A karácsony a szeretet, a család és persze a finom ételek ünnepe. Sok családban hagyomány, hogy a halászlé kerül az asztalra, de mi van akkor, ha valaki nem szereti, vagy esetleg idén valami újat próbálna ki? Ne essünk kétségbe, van megoldás! Ebben a cikkben bemutatunk néhány ínycsiklandó alternatívát, amikkel garantáltan sikert arathatunk az ünnepi asztalnál. Elfelejtjük a „kötelező” halászlét, és teret engedünk a kulináris kreativitásunknak!

Miért éppen a Pikó?

A pikó, más néven hekk, egy rendkívül népszerű hal, ami ráadásul könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó is. Húsa finom, szálkamentes, így gyerekeknek és időseknek is tökéletes választás. A pikó nem csak egyszerűen elkészíthető, de sokféleképpen variálható is, így igazán ünnepi fogást varázsolhatunk belőle. Sőt, a pikó elkészítése sokkal gyorsabb lehet, mint egy hagyományos halászlé főzése, ami különösen kapóra jön a karácsonyi sürgés-forgásban.

Pikó Receptek Karácsonyra

Most pedig nézzünk néhány konkrét receptet, amikkel a pikó méltó helyet kaphat a karácsonyi menüben!

1. Rántott Pikó Orly Módra

Ez a klasszikus recept ünnepi köntösbe bújtatva. A pikófiléket először ízesített lisztbe, majd Orly tésztába mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Az Orly tészta egy speciális bundázó, ami könnyű, ropogós és légies. Hozzávalók:

  • Pikófilé (kb. 1 kg)
  • Liszt
  • Só, bors, fűszerpaprika
  • Orly tészta (recept lent)
  • Olaj a sütéshez

Orly tészta recept:

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 dl sör
  • 1 dl szódavíz
  • Opcionális: egy csipet sütőpor

A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, és legalább 30 percig pihentetjük. Sütés előtt még egyszer átkeverjük. A pikófiléket először lisztbe forgatjuk, majd az Orly tésztába mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.

Tálalási javaslat: Tartármártással, friss citromkarikákkal és petrezselymes burgonyával kínáljuk.

2. Pikó Paprikás Burgonyával

Egy igazi magyaros fogás, ami a halászlé ízvilágát idézi, de sokkal egyszerűbben elkészíthető. A pikót paprikás alapon, burgonyával együtt főzzük meg. Hozzávalók:

  • Pikófilé (kb. 1 kg)
  • 1 kg burgonya
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • Só, bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • Víz

A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, és puhára főzzük. Végül beletesszük a pikófiléket, és 5-10 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, hogy a hal ne főjön túl, mert akkor kiszárad!

Tálalási javaslat: Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel kínáljuk.

3. Sütőben Sült Pikó Mediterrán Zöldségekkel

Egy könnyed, egészséges és ízletes fogás, ami garantáltan sikert arat. A pikót mediterrán zöldségekkel együtt sütjük meg a sütőben. Hozzávalók:

  • Pikófilé (kb. 1 kg)
  • 1 db cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 1 db kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Olívaolaj
  • Só, bors, provanszi fűszerkeverék
  • Citromlé

A zöldségeket felkockázzuk, a hagymát vékonyra szeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. A pikófiléket meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk provanszi fűszerkeverékkel. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhalmozzuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Ráfektetjük a pikófiléket, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tálalási javaslat: Friss salátával, párolt rizzsel vagy quinoával kínáljuk.

4. Pikó Bundában, Ázsiai Mártogatóssal

Egy különleges, ínyenc fogás, ami garantáltan feldobja a karácsonyi menüt. A pikót ropogós bundában sütjük ki, és egy pikáns ázsiai mártogatóssal kínáljuk. Hozzávalók:

  • Pikófilé (kb. 1 kg)
  • Liszt
  • Tojás
  • Zsemlemorzsa (Panko morzsa a legjobb)
  • Só, bors
  • Olaj a sütéshez

Ázsiai mártogatós:

  • Szójaszósz
  • Rizsecet
  • Méz
  • Gyömbér (reszelve)
  • Fokhagyma (zúzva)
  • Chili pehely
  • Szezámolaj

A mártogatós hozzávalóit alaposan összekeverjük. A pikófiléket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.

Tálalási javaslat: A mártogatóssal és párolt zöldségekkel kínáljuk.

Mire figyeljünk a pikó vásárlásakor?

Mint minden hal esetében, a frissesség a legfontosabb. A friss pikó húsa rugalmas, szaga kellemes, a szeme tiszta és fényes. Ha fagyasztott pikót vásárolunk, figyeljünk arra, hogy a csomagolás ép legyen, és a hal ne legyen jeges.

Miért jó alternatíva a pikó a halászlé helyett?

A pikó egy nagyszerű alternatíva lehet a halászlé helyett, mert:

  • Könnyen beszerezhető és olcsó.
  • Gyorsan elkészíthető.
  • Szálkamentes, így gyerekeknek és időseknek is ideális.
  • Sokféleképpen variálható, így igazán ünnepi fogást varázsolhatunk belőle.
  • A legtöbb ember szereti, így biztosak lehetünk a sikerben.

További tippek a karácsonyi menühöz

A főétel mellett ne feledkezzünk meg a köretről, a salátáról és a desszertről sem. Köretként kínálhatunk burgonyát, rizst, quinoát, vagy párolt zöldségeket. Salátának tökéletes választás egy friss zöldsaláta, céklasaláta vagy káposztasaláta. Desszertként pedig süthetünk bejglit, mézeskalácsot, vagy valamilyen könnyű gyümölcsös desszertet.

A karácsonyi menü tervezésekor vegyük figyelembe a családtagok ízlését, és próbáljunk meg olyan fogásokat választani, amik mindenkinek ízlenek. Ne féljünk kísérletezni új receptekkel, de a hagyományos ételeket se hagyjuk ki. A legfontosabb, hogy együtt töltsük az időt, és élvezzük a finom ételeket!

Reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült inspirációt adnunk a karácsonyi menü tervezéséhez. Kellemes ünnepeket kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük