A ponty az egyik legnépszerűbb édesvízi hal Magyarországon, amelyet nemcsak horgászni, hanem elkészíteni is élvezet. Sokan kizárólag karácsonykor fogyasztják, pedig a pontyból készült ételek az év bármely időszakában fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtanak. Ebben a cikkben bemutatunk néhány isteni receptet, amelyekkel garantáltan elkápráztathatod családodat és barátaidat.

Miért érdemes pontyot fogyasztani?

A ponty nemcsak finom, hanem egészséges is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjében és B-vitaminokban. Rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint erősíti az immunrendszert. Bár sokan ódzkodnak tőle a benne található szálkák miatt, megfelelő elkészítési módokkal ezeket könnyedén kezelhetjük.

Klasszikus magyaros pontyhalászlé

A halászlé a magyar konyha egyik legismertebb étele, amely nélkülözhetetlen eleme a karácsonyi asztaloknak, de egy kellemes hétvégi ebédként is tökéletes.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty (fej, farok és szeletek)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1,5 liter víz

Elkészítés:

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb bográcsban vagy lábosban kevés vízzel és pirospaprikával elkezdjük főzni.

2. Hozzáadjuk a hal fejét és a farkát, majd felöntjük a vízzel. Lassú tűzön főzzük körülbelül egy órán át.

3. A levest leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre és beletesszük a pontyszeleteket.

4. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

5. További 15-20 perc főzés után tálalhatjuk friss kenyérrel vagy gyufatésztával.


Ropogós rántott ponty

A rántott ponty kiváló választás azoknak, akik szeretik a klasszikus panírozott ételeket. Kívül ropogós, belül omlós, és egy kis citrommal megbolondítva igazán ellenállhatatlan.

Hozzávalók:

  • 1 kg pontyfilé
  • 2 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • Só, bors
  • Olaj a sütéshez
  • 1 citrom

Elkészítés:

1. A pontyfiléket alaposan megmossuk, majd besózzuk és 15 percig állni hagyjuk.

2. A szeleteket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.

3. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.

4. Frissen, citromkarikával és tartármártással tálaljuk.


Ponty sütőben, zöldségekkel

Ha egészségesebb alternatívát keresel a ponty elkészítésére, próbáld ki sütőben sütve, zöldségekkel és fűszerekkel.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg pontyszelet
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db cukkini
  • 2 db paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • Fűszerek: só, bors, kakukkfű

Elkészítés:

1. A pontyszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olívaolajjal megkenjük.

2. A zöldségeket karikákra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük.

3. A halat a zöldségek tetejére tesszük, és megszórjuk apróra vágott fokhagymával, kakukkfűvel.

4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

5. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.


Összegzés

A ponty változatosan elkészíthető, legyen szó egy hagyományos halászlé receptjéről, egy ropogós rántott változatról vagy egy könnyed sütőben sült verzióról. Ha szereted a halételeket, mindenképp próbáld ki ezeket a recepteket, és élvezd a ponty ízletes és tápláló fogásait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük