A diós bundában sült ponty aszalt szilvás mártással egy olyan étel, amely egyszerre idézi meg a hagyományos karácsonyi ízeket és kínál valami újat, valami különlegeset. A ropogós diós bundával borított, omlós ponty tökéletes kontrasztot alkot az édes-savanykás, aromás aszalt szilvás mártással. Ez az étel garantáltan a karácsonyi asztal fénypontja lesz, de más ünnepi alkalmakra is remek választás.
Miért Ponty?
A ponty hosszú évszázadok óta szerves része a magyar karácsonyi menünek. Bár sokan idegenkednek tőle a szálkák miatt, a megfelelően elkészített ponty igazi gasztronómiai élményt nyújt. Fontos, hogy friss, jó minőségű pontyot válasszunk, és figyeljünk a megfelelő filézési technikára, hogy minimalizáljuk a szálkák számát. A ponty húsában lévő egészséges zsírok és a benne található omega-3 zsírsavak teszik ezt a halat igazán értékes táplálékká.
A Tökéletes Diós Bundát Elkészítése
A diós bunda elkészítése nem bonyolult, de néhány trükköt érdemes betartani a tökéletes eredmény érdekében. Először is, válasszunk jó minőségű diót. A frissen darált dió sokkal intenzívebb ízű, mint a bolti, előre darált változat. A dióhoz adjunk zsemlemorzsát, fűszereket (például fokhagymaport, pirospaprikát, őrölt borsot), és egy kevés lisztet, hogy a bunda jobban tapadjon a halra. Fontos, hogy a bunda ne legyen túl vastag, mert akkor nehezen sül át. A ponty szeleteket először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a diós bundába forgassuk.
Recept a diós bundához:
- 100 g darált dió
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál pirospaprika
- Só, bors ízlés szerint
Az Aszalt Szilvás Mártás Titka
Az aszalt szilvás mártás adja meg ennek az ételnek a különleges, ünnepi karakterét. Az aszalt szilva édes, karamelles íze tökéletesen harmonizál a diós bunda és a ponty ízével. A mártás elkészítéséhez használhatunk vörösbort, alaplevet, vagy akár vizet is. Fontos, hogy a mártás ne legyen túl sűrű, de ne is legyen túl híg. A mártást ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, vagy akár egy kevés balzsamecettel is.
Recept az aszalt szilvás mártáshoz:
- 200 g aszalt szilva (mag nélkül)
- 2 dl vörösbor (vagy alaplé, vagy víz)
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál szegfűszeg
- Citromhéj (opcionális)
- Só, bors ízlés szerint
Az aszalt szilvát áztassuk be a vörösborba (vagy alaplébe, vagy vízbe) legalább 30 percre. A vajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá az aszalt szilvát a borral (vagy alaplével, vagy vízzel) együtt, és fűszerezzük. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és főzzük kb. 20-30 percig, amíg az aszalt szilva megpuhul, és a mártás besűrűsödik. Botmixerrel pürésítsük a mártást, ha simább állagot szeretnénk. Ízesítsük sóval, borssal, és citromhéjjal, ha használunk.
A Sütés Technikája
A pontyot süthetjük serpenyőben vagy sütőben is. Serpenyőben sütés esetén használjunk bő olajat, és figyeljünk arra, hogy a hal minden oldala egyenletesen átsüljön. Sütőben sütés esetén tegyük a halat sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük 180 fokon kb. 20-25 percig, amíg a bunda aranybarna nem lesz, és a hal húsa át nem sül. Fontos, hogy ne süssük túl a halat, mert akkor kiszárad.
Tálalási Javaslatok
A diós bundában sült pontyot tálalhatjuk azonnal, forrón, az aszalt szilvás mártással meglocsolva. Köretként kínálhatunk hozzá burgonyapürét, párolt rizst, vagy akár egy könnyű salátát is. Az étel tökéletesen illik a karácsonyi asztalra, de más ünnepi alkalmakra is remek választás. Díszíthetjük friss petrezselyemmel, vagy egy szelet citrommal.
Tippek és Trükkök
- A még finomabb íz érdekében a diót először pirítsuk meg egy serpenyőben.
- A mártást elkészíthetjük előre, akár egy nappal korábban is.
- Ha nincs aszalt szilvánk, használhatunk aszalt sárgabarackot is.
- A ponty helyett használhatunk más halat is, például harcsát, vagy süllőt.
Készítsd el ezt a különleges ételt, és kápráztasd el a családodat és barátaidat a karácsonyi ünnepeken! Jó étvágyat!