Szeretnél valami igazán különlegeset készíteni a vacsorára? Valami olyat, ami egyszerre egyszerű, mégis ízletes és emlékezetes? Akkor a fokhagymás-petrezselymes töltött pikó tökéletes választás! Ez a recept garantáltan leveszi a lábáról a vendégeidet, és a család is imádni fogja. A pikó, ez a viszonylag kicsi, de annál finomabb hal, tökéletesen alkalmas arra, hogy ízletes töltelékkel töltsük meg, a fokhagyma és a petrezselyem pedig klasszikus párosítás, ami sosem okoz csalódást.

Miért pont a Pikó?

A pikó egy remek választás halételekhez. Kicsi mérete miatt gyorsan sül, húsának állaga pedig kiválóan alkalmas a töltelék befogadására. A pikó íze enyhe, ami azt jelenti, hogy jól harmonizál a különböző fűszerekkel és ízekkel, így a fokhagymás-petrezselymes töltelék tökéletes kiegészítője.

A Fokhagymás-Petrezselymes Töltelék Varázsa

A fokhagyma és a petrezselyem egy olyan ízkombináció, ami szinte minden konyhában megtalálható. A fokhagyma pikáns, karakteres íze és a petrezselyem friss, üde aromája együtt egy igazán harmonikus ízélményt nyújt. A töltött pikó esetében ez a párosítás a hal ízét kiemeli, anélkül, hogy elnyomná azt.

Hozzávalók a Fokhagymás-Petrezselymes Töltött Pikóhoz

Mielőtt belevágnánk a receptbe, nézzük meg, mire lesz szükségünk:

  • 4 db pikó (kb. 20-25 dkg/db)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 5 dkg vaj
  • 1 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • Frissen őrölt bors
  • Olívaolaj
  • Citrom (a tálaláshoz)

A Fokhagymás-Petrezselymes Töltött Pikó Elkészítése Lépésről Lépésre

Most pedig nézzük meg, hogyan készíthetjük el ezt a finom ételt:

1. A Pikó Előkészítése

Először is, a pikókat alaposan meg kell tisztítani. Távolítsd el a pikkelyeket, a belső szerveket és a kopoltyúkat. Óvatosan mosd meg a halakat kívül-belül, majd papírtörlővel szárítsd le őket.

2. A Töltelék Elkészítése

Áztasd be a zsemlét a tejbe. Közben olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Add hozzá a finomra vágott fokhagymát, és pirítsd meg enyhén, vigyázva, hogy ne égjen meg. Add hozzá a finomra vágott petrezselymet, és pirítsd még pár másodpercig. Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni.

Nyomkodd ki a zsemléből a tejet, és tedd egy tálba. Add hozzá a fokhagymás-petrezselymes vajat, a tojást, sót és borsot. Alaposan keverd össze, hogy egy homogén masszát kapj.

3. A Pikók Megtöltése

Töltsd meg a pikókat a fokhagymás-petrezselymes töltelékkel. Ügyelj arra, hogy ne töltsd túl őket, mert sütés közben a töltelék megduzzadhat. Rögzítsd a halakat fogpiszkálóval, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

4. A Pikók Sütése

Melegíts elő a sütőt 180°C-ra. Kenj ki egy tepsit olívaolajjal, és helyezd bele a töltött pikókat. Locsold meg a halakat kevés olívaolajjal, és süsd őket kb. 20-25 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.

5. Tálalás

Tálald a fokhagymás-petrezselymes töltött pikót forrón, citromgerezdekkel díszítve. Köretként kínálhatsz hozzá párolt rizst, sült burgonyát vagy friss salátát.

Tippek és Trükkök a Tökéletes Töltött Pikóhoz

  • Ha szeretnéd, a töltelékhez adhatsz reszelt sajtot (pl. parmezánt vagy grana padanót) a még gazdagabb ízért.
  • A pikók helyett használhatsz más, kisebb méretű halat is, például keszeget vagy dévért.
  • A sütés helyett a halakat serpenyőben is megsütheted. Ebben az esetben ügyelj arra, hogy mindkét oldaluk aranybarnára süljön.
  • A töltelékhez adhatsz apróra vágott kapribogyót vagy olívabogyót a pikánsabb ízért.
  • A tálalásnál díszítheted az ételt friss petrezselyemágakkal vagy citromhéjjal.

A Fokhagymás-Petrezselymes Töltött Pikó Egészségügyi Előnyei

A pikó, mint minden hal, gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A fokhagyma erősíti az immunrendszert, a petrezselyem pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A töltött pikó tehát nemcsak finom, hanem egészséges is!

Összegzés

A fokhagymás-petrezselymes töltött pikó egy egyszerű, mégis ínycsiklandó recept, ami garantáltan sikert arat a családi vacsorákon és a vendéglátás során is. Próbáld ki te is, és élvezd az ízek harmóniáját! Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük