Mindannyian őrzünk szívünkben olyan ízeket, melyek gyerekkorunkat idézik. Számomra ez a nagymamám hagymás-szalonnás sült pérje. Nem csupán egy étel, hanem egy darab a családi örökségből, egy szelet a gondtalan vasárnapi ebédekből, a nagyi melegszívűségének és szeretetteljes törődésének kézzel fogható bizonyítéka.
Mi is az a Pér?
A pér, vagy ahogyan egyes vidékeken hívják, dödölle, ganca, cseppke, egy egyszerű, de nagyszerű krumplis étel. Az alapja főtt, áttört burgonya, melyet liszttel gyúrunk össze. A nagyi receptje azonban ennél sokkal többet rejt: a titok a minőségi alapanyagokban és a türelemben rejlik.
A Titkos Recept Hozzávalói
A nagyi sosem adott pontos mennyiségeket, mindig azt mondta: „érzésből kell csinálni”. Persze, azért nagyjából sikerült rekonstruálnom a receptet:
- Kb. 1 kg főzni való burgonya
- Liszt (amennyit felvesz a tészta, kb. 20-30 dkg)
- Só
- Kb. 20 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- Zsír (a sütéshez)
- Tálaláshoz: tejföl (opcionális)
A Készítés Lépései – A Nagyi Módszere
- A burgonya előkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, amíg teljesen puha nem lesz. Fontos, hogy ne főzzük szét, mert akkor túl vizes lesz a tészta.
- A krumpli áttörése: A megfőtt burgonyát meghámozzuk, és még melegen alaposan áttörjük. Ehhez használhatunk krumplinyomót, vagy akár egy egyszerű villát is. A lényeg, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
- A tészta gyúrása: A még meleg áttört burgonyához fokozatosan adagoljuk a lisztet, és közben sózzuk. Gyúrjuk addig, amíg egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapunk. Vigyázzunk, ne tegyünk bele túl sok lisztet, mert akkor kemény lesz a pér.
- A szalonna és hagyma pirítása: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük. Amikor a szalonna ropogósra sült, kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük. A visszamaradt zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Aranybarnára pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen!
- A pér formázása és sütése: A tésztából kis gombócokat formázunk, majd lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra lapítjuk. A nagyi hagyományosan kézzel csinálta, de használhatunk sodrófát is. A pérlapokat a hagymás zsíron, közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad.
- Tálalás: A megsült pérlapokat tányérra szedjük, és megszórjuk a ropogós szalonnával. Tálalhatjuk tejföllel is, ha szeretjük.
A Nagyi Titkai
Persze, a recept csak a kezdet. A nagyi néhány titkos trükkel tette igazán különlegessé a pérjét:
- A burgonya fajtája: Nem mindegy, milyen krumplit használunk. A legjobb a főzni való, keményebb burgonya, mert ez nem fő szét, és nem lesz túl vizes a tészta.
- A tészta pihentetése: A meggyúrt tésztát érdemes 15-20 percig pihentetni, mielőtt formázzuk és sütjük. Így a liszt jobban megszívja magát, és könnyebb lesz vele dolgozni.
- A zsiradék: A nagyi mindig zsírral sütötte a pért, mert az ad neki egy különleges, rusztikus ízt. Persze, használhatunk olajat is, de a végeredmény nem lesz ugyanaz.
- A szeretet: A legfontosabb titok persze a szeretet. A nagyi mindig szeretettel és odaadással készítette a pért, és ez érezhető volt az ízén is.
Variációk és Tálalási Tippek
A hagymás-szalonnás sült pér önmagában is tökéletes, de bátran kísérletezhetünk vele:
- Tejfölös-sajtos változat: A megsült pérlapokat megkenhetjük tejföllel, és megszórhatjuk reszelt sajttal. Majd egy rövid időre betesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad.
- Gombás változat: A hagymát pirítás közben hozzáadhatunk gombát is.
- Savanyú káposztával: A pér mellé kínálhatunk párolt savanyú káposztát is.
Tálalhatjuk önálló fogásként, de köretként is megállja a helyét. Különösen jól illik pörköltekhez, sültekhez.
Emlékek és Ízek
A nagymamám már nincs közöttünk, de a receptje tovább él. Valahányszor hagymás-szalonnás sült pért készítek, eszembe jut a gyerekkorom, a nagyi melegsége, a családi összejövetelek. Ez az étel számomra több, mint egy egyszerű recept. Ez egy emlék, egy hagyomány, egy darab a szívemből.
Készítsük el együtt!
Remélem, kedvet kaptál te is ahhoz, hogy elkészítsd a nagyi hagymás-szalonnás sült pérjét. Ne ijedj meg, ha elsőre nem sikerül tökéletesen. Gyakorlás teszi a mestert! És ne feledd: a legfontosabb a szeretet és az odaadás, amivel készíted.
Jó étvágyat!