A tengerek mélyén, az óceánok hűvös vizében él egy különleges teremtmény, a tüskéscápa (Squalus acanthias). Ez a kis termetű cápafaj sokak számára ismerős lehet, hiszen gyakran kerül a halászok hálójába, és világszerte fogyasztják is. Azonban van egy érdekesség, ami nem mindenki számára egyértelmű: miért is nevezik néha kutyacápának is?

A név eredete: több tényező együttes hatása

A válasz nem egyszerű, és több tényező is hozzájárul ahhoz, hogy a tüskéscápa néha „kutyacápa” néven bukkan fel. Vizsgáljuk meg ezeket a tényezőket részletesen:

1. Méret és alkat

A tüskéscápa nem egy hatalmas ragadozó. Általában 1 méter körüli hosszúságot ér el, a nőstények valamivel nagyobbak lehetnek. Ez a méretbeli különbség, szemben a nagyobb, félelmetesebb cápafajokkal, miatt az emberek könnyebben azonosítják a kutyákkal, mint a „szörnyetegekkel”. A kutyacápa elnevezés tehát részben a relatív kis méretéből adódik.

2. Viselkedés és vadászati stílus

A tüskéscápák társas lények, gyakran nagy csapatokban, úgynevezett „iskolákban” vadásznak. Ez a csoportos viselkedés, valamint az a tény, hogy nem támadnak emberre, a házi kutyákra emlékeztetheti az embereket. A tüskéscápák inkább a kisebb halakat, rákokat és tintahalakat részesítik előnyben, és nem jelentenek veszélyt a búvárokra vagy fürdőzőkre.

3. Morfológiai hasonlóságok (vagy azok feltételezése)

Bár a tüskéscápa és egy kutya között nyilvánvalóan nincsenek valódi morfológiai hasonlóságok, az elnevezés valószínűleg a megfigyelők szubjektív érzetén alapul. Talán a cápa orrának formája, a száj vonala vagy az általános alkatuk hozhatja valakinek a kutyákat eszébe. Ezenkívül a „dogfish” elnevezés, ami angolul a kutyacápa megfelelője, egyszerűen egy régies elnevezés lehet, amely a kisebb, kevésbé félelmetes cápafajokat jelölte.

4. Elterjedtség és gyakoriság

A tüskéscápa egy rendkívül elterjedt faj, megtalálható a világ számos óceánjában, a hideg és mérsékelt égövi vizekben. Gyakran kerül a halászok hálójába, így az emberek viszonylag gyakran találkoznak vele. Ez a gyakori találkozás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elterjedjen a kutyacápa elnevezés.

5. Kulináris szempontok

A tüskéscápát világszerte fogyasztják, különösen Európában. Népszerű alapanyag a fish and chips-hez, és más tengeri ételekhez is felhasználják. A halkereskedelemben a „kutyacápa” egy elfogadott elnevezés lehet, ami leegyszerűsíti a faj azonosítását és a forgalmazást.

A „kutyacápa” elnevezés használatának következményei

Fontos megjegyezni, hogy a „kutyacápa” elnevezés nem tudományos, és nem helyettesíti a tüskéscápa pontos, biológiai meghatározását. A pontatlan elnevezések zavart okozhatnak a fajok azonosításában, és megnehezíthetik a védelmi erőfeszítéseket.

A tüskéscápák populációi világszerte csökkennek a túlzott halászat miatt. Fontos, hogy pontos információkkal rendelkezzünk erről a fajról, és támogassuk a fenntartható halászati gyakorlatokat, hogy megóvjuk ezt a fontos tengeri élőlényt.

Összegzés

Összefoglalva, a tüskéscápakutyacápa” néven is ismert, több okból is:

  • Kis mérete és nem agresszív viselkedése.
  • Az emberek szubjektív érzései a cápa megjelenésével kapcsolatban.
  • Gyakori elterjedtsége és a halászati iparban való felhasználása.

Bár a „kutyacápa” elnevezés nem feltétlenül helytelen, fontos, hogy tisztában legyünk a tudományos névvel (Squalus acanthias) és a fajjal kapcsolatos pontos információkkal, hogy hatékonyan tudjuk védeni a tüskéscápákat és a tengeri ökoszisztémákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük