Az ősz beköszöntével vágyunk a meleg, otthonos ízekre. Nincs is jobb, mint egy illatos, szaftos pite, ami megtölti a házat kellemes aromákkal. Ez a cukkinis-póréhagymás pite pérdarabkákkal pont ilyen! Nem csak finom, de tele van egészséges zöldségekkel is, és a pérdarabkák ropogós textúrája egyszerűen ellenállhatatlan.
Miért pont ez a pite?
Számtalan pite recept létezik, de ez a kombináció valamiért különleges. A cukkini lágy, édeskés íze tökéletesen harmonizál a póréhagyma enyhe hagymás ízével. A pérdarabkák pedig a tetején olyan textúrát adnak, ami minden falatot élvezetessé tesz. Ráadásul, ez a pite remek módja annak, hogy felhasználjuk a szezonális zöldségeket, és egyúttal egy tápláló ételt tegyünk az asztalra.
A recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj, kockákra vágva
- 50 ml hideg víz
- Csipet só
A töltelékhez:
- 2 közepes cukkini, lereszelve
- 2 szál póréhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 100 g reszelt sajt (pl. cheddar, gouda, vagy parmezán)
- 3 tojás
- 200 ml tejszín
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
A pérdarabkákhoz:
- 50 g liszt
- 30 g hideg vaj, kockákra vágva
- 30 g reszelt sajt (pl. parmezán)
- Csipet só
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
- A lisztet és a sót keverjük össze egy tálban.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsaszerű állagot nem kapunk.
- Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk össze, amíg homogén tésztát nem kapunk.
- Csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
A töltelék elkészítése:
- Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben.
- Adjuk hozzá a póréhagymát, és pároljuk puhára, kb. 5-7 percig.
- Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk további 1 percig.
- Adjuk hozzá a lereszelt cukkinit, és pároljuk, amíg a leve elpárolog, kb. 10 percig.
- Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk hűlni.
- Egy külön tálban keverjük össze a tojásokat, a tejszínt, a reszelt sajtot, a sót, a borsot és a szerecsendiót.
- Adjuk hozzá a kihűlt cukkini-póréhagyma keveréket, és keverjük össze.
A pérdarabkák elkészítése:
- A lisztet, a reszelt sajtot és a sót keverjük össze egy tálban.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk el a liszttel, amíg morzsaszerű állagot nem kapunk.
A pite összeállítása:
- Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele egy piteformát.
- Öntsük a tölteléket a tésztára.
- Szórjuk a tetejére a pérdarabkákat.
- Süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök
- Ha nincs időnk tésztát készíteni, használhatunk készen kapható leveles tésztát is.
- A töltelékbe tehetünk más zöldségeket is, például gombát, paprikát vagy paradicsomot.
- A pérdarabkákat gazdagíthatjuk dióval, mandulával vagy más magvakkal is.
- A pitét tálalhatjuk melegen vagy hidegen, salátával vagy anélkül.
- A pite másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek.
Variációk
Ez a recept remek alap, amit kedvünkre variálhatunk. Például:
- Gluténmentes pite: Használjunk gluténmentes lisztet a tésztához és a pérdarabkákhoz.
- Vegán pite: Helyettesítsük a tojást és a tejszínt növényi alapú alternatívával. A sajt helyett használhatunk vegán sajtot vagy táplálélesztőt.
- Húsos pite: Adhatunk a töltelékhez pirított bacont, sonkát vagy darált húst.
Miért érdemes otthon sütni?
Az otthon sütés nem csak egy hobbi, hanem egy életstílus. Amikor otthon készítünk ételeket, pontosan tudjuk, hogy mi kerül bele, és elkerülhetjük a felesleges adalékanyagokat és tartósítószereket. Ráadásul, az otthon sütés egy remek módja annak, hogy kikapcsolódjunk és kreatívak legyünk. A pite sütése pedig különösen megnyugtató tevékenység, ami a végén egy finom és tápláló étellel jutalmaz meg minket.
Tálalási javaslatok
A cukkinis-póréhagymás pite pérdarabkákkal remekül illik egy könnyű salátához. Tálalhatjuk például rukkolasalátával, paradicsommal és balzsamecettel. De önmagában is tökéletes, akár egy pohár bor kíséretében. A maradék pitét pedig másnap hidegen is elfogyaszthatjuk, például egy pikniken.
Reméljük, hogy ez a recept elnyeri tetszésedet, és hamarosan elkészíted ezt a finom és egészséges pitét! Jó étvágyat!