A pikó, vagy ahogy sokan hívják, lekváros táska, egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Minden nagymamának van egy saját, féltve őrzött receptje, amit generációról generációra ad tovább. Az én nagymamámé is különleges, nem csak az íze miatt, hanem a hozzá fűződő emlékek miatt is. Emlékszem, kiskoromban mindig mellette sürgölődtem a konyhában, miközben a tésztát gyúrta, és mesélt a régi időkről. Most, hogy már én is anya vagyok, szeretném megosztani veletek ezt a kincset, hogy ti is elkészíthessétek ezt a finom és nosztalgikus édességet.

Mi teszi különlegessé a nagymama pikó receptjét?

Sok pikó recept kering a világhálón, de nagymamámé azért egyedi, mert a hagyományos alapanyagokon túl van benne egy titkos összetevő: a szeretet. Persze, ez közhelyesen hangzik, de valóban érezni, hogy szívvel-lélekkel készült. Emellett, az arányok tökéletesek, a tészta omlós, de nem törik, a töltelék pedig pont annyira édes és savanykás, hogy tökéletesen kiegészítse a tésztát. Fontos, hogy a lekvár jó minőségű legyen, mert az sokat számít a végeredmény szempontjából. Én a nagymamám által készített szilvalekvárt használom, de bármilyen más lekvár is tökéletes lehet, ami nektek a kedvencetek.

A tökéletes pikó tészta receptje

A jó pikó alapja a tökéletes tészta. Ez a recept nagymamám pikó tészta receptje, amit apró módosításokkal tökéletesítettem az évek során.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj (hideg, kockákra vágva)
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • Csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy nagy tálban.
  2. Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel. Ez a legfontosabb lépés, mert ha nem elég hideg a vaj, a tészta nem lesz omlós.
  3. Adjuk hozzá a tojássárgákat, a tejfölt és a citromhéjat. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ne gyúrjuk túl, csak éppen annyira, hogy összeálljon.
  4. Csomagoljuk be a tésztát folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy órára is. Ez idő alatt a vaj megdermed, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.
  5. Amíg a tészta hűl, készítsük elő a tölteléket.

A tökéletes pikó töltelék

A pikó töltelék íze nagyban befolyásolja a végeredményt. A nagymamám mindig szilvalekvárral készítette, de mi szeretjük más lekvárokkal is, mint például a baracklekvárral vagy a málnalekvárral.

Hozzávalók:

  • Kedvenc lekvárunk (kb. 300-400 g)
  • (Opcionális) 1 teáskanál fahéj
  • (Opcionális) 1 evőkanál rumaroma

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a lekvárt a fahéjjal és a rumaromával (ha használunk).
  2. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá több fahéjat vagy rumaromát.

A pikó összeállítása és sütése

Most, hogy a tészta és a töltelék is elkészült, jöhet a móka: a pikók összeállítása!

Lépések:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk két egyenlő részre.
  3. Nyújtsuk ki az egyik tésztadarabot kb. 3 mm vastagságúra.
  4. Szaggassunk ki köröket a tésztából (kb. 8-10 cm átmérőjűeket). Ehhez használhatunk pogácsaszaggatót vagy egy poharat.
  5. Tegyünk minden kör közepére egy teáskanálnyi tölteléket.
  6. Hajtsuk félbe a tésztát, és nyomkodjuk össze a széleit egy villával, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
  7. Ismételjük meg a folyamatot a másik tésztadarabbal is.
  8. Helyezzük a pikókat egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  9. Kenjük le a tetejüket felvert tojással (elhagyható).
  10. Süssük a pikókat 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
  11. Hagyjuk kihűlni a pikókat a tepsin, mielőtt áttesszük őket egy tálra.
  12. Szórjuk meg porcukorral (opcionális).

Tippek és trükkök a tökéletes pikóhoz

  • A tészta ne legyen túl vékony, mert sütés közben kiszáradhat.
  • A töltelék ne legyen túl sok, mert kifolyhat a pikóból.
  • A pikókat szorosan zárjuk le, hogy a töltelék ne száradjon ki.
  • Ha szeretnénk, a tésztába keverhetünk apróra vágott diót vagy mandulát is.
  • A pikók jól bírják a fagyasztást is. Ha szeretnénk, süssünk belőlük nagyobb adagot, és fagyasszuk le a felesleget.

A pikó – Több, mint egy sütemény

A pikó nem csupán egy finom sütemény, hanem egy darab a gyerekkoromból, egy emlék nagymamámról. Remélem, hogy ezzel a recepttel ti is alkothattok majd hasonló, szeretetteljes emlékeket. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük