A karácsony a szeretet, a család és persze a finom ételek ünnepe. Sok családban hagyomány, hogy a halászlé kerül az asztalra, de mi van akkor, ha valaki nem szereti, vagy esetleg idén valami újat próbálna ki? Ne essünk kétségbe, van megoldás! Ebben a cikkben bemutatunk néhány ínycsiklandó alternatívát, amikkel garantáltan sikert arathatunk az ünnepi asztalnál. Elfelejtjük a „kötelező” halászlét, és teret engedünk a kulináris kreativitásunknak!
Miért éppen a Pikó?
A pikó, más néven hekk, egy rendkívül népszerű hal, ami ráadásul könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó is. Húsa finom, szálkamentes, így gyerekeknek és időseknek is tökéletes választás. A pikó nem csak egyszerűen elkészíthető, de sokféleképpen variálható is, így igazán ünnepi fogást varázsolhatunk belőle. Sőt, a pikó elkészítése sokkal gyorsabb lehet, mint egy hagyományos halászlé főzése, ami különösen kapóra jön a karácsonyi sürgés-forgásban.
Pikó Receptek Karácsonyra
Most pedig nézzünk néhány konkrét receptet, amikkel a pikó méltó helyet kaphat a karácsonyi menüben!
1. Rántott Pikó Orly Módra
Ez a klasszikus recept ünnepi köntösbe bújtatva. A pikófiléket először ízesített lisztbe, majd Orly tésztába mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük. Az Orly tészta egy speciális bundázó, ami könnyű, ropogós és légies. Hozzávalók:
- Pikófilé (kb. 1 kg)
- Liszt
- Só, bors, fűszerpaprika
- Orly tészta (recept lent)
- Olaj a sütéshez
Orly tészta recept:
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 dl sör
- 1 dl szódavíz
- Só
- Opcionális: egy csipet sütőpor
A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, és legalább 30 percig pihentetjük. Sütés előtt még egyszer átkeverjük. A pikófiléket először lisztbe forgatjuk, majd az Orly tésztába mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük.
Tálalási javaslat: Tartármártással, friss citromkarikákkal és petrezselymes burgonyával kínáljuk.
2. Pikó Paprikás Burgonyával
Egy igazi magyaros fogás, ami a halászlé ízvilágát idézi, de sokkal egyszerűbben elkészíthető. A pikót paprikás alapon, burgonyával együtt főzzük meg. Hozzávalók:
- Pikófilé (kb. 1 kg)
- 1 kg burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- Só, bors
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- Víz
A hagymát apróra vágjuk, és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a felkockázott paradicsomot és paprikát. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, és puhára főzzük. Végül beletesszük a pikófiléket, és 5-10 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, hogy a hal ne főjön túl, mert akkor kiszárad!
Tálalási javaslat: Tejföllel meglocsolva, friss kenyérrel kínáljuk.
3. Sütőben Sült Pikó Mediterrán Zöldségekkel
Egy könnyed, egészséges és ízletes fogás, ami garantáltan sikert arat. A pikót mediterrán zöldségekkel együtt sütjük meg a sütőben. Hozzávalók:
- Pikófilé (kb. 1 kg)
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- Só, bors, provanszi fűszerkeverék
- Citromlé
A zöldségeket felkockázzuk, a hagymát vékonyra szeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. A pikófiléket meglocsoljuk citromlével, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk provanszi fűszerkeverékkel. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhalmozzuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Ráfektetjük a pikófiléket, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tálalási javaslat: Friss salátával, párolt rizzsel vagy quinoával kínáljuk.
4. Pikó Bundában, Ázsiai Mártogatóssal
Egy különleges, ínyenc fogás, ami garantáltan feldobja a karácsonyi menüt. A pikót ropogós bundában sütjük ki, és egy pikáns ázsiai mártogatóssal kínáljuk. Hozzávalók:
- Pikófilé (kb. 1 kg)
- Liszt
- Tojás
- Zsemlemorzsa (Panko morzsa a legjobb)
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
Ázsiai mártogatós:
- Szójaszósz
- Rizsecet
- Méz
- Gyömbér (reszelve)
- Fokhagyma (zúzva)
- Chili pehely
- Szezámolaj
A mártogatós hozzávalóit alaposan összekeverjük. A pikófiléket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban aranybarnára sütjük.
Tálalási javaslat: A mártogatóssal és párolt zöldségekkel kínáljuk.
Mire figyeljünk a pikó vásárlásakor?
Mint minden hal esetében, a frissesség a legfontosabb. A friss pikó húsa rugalmas, szaga kellemes, a szeme tiszta és fényes. Ha fagyasztott pikót vásárolunk, figyeljünk arra, hogy a csomagolás ép legyen, és a hal ne legyen jeges.
Miért jó alternatíva a pikó a halászlé helyett?
A pikó egy nagyszerű alternatíva lehet a halászlé helyett, mert:
- Könnyen beszerezhető és olcsó.
- Gyorsan elkészíthető.
- Szálkamentes, így gyerekeknek és időseknek is ideális.
- Sokféleképpen variálható, így igazán ünnepi fogást varázsolhatunk belőle.
- A legtöbb ember szereti, így biztosak lehetünk a sikerben.
További tippek a karácsonyi menühöz
A főétel mellett ne feledkezzünk meg a köretről, a salátáról és a desszertről sem. Köretként kínálhatunk burgonyát, rizst, quinoát, vagy párolt zöldségeket. Salátának tökéletes választás egy friss zöldsaláta, céklasaláta vagy káposztasaláta. Desszertként pedig süthetünk bejglit, mézeskalácsot, vagy valamilyen könnyű gyümölcsös desszertet.
A karácsonyi menü tervezésekor vegyük figyelembe a családtagok ízlését, és próbáljunk meg olyan fogásokat választani, amik mindenkinek ízlenek. Ne féljünk kísérletezni új receptekkel, de a hagyományos ételeket se hagyjuk ki. A legfontosabb, hogy együtt töltsük az időt, és élvezzük a finom ételeket!
Reméljük, hogy ezzel a cikkel sikerült inspirációt adnunk a karácsonyi menü tervezéséhez. Kellemes ünnepeket kívánunk!