A quiche, ez a sós, tojásos-tejfölös, omlós tésztában sült francia csoda, sokféleképpen variálható. Bár a klasszikus verzió, a Quiche Lorraine, szalonnával készül, mi most egy igazán különleges, magyaros csavart adunk a dolognak: füstölt pisztránggal! Ez az elegáns, mégis egyszerű étel tökéletes választás brunch-ra, könnyű ebédre, vagy akár egy ünnepi vacsora előételeként is.

Miért pont füstölt pisztráng?

A füstölt pisztráng egy igazán karakteres ízű alapanyag, mely remekül passzol a quiche krémességéhez. A füstölés egy különleges mélységet ad az ételnek, ami izgalmas kontrasztot képez a lágy, sós krémmel. Ráadásul a pisztráng egy hazánkban is könnyen beszerezhető, egészséges és finom hal, így tökéletes választás a magyarosításra.

Az omlós tészta titka

A tökéletes quiche alapja a jó omlós tészta. Ennek elkészítése elsőre ijesztőnek tűnhet, de valójában nem ördöngösség. A legfontosabb a hideg vaj és a hideg víz használata. A vajat apró kockákra vágjuk, és a liszttel együtt gyorsan összemorzsoljuk, amíg morzsás állagot nem kapunk. Ezután adjuk hozzá a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl, mert akkor kemény lesz a tészta. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk fóliába, és tegyük legalább 30 percre a hűtőbe pihenni. A hűtőben pihenés alatt a gluténszálak ellazulnak, így a tészta könnyebben nyújtható és omlósabb lesz.

Tippek a tökéletes omlós tésztához:

  • Használjunk jéghideg hozzávalókat.
  • Ne gyúrjuk túl a tésztát.
  • Pihentessük a tésztát a hűtőben.
  • Sütés előtt szurkáljuk meg a tészta alját villával, hogy ne púposodjon fel.
  • Sütés előtt „vakonsüssük” a tésztát. Ez azt jelenti, hogy a tésztát sütőpapírral béleljük ki, és nehezékként (pl. száraz bab, rizs) töltjük meg. Így a tészta megtartja a formáját, és nem zsugorodik össze.

A krémes töltelék

A quiche lelke a krémes, gazdag töltelék. A klasszikus verzió tojásból, tejszínből (vagy tejfölből), sóból és borsból áll. Mi most ezt a receptet fogjuk továbbgondolni, és hozzáadjuk a füstölt pisztrángot, valamint néhány egyéb finomságot.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 db tojás
  • 2 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 100 g füstölt pisztráng filé (bőr és szálka nélkül)
  • 50 g reszelt sajt (pl. Gruyère, Comté, vagy akár trappista)
  • 1 szál újhagyma (vagy snidling) apróra vágva
  • Só, bors ízlés szerint
  • Egy csipet szerecsendió (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A füstölt pisztrángot apró kockákra vágjuk.
  2. A tojásokat egy tálban felverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt (vagy tejszínt), a reszelt sajtot, az újhagymát (vagy snidlinget), a sót, a borsot és a szerecsendiót (ha használunk).
  3. Jól összekeverjük az egészet, majd óvatosan beleforgatjuk a füstölt pisztrángot.

A quiche összeállítása és sütése

Miután elkészítettük az omlós tésztát és a tölteléket, már csak össze kell állítanunk a quiche-t, és megsütnünk.

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. A hűtőből kivesszük az omlós tésztát, és lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta legyen nagyobb, mint a piteformánk, hogy a peremére is jusson.
  2. A tésztát óvatosan a piteformába helyezzük, és a széleit eligazítjuk. A lelógó részeket levágjuk.
  3. A tészta alját villával megszurkáljuk.
  4. „Vakonsütjük” a tésztát: a tésztát sütőpapírral béleljük ki, és nehezékként (pl. száraz bab, rizs) töltjük meg. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
  5. Levesszük a sütőpapírt és a nehezéket, és további 5 percig sütjük a tésztát.
  6. A félig megsült tésztába öntjük a tölteléket.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul, és a teteje aranybarna lesz.
  8. Hagyjuk a quiche-t kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk.

Variációk egy témára

A füstölt pisztrángos quiche rengetegféleképpen variálható. Ha nem szeretjük a füstölt pisztrángot, helyettesíthetjük más füstölt hallal, például lazaccal vagy makrélával. Adhatunk hozzá zöldségeket is, például spenótot, gombát vagy paprikát. A sajtokkal is kísérletezhetünk, használhatunk Gruyère-t, Comté-t, trappistát vagy akár kecskesajtot is.

Néhány ötlet a variációkhoz:

  • Spenótos-pisztrángos quiche: A töltelékhez adjunk 100 g párolt spenótot.
  • Gombás-pisztrángos quiche: A töltelékhez adjunk 100 g szeletelt, pirított gombát.
  • Kecskesajtos-pisztrángos quiche: A reszelt sajt helyett használjunk 50 g morzsolt kecskesajtot.

Tálalási javaslatok

A füstölt pisztrángos quiche önmagában is finom, de kínálhatjuk mellé friss salátát, pirítóst, vagy egy pohár száraz fehérbort. Tökéletes választás reggelire, ebédre, vacsorára, vagy akár egy piknikre is.

Jó étvágyat kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük