Üdvözlünk minden horgásztársat! A dévérkeszeg, ez a tiszteletreméltó, ezüstös pikkelyű hal, sokunk kedvence. Nem véletlenül: harcos, de mégis kecses, és gyakran gyönyörű, termetes példányokkal ajándékoz meg minket. Azonban, mint minden horgászatnál, a dévérkeszegezés során is felmerülhet a kérdés: hogyan tudjuk minimalizálni a kisebb, nem kívánt halfajok, például sneciket, küszöket, kisebb kárászokat vagy éppen apró dévéreket jelentkező kapásait? A válasz nem egyszerű, de szerencsére számos módszer létezik, amelyekkel **szelektíven horgászhatunk**, és növelhetjük az esélyét a kapitális dévérek megfogásának.
A kisebb halak elkerülése nem csupán a nagyobb fogás élvezetét szolgálja, hanem a halállomány megőrzését is segíti, hiszen a feleslegesen horogra kerülő és esetleg sérülő apró halakat elkerülhetjük. Cikkünkben átfogóan vizsgáljuk meg azokat a stratégiákat és praktikákat, amelyek segítségével csökkenthetjük az apróhal-fogásokat, és maximalizálhatjuk a dévérkeszegre koncentrált horgászatunk sikerét.
Miért fontos a szelektálás?
A dévérkeszegezés különösen vonzó, mert sokszor nagy mennyiségben és méretben is megfogható halról van szó. Azonban az etetésünkre hamar megérkezhetnek a kisebb testű fajok, akik sokszor gyorsabban és agresszívebben reagálnak a csalira. Ez frusztráló lehet, hiszen elviszik az etetőanyagot, folyamatosan apró kapásokat adnak, és megakadályozzák, hogy a nagyobb dévérek nyugodtan rátaláljanak a felkínált falatra. A szelektálás tehát nem csak a nagyobb fogások, hanem a nyugodtabb és élvezetesebb horgászat záloga is.
A Dévérkeszeg Viselkedésének Megértése
Mielőtt belevágnánk a technikai részletekbe, értsük meg a dévérkeszeg szokásait. A dévérek általában a fenék közelében táplálkoznak, a víz aljzatát túrva keresik a lárvákat, férgeket, és egyéb bentikus élőlényeket. Szeretik a kissé iszapos, puha fenekű, csendesebb területeket, mélyebb árkokat, medertöréseket. Ezek a halak óvatosabbak, mint az apróbb fajok, és sokszor időbe telik, mire rátalálnak az etetésre, és magabiztosan táplálkozni kezdenek. A kisebb halak viszont gyakran a vízoszlopban, vagy a fenék felett lebegő apró szemcsékre is hamar lecsapnak.
Felszerelés és Eszközök Megválasztása
A megfelelő felszerelés már fél siker a szelektív horgászatban:
- Bot: Használjunk erősebb, gerincesebb botokat. Feeder botok esetében a medium-heavy vagy heavy kategória megfelelő lehet, amely képes megbirkózni a nagyobb halakkal és a nehezebb etetőkosarakkal is. Ez a bot nem „rezzen” be” minden apró rezdülésre, így csak a komolyabb kapások jelzéseit látjuk.
- Orsó: Megbízható, strapabíró orsó, megfelelő fékrendszerrel. Egy 3000-es, 4000-es méretű orsó általában elegendő.
- Zsinór: A vastagabb zsinór már önmagában is szelektál. Egy 0.18-0.25 mm-es főzsinór (monofil vagy fonott) nehezebben vágható el az apró halak szájában, és elriaszthatja őket. A vastagabb zsinór kevésbé érzékeny az apró rezdülésekre, így a kis halak csak a komolyabb kapást tudják átvinni.
- Előke: Az előke is legyen erősebb, 0.16-0.20 mm átmérőjű. Ne legyen túl hosszú, mert az növeli a gubancolódás esélyét, és a kapás is lassabban jut el a botig. 10-20 cm közötti hossz ideális lehet method feeder esetén.
- Horog: Ez talán az egyik legfontosabb elem a szelektálásban. Felejtsük el az apró, 12-18-as méretű horgokat! Használjunk nagyobb horogméretet, például 8-as, 6-os, vagy akár 4-es horgokat. A nagyobb horog fizikailag is megakadályozza, hogy az apró halak bekapják, és a nagyobb csalit is jobban tartja. Erős, széles öblű, de vékony húsú horgokat keressünk, melyek nem roncsolják feleslegesen a hal száját.
