Valljuk be, a hal sokszor mumus a gyerekek (és néha a felnőttek) szemében. A szálkák, az erős íz, a bonyolult elkészítés… sok tényező közrejátszik abban, hogy a hal nem mindig kerül fel a családi asztalra olyan gyakran, mint kellene. Pedig a hal rendkívül fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, tele van Omega-3 zsírsavakkal, D-vitaminnal és más értékes tápanyagokkal. Szerencsére van egy nagyszerű megoldás, ami nem csak egészséges, de a gyerekek is imádják: a kukoricapelyhes bundában sült pollock!
Miért a Pollock?
A pollock (más néven alaszkai tőkehal) egy fehér húsú, enyhe ízű hal, ami ideális választás gyerekeknek. Szinte teljesen szálkamentes, így nem kell aggódni a fulladásveszély miatt. Könnyen emészthető, és a gyengéd íze miatt jól kombinálható különböző fűszerekkel és köretekkel. Ráadásul a pollock általában olcsóbb, mint a lazac vagy a tonhal, így a pénztárcát is kíméli.
A Kukoricapelyhes Bundázás Titka
A kukoricapehely remek alternatíva a hagyományos panír helyett. Nemcsak ropogósabb és ízletesebb, de sokkal egészségesebb is, hiszen kevesebb zsiradékot szív magába sütés közben. A kukoricapehely természetes édessége pedig még a válogatósabb gyerekeket is meggyőzi. Fontos, hogy a natúr, cukrozatlan változatot válasszuk a boltok polcairól.
A Tökéletes Pollock Recept Kukoricapelyhes Bundában
Íme egy egyszerű, de nagyszerű recept, amivel garantáltan sikert arathatunk:
Hozzávalók:
* 500 g pollock filé (fagyasztott is lehet, de előtte alaposan ki kell olvasztani)
* 1 csésze natúr kukoricapehely
* 1/2 csésze liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
* 1 tojás
* 1/4 csésze tej
* Só, bors ízlés szerint
* 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
* 1/2 teáskanál pirospaprika (elhagyható, de ad egy kis színt)
* Olaj a sütéshez (napraforgó vagy repceolaj)
Elkészítés:
- A pollock filéket papírtörlővel alaposan töröljük szárazra. Ha fagyasztott halat használunk, győződjünk meg róla, hogy teljesen kiolvadt és lecsepegett róla a víz.
- Vágjuk a filéket kisebb, falatnyi darabokra (kb. 5-7 cm-esek).
- A kukoricapelyhet tegyük egy zárható zacskóba vagy egy tálba, és törjük össze. Nem kell teljesen porrá zúzni, jó, ha maradnak benne nagyobb darabok, így lesz még ropogósabb a bunda.
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot, a fokhagymaport (ha használunk) és a pirospaprikát (ha használunk).
- Egy másik tálban verjük fel a tojást a tejjel.
- A pollock darabokat először forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk a tojásos keverékbe, végül alaposan vonjuk be a zúzott kukoricapehellyel.
- Egy serpenyőben forrósítsunk fel olajat (kb. 1 cm magasan).
- A bepanírozott haldarabokat óvatosan helyezzük a forró olajba, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat (kb. 2-3 perc oldalanként). Ne tegyünk túl sok halat egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat, és a hal nem lesz ropogós.
- A kész haldarabokat szedjük ki papírtörlőre, hogy felszívjuk a felesleges olajat.
- Tálaljuk melegen, a kedvenc köretünkkel.
Tippek és Trükkök a Sikerhez
* A kukoricapelyhes bunda még ízletesebb lesz, ha egy kis reszelt parmezánt vagy más kemény sajtot keverünk a morzsához.
* A sütéshez használhatunk sütőt is. Ebben az esetben a bepanírozott haldarabokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, és süssük 180 fokon kb. 15-20 percig, amíg aranybarnára nem sül.
* A polok filé helyett használhatunk más fehér húsú halat is, például tőkehalat, hekket vagy pangasiust.
* A receptet könnyen variálhatjuk a gyerekek ízléséhez igazítva. Keverhetünk a kukoricapelyhes morzsához fűszereket, például szárított petrezselymet, bazsalikomot vagy oregánót.
* A maradék kukoricapelyhes bundában sült pollockot hűtőben tárolhatjuk, és másnap is elfogyaszthatjuk. Melegítéshez használjunk sütőt, így megőrzi a ropogósságát.
Mivel Tálaljuk?
A kukoricapelyhes bundában sült pollock szinte bármilyen körettel jól harmonizál. Néhány ötlet:
* Krumplipüré
* Sült krumpli (akár édesburgonyából is)
* Rizs
* Párolt zöldségek (brokkoli, sárgarépa, zöldborsó)
* Saláta
* Tartármártás
* Citromos majonéz
Egészséges és Finom: A Tökéletes Kombináció
A kukoricapelyhes bundában sült pollock nemcsak finom és egyszerűen elkészíthető, de egészséges is. A pollock alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú hal, ami tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kukoricapehely pedig ropogós, ízletes bundát biztosít, ami kevesebb zsiradékot szív magába, mint a hagyományos panír. Ez a recept tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz, és akár a gyerekek is segíthetnek az elkészítésében.
Végszó
Reméljük, hogy ez a recept elnyeri a tetszésedet, és a kukoricapelyhes bundában sült pollock hamarosan a családi kedvencetekké válik. Jó étvágyat kívánunk!