A quiche, ez a sós, tojásos-tejfölös, omlós tésztában sült francia csoda, sokféleképpen variálható. Bár a klasszikus verzió, a Quiche Lorraine, szalonnával készül, mi most egy igazán különleges, magyaros csavart adunk a dolognak: füstölt pisztránggal! Ez az elegáns, mégis egyszerű étel tökéletes választás brunch-ra, könnyű ebédre, vagy akár egy ünnepi vacsora előételeként is.
Miért pont füstölt pisztráng?
A füstölt pisztráng egy igazán karakteres ízű alapanyag, mely remekül passzol a quiche krémességéhez. A füstölés egy különleges mélységet ad az ételnek, ami izgalmas kontrasztot képez a lágy, sós krémmel. Ráadásul a pisztráng egy hazánkban is könnyen beszerezhető, egészséges és finom hal, így tökéletes választás a magyarosításra.
Az omlós tészta titka
A tökéletes quiche alapja a jó omlós tészta. Ennek elkészítése elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában nem ördöngösség. A legfontosabb a hideg vaj és a hideg víz használata. A vajat apró kockákra vágjuk, és a liszttel együtt gyorsan összemorzsoljuk, amíg morzsás állagot nem kapunk. Ezután adjuk hozzá a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz a tészta. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk fóliába, és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe pihenni. A hűtőben pihenés alatt a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és omlósabb lesz.
Tippek a tökéletes omlós tésztához:
- Használjunk jéghideg hozzávalókat.
- Ne gyúrjuk túl a tésztát.
- Pihentessük a tésztát a hűtőben.
- Sütés előtt szurkáljuk meg a tészta alját villával, hogy ne púposodjon fel.
- Sütés előtt „vakonsüssük” a tésztát. Ez azt jelenti, hogy a tésztát sütőpapírral béleljük ki, és nehezékként (pl. száraz bab, rizs) töltjük meg. Így a tészta megtartja a formáját, és nem zsugorodik össze.
A krémes töltelék
A quiche lelke a krémes, gazdag töltelék. A klasszikus verzió tojásból, tejszínből (vagy tejfölből), sóból és borsból áll. Mi most ezt a receptet fogjuk továbbgondolni, és hozzáadjuk a füstölt pisztrángot, valamint néhány egyéb finomságot.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 db tojás
- 2 dl tejföl (vagy tejszín)
- 100 g füstölt pisztráng filé (bőr és szálka nélkül)
- 50 g reszelt sajt (pl. Gruyère, Comté, vagy akár trappista)
- 1 szál újhagyma (vagy snidling) apróra vágva
- Só, bors ízlés szerint
- Egy csipet szerecsendió (elhagyható)
Elkészítés:
- A füstölt pisztrángot apró kockákra vágjuk.
- A tojásokat egy tálban felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt (vagy tejszínt), a reszelt sajtot, az újhagymát (vagy snidlinget), a sót, a borsot és a szerecsendiót (ha használunk).
- Jól összekeverjük az egészet, majd óvatosan beleforgatjuk a füstölt pisztrángot.
A quiche összeállítása és sütése
Miután elkészítettük az omlós tésztát és a tölteléket, már csak össze kell állítanunk a quiche-t, és megsütnünk.
Elkészítés lépésről lépésre:
- A hűtőből kivesszük az omlós tésztát, és lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta legyen nagyobb, mint a piteformánk, hogy a peremére is jusson.
- A tésztát óvatosan a piteformába helyezzük, és a széleit eligazítjuk. A lelógó részeket levágjuk.
- A tészta alját villával megszurkáljuk.
- „Vakonsütjük” a tésztát: a tésztát sütőpapírral béleljük ki, és nehezékként (pl. száraz bab, rizs) töltjük meg. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
- Levesszük a sütőpapírt és a nehezéket, és további 5 percig sütjük a tésztát.
- A félig megsült tésztába öntjük a tölteléket.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje aranybarna lesz.
- Hagyjuk a quiche-t kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk.
Variációk egy témára
A füstölt pisztrángos quiche rengetegféleképpen variálható. Ha nem szeretjük a füstölt pisztrángot, helyettesíthetjük más füstölt hallal, például lazaccal vagy makrélával. Adhatunk hozzá zöldségeket is, például spenótot, gombát vagy paprikát. A sajtokkal is kísérletezhetünk, használhatunk Gruyère-t, Comté-t, trappistát vagy akár kecskesajtot is.
Néhány ötlet a variációkhoz:
- Spenótos-pisztrángos quiche: A töltelékhez adjunk 100 g párolt spenótot.
- Gombás-pisztrángos quiche: A töltelékhez adjunk 100 g szeletelt, pirított gombát.
- Kecskesajtos-pisztrángos quiche: A reszelt sajt helyett használjunk 50 g morzsolt kecskesajtot.
Tálalási javaslatok
A füstölt pisztrángos quiche önmagában is finom, de kínálhatjuk mellé friss salátát, pirítóst, vagy egy pohár száraz fehérbort. Tökéletes választás reggelire, ebédre, vacsorára, vagy akár egy piknikre is.
Jó étvágyat kívánunk!