Csali Megválasztása: A Kulcs a Szelektáláshoz
A csali típusa és mérete alapvetően meghatározza, milyen halak érdeklődnek iránta:
- Nagyobb szemű csalik: A kisebb halak szája nem alkalmas a nagyobb falatok felvételére.
- Kukorica: A főtt, kemény, nagyobb szemű kukorica az egyik legjobb szelektáló csali. Próbálkozhatunk duplán vagy triplán fűzött szemekkel is.
- Pellet: A dévérek imádják a pelleteket. Használjunk 6-8-10 mm-es, lassan oldódó, lyukasztott vagy fűzhető pelleteket. Ezeket az apró halak nehezen vagy egyáltalán nem tudják felszippantani. Érdemes lehet hallisztes vagy édesebb, aromás pelleteket használni.
- Mini bojli: Habár elsősorban pontyos csali, a 8-10 mm-es mini bojlik is kiválóan szelektálnak. Lehetnek oldódóak vagy főzöttek, fűszeres, halas vagy édes ízekben.
- Nagyobb giliszta (dendrobena): Egy egész szál dendrobena a nagyobb dévérek kedvence, míg az apró halak ritkán mernek rátámadni. Érdemes lehet kukoricával vagy pellettel kombinálni.
- Csali koktélok: Egy szem kukorica és néhány giliszta, vagy egy pellet és egy szem csemegekukorica kombinációja még hatékonyabb lehet.
- Keménység: A keményebb csalik (pl. keményre főzött kukorica, főzött bojli, pellet) tovább tartanak a horgon, és ellenállnak az apróhalak piszkálásának.
- Aromák: A dévérkeszegek kedvelik az édes, fűszeres, halas vagy rovaros ízeket. Az aromás, de nem feltűnően felhősítő csalik jobban szelektálnak.
Etetőanyag Stratégia: A Szelektív Etetés
Az etetőanyag a siker másik kulcsa. Itt is a méret, az állag és a tartalom a lényeg:
- Szemcseméret: Az etetőanyag ne tartalmazzon sok apró, lebegő részecskét, amelyek felcsalják a vízoszlopba az apró halakat. Inkább a nagyobb, nehéz szemcsékre koncentráljunk. Adjunk hozzá nagyobb mennyiségű főtt kukoricát, kendermagot, tört pelleteket, aprított gilisztát vagy mikrobojlikat. Ezek a nagyobb falatok hamarabb eltelítik a kisebb halakat, és a nagyobb dévérek számára marad a „lakoma”.
- Állag: Az etetőanyag legyen nehéz, ragacsos, és lassan oldódó. Fontos, hogy a fenéken maradjon, és ne robbanjon szét azonnal a vízbe érve. Ez minimalizálja a „felhő” képződését, ami vonzaná az apró halakat. Az etetőanyagot érdemes túlnedvesíteni a szokásosnál, hogy a kosárból lassan, a fenéken ürüljön ki.
- Mennyiség: Szelektív horgászatnál nem feltétlenül kell óriási mennyiségű etetőanyagot bejuttatni. Inkább a minőségre és a koncentrált pontra etetésre törekedjünk. Egy kezdeti, jól megrakott etetés után már csak kisebb, fenntartó etetésekre lehet szükség.
- Aroma: Használjunk dévérkeszegre optimalizált, karakteresebb aromájú etetőanyagokat, például édes, mézes, vaníliás, hallisztes vagy fűszeres keverékeket.
Horgászmódszerek és Rigek: Célzott Szelektálás
A horgászmódszer és a felkínálás módja is befolyásolja a szelektálást:
- Fenekezés (Ledgering): Ez a klasszikus módszer kiválóan alkalmas dévérkeszegezésre, és jól szelektál. A súly a fenékre rögzíti a csalit, és a kis halak ritkán vesznek fel a fenékről nehéz, mozdulatlan falatot.
- Method Feeder/Pellet Feeder: Kifejezetten hatékony eszköz a szelektálásra. A method feeder segítségével egy tömör, koncentrált etetőanyag-kupacot juttatunk a fenékre, amelybe a horogcsali van ágyazva. Az apró halak nem tudják szétbombázni ezt a kupacot, és a horogcsali is el van rejtve előlük. A rövid előke, és a horogtól távolabb lévő etetőanyag miatt a nagyobb halaknak kell „beszippantaniuk” a csalit. A pellet feeder hasonlóan működik, de kifejezetten pelletekkel etetünk.
