A ponty az egyik legnépszerűbb édesvízi hal Magyarországon, amelyet nemcsak horgászni, hanem elkészíteni is élvezet. Sokan kizárólag karácsonykor fogyasztják, pedig a pontyból készült ételek az év bármely időszakában fantasztikus gasztronómiai élményt nyújtanak. Ebben a cikkben bemutatunk néhány isteni receptet, amelyekkel garantáltan elkápráztathatod családodat és barátaidat.
Miért érdemes pontyot fogyasztani?
A ponty nemcsak finom, hanem egészséges is. Gazdag omega-3 zsírsavakban, fehérjében és B-vitaminokban. Rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét, valamint erősíti az immunrendszert. Bár sokan ódzkodnak tőle a benne található szálkák miatt, megfelelő elkészítési módokkal ezeket könnyedén kezelhetjük.
Klasszikus magyaros pontyhalászlé
A halászlé a magyar konyha egyik legismertebb étele, amely nélkülözhetetlen eleme a karácsonyi asztaloknak, de egy kellemes hétvégi ebédként is tökéletes.
Hozzávalók:
- 1,5 kg ponty (fej, farok és szeletek)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
- 2 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- Só, bors ízlés szerint
- 1,5 liter víz
Elkészítés:
1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy nagyobb bográcsban vagy lábosban kevés vízzel és pirospaprikával elkezdjük főzni.
2. Hozzáadjuk a hal fejét és a farkát, majd felöntjük a vízzel. Lassú tűzön főzzük körülbelül egy órán át.
3. A levest leszűrjük, majd visszatesszük a tűzre és beletesszük a pontyszeleteket.
4. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
5. További 15-20 perc főzés után tálalhatjuk friss kenyérrel vagy gyufatésztával.
Ropogós rántott ponty
A rántott ponty kiváló választás azoknak, akik szeretik a klasszikus panírozott ételeket. Kívül ropogós, belül omlós, és egy kis citrommal megbolondítva igazán ellenállhatatlan.
Hozzávalók:
- 1 kg pontyfilé
- 2 db tojás
- 10 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
- 1 citrom
Elkészítés:
1. A pontyfiléket alaposan megmossuk, majd besózzuk és 15 percig állni hagyjuk.
2. A szeleteket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
3. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felszívja.
4. Frissen, citromkarikával és tartármártással tálaljuk.
Ponty sütőben, zöldségekkel
Ha egészségesebb alternatívát keresel a ponty elkészítésére, próbáld ki sütőben sütve, zöldségekkel és fűszerekkel.
Hozzávalók:
- 1,5 kg pontyszelet
- 2 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 2 db paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Fűszerek: só, bors, kakukkfű
Elkészítés:
1. A pontyszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olívaolajjal megkenjük.
2. A zöldségeket karikákra vágjuk, és egy tepsibe helyezzük.
3. A halat a zöldségek tetejére tesszük, és megszórjuk apróra vágott fokhagymával, kakukkfűvel.
4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
5. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.
Összegzés
A ponty változatosan elkészíthető, legyen szó egy hagyományos halászlé receptjéről, egy ropogós rántott változatról vagy egy könnyed sütőben sült verzióról. Ha szereted a halételeket, mindenképp próbáld ki ezeket a recepteket, és élvezd a ponty ízletes és tápláló fogásait!