A pikó, vagy más néven csirkefarhát, sokak által alulértékelt alapanyag. Pedig megfelelő fűszerezéssel és elkészítéssel igazi gasztronómiai élményt nyújthat. Ebben a cikkben megosztom veled a legfinomabb pikó pác receptjét, amivel garantáltan leveszed a lábáról a családodat és a barátaidat egyaránt!
Miért pont a pikó?
A pikó nem csak olcsó, de rendkívül ízletes is, ha megfelelően van elkészítve. A csontok melletti húsrész különleges aromát kölcsönöz a húsnak, ráadásul a pác segít abban, hogy a hús omlós és szaftos maradjon. Ha eddig idegenkedtél tőle, itt az ideje, hogy adj neki egy esélyt!
A Tökéletes Pikó Pác Recept
Ez a recept egy univerzális alap, amit kedved szerint variálhatsz. A lényeg a megfelelő arányok és a minőségi alapanyagok használata.
Hozzávalók:
- 1 kg pikó (csirkefarhát)
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál méz (vagy barna cukor)
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)
- 2 gerezd fokhagyma (aprítva vagy zúzva)
- 1 evőkanál reszelt gyömbér (friss a legjobb, de szárított is jó)
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika (édes vagy csípős ízlés szerint)
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 citrom leve
- Só ízlés szerint (óvatosan a szójaszósz miatt!)
Elkészítés:
- A pikó előkészítése: Alaposan mosd meg a pikót, és töröld szárazra papírtörlővel. Ha nagyon nagy darabok, vágd őket kisebb, egyenletes méretűre.
- A pác elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a szójaszószt, mézet (vagy barna cukrot), olívaolajat, aprított fokhagymát, reszelt gyömbért, pirospaprikát, fekete borsot, köményt és a citrom levét. Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót. Vigyázz, mert a szójaszósz már eleve sós!
- A pikó pácolása: Tedd a pikót a pácba, és alaposan forgasd össze, hogy mindenhol befedje a fűszeres keverék. Fontos, hogy a hús minden része érintkezzen a páccal.
- Pihentetés: Fedd le a tálat fóliával, vagy tedd zárható edénybe, és tedd a hűtőbe legalább 2 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pácolódik. Minél tovább pácolódik, annál intenzívebb lesz az íze.
Sütési Tippek és Trükkök
A pikót többféleképpen is elkészítheted: sütőben, serpenyőben, vagy akár grillen is.
Sütőben:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Helyezd a pikót egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd kb. 30-40 percig, vagy amíg a hús átsül és a bőre aranybarna nem lesz. Sütés közben egyszer-kétszer kend meg a maradék páccal, hogy még ízletesebb legyen.
Serpenyőben:
Forrósíts fel egy serpenyőben kevés olajat. Helyezd a pikót a serpenyőbe, és süsd közepes lángon, oldalanként kb. 5-7 percig, vagy amíg a hús átsül és a bőre ropogós nem lesz. Ügyelj arra, hogy ne égesd meg!
Grillen:
Grillezés előtt olajozd be a grillrácsot. Helyezd a pikót a grillre, és süsd közepes hőfokon, oldalanként kb. 5-7 percig, amíg a hús átsül és a bőre aranybarna nem lesz. Grillezés közben időnként kend meg a maradék páccal.
Variációk és Tippek a Pác Ízesítésére
A fenti recept egy alap, amit kedved szerint variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Csípős változat: Adj a páchoz egy kevés chiliport, aprított jalapenot, vagy egy csipetnyi cayenne borsot.
- Ázsiai ízek: Keverj a pácba egy kevés szezámolajat, rizsecetet és aprított újhagymát.
- Fűszeresebb változat: Adj hozzá egy kevés római köményt, koriandermagot és mustármagot.
- Édes-savanyú változat: Adj a pácba egy kevés ananászlevet és egy kevés almaecetet.
Tálalási Javaslatok
A pácolt pikó remekül illik rizzsel, sült burgonyával, salátával, vagy akár friss zöldségekkel is. Kínálhatod mellé kedvenc szószodat, például barbecue szószt, fokhagymás mártogatóst, vagy akár egyszerű tejfölt is.
A Pikó Pác Tárolása
A maradék pácot légmentesen záródó edényben tárold a hűtőben, és használd fel 2-3 napon belül. Ha a pácot hús pácolására használtad, ne használd fel újra, mert baktériumokat tartalmazhat!
Konklúzió
A pikó remek választás lehet egy gyors és finom ebédhez vagy vacsorához. A megfelelő pác segítségével pedig igazán különleges ízélményt varázsolhatsz belőle. Próbáld ki a fenti receptet, és kísérletezz bátran a fűszerekkel, hogy megtaláld a számodra legízletesebb változatot!