- Gubancgátló cső: Használata csökkenti a gubancolódás esélyét, és segíti a zsinór fenéken tartását.
- Hajszálelőke (Hair Rig): A hajszálelőkés csalizás elengedhetetlen a pellet, bojli vagy nagyobb kukorica felkínálásakor. Ez a módszer eleve kizárja az apró halakat, hiszen ők nem képesek szájba venni a horgon kívül lévő csalit.
- Kiegyensúlyozott csalizás (Wafter): Egy wafter, vagy lebegő (popup) csali, amely súlyában semleges, vagy enyhén lebeg, nagyon vonzó lehet a dévérek számára, miközben az apró halak nehezen tudják felszippantani.
Horgászati Stratégia és Taktika: A Türelem Meghozza Gyümölcsét
Végül, de nem utolsósorban, a horgászati hozzáállásunk is számít:
- Helyválasztás: Keressünk mélyebb, nyugodtabb, esetleg iszaposabb aljzatú helyeket. A dévérek szeretik a medertöréseket, az akadókat, vagy a partközeli mélyebb részeket. Ezeken a helyeken kevesebb az apróhal mozgás.
- Várakozás és Türelem: A nagyobb dévérek óvatosabbak, és időbe telik, mire rátalálnak az etetésre és magabiztosan táplálkozni kezdenek. Ne kapkodjunk, ne dobáljuk ki a szerelékünket minden apró rezdülésre. Várjuk meg a komoly, határozott kapást. Az apróhalak gyakran csak „kóstolgatják” a csalit, a dévérek viszont jellemzően határozottabb, elhúzós vagy ejtős kapást produkálnak. A türelem kulcsfontosságú.
- Kapásjelzés: Használjunk olyan kapásjelzőt (quiver tip, elektromos kapásjelző), amely nem túl érzékeny. Állítsuk be úgy a botspiccet, vagy a jelzőt, hogy csak a komolyabb, elhúzós kapásokat jelezze. A finom rezzenésekre ne vágjunk be.
- Ritkább újradobás: Miután bejuttattuk az etetőanyagot, és a szerelék bent van, minimalizáljuk az újradobások számát. Minden dobás zavart kelt a vízben, ami elriaszthatja a nagyobb halakat. Várjunk rájuk!
- Csend és óvatosság: A dévérek viszonylag érzékenyek a zajra és a rezgésekre. Próbáljunk csendben maradni a parton, és kerüljük a felesleges mozgást.
Környezeti Tényezők
Néhány környezeti tényező is befolyásolhatja a dévérezést és a szelektálást:
- Hőmérséklet: Melegebb vízben a dévérek aktívabbak, de az apróhalak is élénkebbek. Hidegebb vízben a kisebb halak aktivitása lecsökken, így könnyebb lehet szelektálni.
- Napszak: Hajnalban és alkonyatkor gyakran a nagyobb halak a legaktívabbak, a nappali forgalmas órákban inkább az apróságok.
- Időjárás: Stabil, borús, enyhén szeles időjárás gyakran kedvez a dévérezésnek.
Összefoglalás
A kisebb halak kiszelektálása a dévérkeszegezés során egy komplex feladat, amely több tényező összehangolt kezelését igényli. A megfelelő felszerelés, különösen a nagyobb horogméret és a vastagabb zsinór, az okosan megválasztott, nagyméretű, lassan oldódó csali, és a tudatosan összeállított, nagyszemcséjű etetőanyag mind hozzájárulnak a sikerhez. A fenekező módszerek, mint a method feeder, és a hajszálelőke használata nagymértékben növeli a szelektálás hatékonyságát. Végül, de nem utolsósorban, a **türelem** és a csendes, megfontolt horgászat elengedhetetlen. Gyakorlással és tapasztalattal minden horgász elsajátíthatja ezeket a technikákat, és élvezheti a méltán népszerű **dévérkeszeg** horgászatát anélkül, hogy folyamatosan az apróhalakkal kellene küzdenie. Ne feledjük, a felelősségteljes horgászat része a kifogott halak kíméletes kezelése és visszaengedése, különösen az apróbb példányok esetében!