Van egy recept, ami gyerekkorom ízeit idézi fel. Egy olyan étel, amit a nagymamám készített mindig a családi összejövetelekre, és aminek az illata betöltötte az egész házat. Ez a majorannás pikó májjal töltve. A recept persze a nagymamám titkos füzetében lapult, amit nagy nehezen sikerült megszereznem, és most veletek is megosztok egy modernizált, de a hagyományokat tiszteletben tartó változatot.
Mi is az a Pikó?
Mielőtt belevágnánk a receptbe, tisztázzuk, mi is az a pikó. A pikó egy kis méretű, édesvízi hal, amely a pontyfélék családjába tartozik. Magyarországon is honos, és bár nem tartozik a legnépszerűbb halak közé, a gasztronómiai értéke vitathatatlan. A pikó húsa finom, szálkamentes, és kiválóan alkalmas töltött ételek készítésére.
A Recept Lépésről Lépésre
Ez a recept nem a leggyorsabb, de minden egyes percet megér. A végeredmény egy olyan ízorgia, ami garantáltan leveszi a lábáról a vendégeidet.
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 db pikó (kb. 10-15 dkg/db)
- 25 dkg sertésmáj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zsemle (vagy 2 szelet kenyér)
- 1 dl tej
- 1 tojás
- 1 evőkanál majoranna
- 1 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj vagy zsír a sütéshez
- Liszt a forgatáshoz
Előkészületek:
- A pikókat tisztítsuk meg, távolítsuk el a belső szerveket. Fontos, hogy a bőre ép maradjon!
- A májat vágjuk apró kockákra.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
- A zsemlét áztassuk be a tejbe.
A Töltelék Elkészítése:
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat vagy zsírt, és dinszteljük meg a vöröshagymát üvegesre.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk még fél percig.
- Tegyük a hagymára a kockára vágott májat, és pirítsuk, amíg kifehéredik.
- Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
- A kihűlt májas keveréket tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, a tojást, a majorannát, a pirospaprikát, sót és borsot. Keverjük alaposan össze.
A Pikók Megtöltése:
- A megtisztított pikókat óvatosan töltsük meg a májas töltelékkel. Ne töltsük túl, mert sütés közben szétrepedhetnek.
- A megtöltött pikókat forgassuk meg lisztben.
A Sütés:
- Egy serpenyőben hevítsünk olajat vagy zsírt.
- Helyezzük a lisztbe forgatott pikókat a serpenyőbe, és süssük mindkét oldalukat aranybarnára. Ez oldalanként kb. 5-7 percet vesz igénybe.
- A megsült pikókat szedjük ki a serpenyőből, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék felszívódjon.
Tálalási Javaslatok
A majorannás pikó májjal töltve kiválóan illik burgonyapürével, petrezselymes burgonyával vagy párolt rizzsel. Savanyúságként kínálhatunk hozzá kovászos uborkát, csemege uborkát vagy savanyú káposztát. Egy pohár friss, száraz fehérbor tökéletesen kiegészíti az ízélményt.
Tippek és Trükkök
- Ha nem szeretjük a sertésmájat, helyettesíthetjük csirkemájjal is.
- A töltelékbe reszelhetünk egy kevés citromhéjat a frissebb ízhatás érdekében.
- Ha nincs friss majorannánk, használhatunk szárítottat is, de a friss sokkal intenzívebb ízt ad.
- A sütéshez használhatunk sütőt is. Ebben az esetben 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük a pikókat.
- A töltelék maradékából süthetünk fasírtot is.
Miért pont a Majoranna?
A majoranna egy jellegzetes, édes-fűszeres ízű fűszernövény, ami tökéletesen passzol a máj és a hal ízéhez. Emellett jótékony hatásai is vannak: segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A nagymamám mindig azt mondta, hogy a majoranna adja meg ennek az ételnek a lelkét, és én ezzel maximálisan egyetértek.
Modern Csavarok a Hagyományos Recepten
Bár a nagymamám receptje tökéletes volt a maga nemében, én szeretem egy kicsit modernizálni a dolgokat. Például a hagyományos zsemle helyett használhatunk teljes kiőrlésű kenyeret a töltelékbe, így egészségesebb lesz az étel. A sütéshez pedig a zsír helyett használhatunk olívaolajat, ami szintén egy egészségesebb alternatíva. A töltelékbe adhatunk egy kevés apróra vágott chilit is, ha szeretjük a pikáns ízeket.
A Családi Örökség
Ez a recept nem csak egy étel, hanem egy családi örökség. Egy darabka a gyerekkoromból, egy emlék a nagymamámról, és egy lehetőség arra, hogy én is továbbadjam ezt a hagyományt a saját családomnak. Remélem, hogy ti is kipróbáljátok ezt a receptet, és legalább annyira szeretni fogjátok, mint én.
Jó étvágyat!