A fehérboros párolt pikó bab egy igazi jolly joker a konyhában. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, hiszen kevés hozzávalóból, viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, mégis egy igazán ízletes és tápláló fogást varázsolhatunk az asztalra. Legyen szó köretről egy szaftos sült mellé, vagy egy könnyű, mégis laktató főételről, a pikó bab mindig jó választás.

Miért éppen pikó bab?

A pikó bab, más néven pintóbab, egy közepes méretű, krémes állagú babfajta, amelynek enyhe, diós íze van. Könnyen beszerezhető, és jól bírja a főzést, nem esik szét könnyen, de nem is marad kemény. Magas rosttartalma miatt emésztésbarát, és remek fehérjeforrás, így vegetáriánus és vegán étrendbe is kiválóan beilleszthető.

A Recept: Lépésről Lépésre

Ez a recept egy klasszikus változat, de bátran kísérletezhetünk különböző fűszerekkel és zöldségekkel, hogy a saját ízlésünkre formáljuk.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 500g szárított pikó bab
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál zeller szár (elhagyható, de sokat ad az ízhez)
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 dl száraz fehérbor
  • Olívaolaj
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • Csípős paprika (opcionális, ha szeretjük a pikáns ízeket)

Előkészületek:

  1. A pikó babot legalább 8 órára (de akár egy éjszakára) áztassuk be bő, hideg vízbe. Ez lerövidíti a főzési időt és javítja az emészthetőséget.
  2. A vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát és zellerszárat pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra.

Elkészítés:

  1. A beáztatott pikó babot szűrjük le, és tegyük fel friss vízben főni. Forrás után vegyük lejjebb a lángot, és szedjük le a habot a tetejéről. Főzzük kb. 45-60 percig, vagy amíg a bab megpuhul, de nem esik szét. Sózzuk csak a főzési idő vége felé, mert a só lassítja a bab puhulását.
  2. Közben egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban hevítsünk olívaolajat. Dinszteljük meg rajta a vöröshagymát üvegesre.
  3. Adjuk hozzá a fokhagymát, sárgarépát és zellerszárat, és pároljuk további 5-8 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
  4. Öntsük fel a zöldségeket a fehérborral, és forraljuk vissza a felére, hogy az alkohol elpárologjon, és az ízek koncentrálódjanak.
  5. Adjuk hozzá a leszűrt pikó babot a zöldségekhez, tegyük bele a babérlevelet, és öntsük fel annyi főzővízzel, hogy éppen ellepje.
  6. Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és pároljuk kb. 15-20 percig, vagy amíg az ízek összeérnek, és a bab krémes állagú lesz.
  7. Közben kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval, borssal és opcionálisan csípős paprikával.
  8. Tálalás előtt távolítsuk el a babérleveleket.
  9. Szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, és tálaljuk köretként húsok mellé, vagy önálló főételként, friss kenyérrel.

Tippek és Trükkök

  • Használjunk jó minőségű, száraz fehérbort. A savasabb fajták, mint a Sauvignon Blanc vagy a Pinot Grigio remekül passzolnak ehhez az ételhez.
  • Ha nincs fehérbor, helyettesíthetjük csirke- vagy zöldséglevessel.
  • A bab főzővizét ne öntsük ki! Használhatjuk levesekhez, mártásokhoz vagy akár a kenyérsütéshez is.
  • A fehérboros párolt pikó bab remekül áll a hűtőben néhány napig, és másnap még finomabb!
  • Kísérletezzünk különböző fűszerekkel! A kakukkfű, a rozmaring és a füstölt paprika is jól passzol a babhoz.
  • Ha sűrűbb mártást szeretnénk, a bab egy részét villával törjük össze.
  • A vegánok parmezán helyett táplálékesztőt szórhatnak a tetejére, ami hasonló ízt ad.

Variációk

  • Olasz verzió: Adjuk hozzá paradicsompürét és apróra vágott olasz kolbászt a zöldségekhez.
  • Mexikói verzió: Fűszerezzük köménnyel, chiliporral és korianderrel. Tálaljuk tortillachipsszel és guacamole-val.
  • Görög verzió: Adjuk hozzá apróra vágott paradicsomot, olívabogyót és feta sajtot.

A fehérboros párolt pikó bab egy sokoldalú és ízletes étel, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon. Próbáljuk ki a receptet, és kísérletezzünk bátran a különböző variációkkal, hogy megtaláljuk a kedvencünket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük