móka: a pikók összeállítása!
Lépések:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk két egyenlő részre.
- Nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot kb. 3 mm vastagságúra.
- Szaggassunk ki köröket a tésztából (kb. 8-10 cm átmérőjűeket). Ehhez használhatunk pogácsaszaggatót vagy egy poharat.
- Tegyünk minden kör közepére egy teáskanálnyi tölteléket.
- Hajtsuk félbe a tésztát, és nyomkodjuk össze a széleit egy villával, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- Ismételjük meg a folyamatot a másik tésztadarabbal is.
- Helyezzük a pikókat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kenjük le a tetejüket felvert tojással (elhagyható).
- Süssük a pikókat 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
- Hagyjuk kihűlni a pikókat a tepsin, mielőtt áttesszük őket egy tálra.
- Szórjuk meg porcukorral (opcionális).
Tippek és trükkök a tökéletes pikóhoz
- A tészta ne legyen túl vékony, mert sütés közben kiszáradhat.
- A töltelék ne legyen túl sok, mert kifolyhat a pikóból.
- A pikókat szorosan zárjuk le, hogy a töltelék ne száradjon ki.
- Ha szeretnénk, a tésztába keverhetünk apróra vágott diót vagy mandulát is.
- A pikók jól bírják a fagyasztást is. Ha szeretnénk, süssünk belőlük nagyobb adagot, és fagyasszuk le a felesleget.
A pikó – Több, mint egy sütemény
A pikó nem csupán egy finom sütemény, hanem egy darab a gyerekkoromból, egy emlék nagymamámról. Remélem, hogy ezzel a recepttel ti is alkothattok majd hasonló, szeretetteljes emlékeket. Jó étvágyat!