A lencsefőzelék egy igazi klasszikus magyar étel, ami legtöbbször virslivel, kolbásszal, vagy sült szalonnával kerül az asztalra. De mi lenne, ha most egy kicsit elrugaszkodnánk a hagyományoktól, és egy igazán különleges, mégis egyszerű feltéttel dobnánk fel ezt a tartalmas fogást? Bemutatjuk a sült pollock kockákkal tálalt lencsefőzeléket, ami nem csak ízletes, de egészséges alternatívát is kínál!

Miért pont Pollock?

A pollock, vagy más néven alaszkai tőkehal, egy nagyszerű választás a lencsefőzelékhez. Miért is? Először is, magas fehérjetartalmú, ami jól kiegészíti a lencse által biztosított növényi fehérjét. Másodszor, alacsony zsírtartalmú, így könnyebb, emészthetőbb ételt kapunk. Harmadszor pedig, enyhe íze remekül passzol a lencsefőzelék markánsabb ízvilágához, nem nyomja el azt, hanem szépen harmonizál vele. Ráadásul, a pollock könnyen beszerezhető, fagyasztott formában is kiváló minőséget képvisel, és az ára is kedvező.

A tökéletes lencsefőzelék receptje

Persze, a sült pollock kockák csak akkor lesznek igazán finomak, ha a lencsefőzelék is a helyén van. Íme egy alaprecept, amit aztán ízlés szerint tovább finomíthatsz:

Hozzávalók:

  • 250 g barna lencse
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál majoránna
  • Só, bors ízlés szerint
  • Kb. 1,5 liter víz (vagy zöldségleves alaplé)
  • 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
  • 1 teáskanál mustár
  • Tejföl (opcionális)

Elkészítés:

  1. A lencsét alaposan átmossuk, és lecsepegtetjük.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  3. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát is, és még egy percig pirítjuk.
  4. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük, hogy ne égjen meg.
  5. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével), beletesszük a lencsét, a babérlevelet és a majoránnát. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Felforraljuk, majd takarékra vesszük, és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul (kb. 30-40 perc).
  7. Ha a lencse megpuhult, kivesszük a babérlevelet, és az ecettel (vagy citromlével) és a mustárral ízesítjük.
  8. Ha szeretjük, tejföllel is gazdagíthatjuk.

A sült Pollock kockák elkészítése

Amíg a lencsefőzelék fő, elkészíthetjük a feltétet. Ez roppant egyszerű, és mindössze néhány percet vesz igénybe.

Hozzávalók:

  • 500 g pollock filé (lehet fagyasztott is)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (édes vagy csípős, ízlés szerint)
  • 1/2 teáskanál fokhagymapor
  • Só, bors ízlés szerint
  • Citromlé (opcionális)

Elkészítés:

  1. Ha fagyasztott halat használunk, előzőleg olvasszuk ki teljesen, és itassuk le róla a felesleges vizet.
  2. A halfilét vágjuk kb. 2-3 cm-es kockákra.
  3. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a fűszerpaprikát, a fokhagymaport, a sót és a borsot.
  4. Forgassuk bele a hal kockákat a fűszeres olajba, hogy mindenhol befedje.
  5. Egy serpenyőben közepes lángon süssük a hal kockákat kb. 5-7 percig, amíg aranybarnák és átsültek. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat.
  6. Tálalás előtt meglocsolhatjuk citromlével, ha szeretjük.

Tálalás

A kész lencsefőzeléket tányérokba merjük, és a tetejére halmozzuk a sült pollock kockákat. Friss petrezselyemzölddel díszíthetjük. Kínálhatunk hozzá friss kenyeret is.

Tippek és trükkök

  • A lencsefőzelék ízét tovább fokozhatjuk, ha a vöröshagymával együtt egy kis füstölt szalonnát is megdinsztelünk.
  • Ha sűrűbbre szeretnénk a főzeléket, egy kevés lisztet keverjünk el hideg vízzel, és sűrítsük be vele a főzés végén.
  • A pollock kockák helyett más fehér húsú halat is használhatunk, például tőkehalat, vagy hekket.
  • A halat sütőben is elkészíthetjük. Ebben az esetben terítsük ki a fűszeres hal kockákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük 200°C-on kb. 10-12 percig.
  • A vegetáriánusok számára a halat tofuval helyettesíthetjük. A tofu kockákat ugyanúgy fűszerezzük, és süssük ropogósra.

Egészségügyi előnyök

Ez az étel nem csak finom, de tele van értékes tápanyagokkal is. A lencse kiváló forrása a növényi fehérjének, a rostoknak és a vasnak. A pollock pedig gazdag fehérjében, szelénben és B-vitaminokban. A kettő kombinációja egy igazán tápláló és egészséges fogást eredményez.

Végszó

Próbáld ki ezt a különleges receptet, és fedezd fel a lencsefőzelék új arcát! A sült pollock kockák nem csak egyedi ízt adnak az ételnek, de egészséges és tápláló alternatívát is kínálnak a hagyományos feltétek helyett. Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük