A pollock, vagy alaszkai tőkehal, egy kiváló választás a mindennapi étkezéshez. Könnyen beszerezhető, megfizethető, és ami a legfontosabb: nagyon finom. Ez a recept egy egyszerű, de nagyszerű módja annak, hogy ezt a sokoldalú halat elkészítsük. Az egészben sült pollock rozmaringgal és citrommal kombinációja friss, aromás és nem utolsósorban, nagyon egészséges.

Miért a pollock?

A pollock (Gadus chalcogrammus) egy Észak-Csendes-óceánon őshonos hal, melyet gyakran a tőkehal alternatívájaként használnak. Íze enyhe, húsának textúrája pedig finom, ezért jól kombinálható különböző fűszerekkel és ízekkel. Ráadásul a pollock gazdag fehérjében, szegény zsírokban, és tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, melyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre.

A recept előnyei

Ez a recept nem csak finom, de rendkívül egyszerű is. Kevés hozzávalóra van szükség, és a sütési idő is viszonylag rövid, így akár egy fárasztó nap után is könnyedén elkészíthetjük. Az egészben sütés pedig különösen előnyös, mert a hal így megőrzi a szaftosságát és az ízét. A rozmaring és a citrom frissességet és aromát kölcsönöznek a halnak, tökéletes összhangot teremtve.

Hozzávalók

  • 1 egész pollock (kb. 500-700 g), megtisztítva és kibelezve
  • 1 citrom, karikákra vágva
  • 2-3 ág friss rozmaring
  • 2-3 gerezd fokhagyma, aprítva
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1/2 csokor petrezselyem, aprítva (opcionális)

Elkészítés

  1. A hal előkészítése: Ellenőrizzük, hogy a hal megfelelően megtisztított és kibelezett-e. Ha szükséges, távolítsuk el a pikkelyeket. Mossuk meg a halat hideg víz alatt, és papírtörlővel itassuk szárazra.
  2. Ízesítés: A halat kívül-belül alaposan sózzuk és borsozzuk. Az olívaolaj felét kenjük a halra, majd dörzsöljük bele a fokhagymát.
  3. Töltelék készítése: A hal belsejébe helyezzünk néhány citromkarikát, rozmaringágat és a maradék fokhagymát. Ha szeretnénk, aprított petrezselymet is adhatunk hozzá.
  4. Sütés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C). Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és helyezzük rá a halat.
  5. Citromos-rozmaringos réteg: A hal tetejére fektessünk néhány citromkarikát és rozmaringágat. Locsoljuk meg a maradék olívaolajjal.
  6. Sütési idő: Süssük a halat 20-25 percig, vagy amíg a húsa könnyen elválik a csonttól. A sütési idő a hal méretétől függően változhat.
  7. Tálalás: A kész halat tálaljuk frissen, citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve. Köretként kínálhatunk hozzá sült burgonyát, párolt zöldségeket vagy friss salátát.

Tippek és trükkök

  • Friss hal választása: A legjobb eredmény érdekében válasszunk friss, fényes szemű halat. A hal bőrének rugalmasnak kell lennie, és nem szabad kellemetlen szagot árasztania.
  • Fűszerezés: Bátran kísérletezzünk a fűszerekkel! A rozmaring és a citrom mellett jól illik a pollockhoz a kakukkfű, a bazsalikom vagy a koriander is.
  • Előkészítés: A halat előre is előkészíthetjük. Fűszerezzük be, és tároljuk a hűtőben a sütésig. Így az ízek jobban összeérnek.
  • Szaftos hal: Ha szeretnénk, hogy a hal még szaftosabb legyen, sütés közben néha locsolgassuk meg a saját levével.
  • Grillezés: A pollockot grillezni is lehet. Ebben az esetben használjunk grillező rácsot, és gyakran forgassuk a halat, hogy ne égjen meg.

Variációk

Ez a recept számos variációra ad lehetőséget. Íme néhány ötlet:

  • Zöldségekkel: A hal mellé a tepsibe tehetünk kockára vágott zöldségeket, például paprikát, cukkinit, paradicsomot vagy hagymát.
  • Burgonyával: Kockára vágott burgonyát is tehetünk a hal mellé a tepsibe. A burgonya felszívja a hal ízét, és finom köretként szolgál.
  • Borral: A halat sütés közben meglocsolhatjuk kevés fehérborral. A bor még gazdagabb ízt kölcsönöz a halnak.
  • Fűszeres vajjal: A hal tetejére tehetünk fűszeres vajat. A vaj megolvad, és bevonja a halat, még ízletesebbé téve azt.

Tálalási javaslatok

Az egészben sült pollock rozmaringgal és citrommal önmagában is finom, de köretekkel még teljesebbé tehetjük az étkezést. Kínálhatjuk hozzá:

  • Sült burgonyát
  • Párolt zöldségeket (pl. brokkoli, karfiol, spárga)
  • Friss salátát
  • Rizst
  • Kenyérrel

Egy pohár száraz fehérbor tökéletesen kiegészíti az étel ízét.

Végső gondolatok

Az egészben sült pollock rozmaringgal és citrommal egy egyszerű, de nagyszerű étel, mely tökéletes választás a mindennapi étkezéshez. Könnyen elkészíthető, egészséges és nagyon finom. Próbálja ki ezt a receptet, és győződjön meg róla maga!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük