Szeretnél valami egyszerű, egészséges és finom ételt készíteni? A sült pollock tökéletes választás! Ez a recept kifejezetten kezdőknek készült, így garantáltan sikerélményed lesz. Nem kell bonyolult hozzávalókra vagy technikákra gondolnod, mindössze néhány lépés választ el a tökéletes sült hal vacsorától.

Miért pont a Pollock?

A pollock (más néven alaszkai tőkehal) egy nagyszerű választás, ha halat szeretnél enni, de nem vagy benne biztos, hogy a bonyolultabb receptekkel megbirkózol. Számos előnye van:

  • Olcsó: A pollock általában kedvezőbb áron kapható, mint más halak.
  • Könnyen beszerezhető: A legtöbb szupermarketben megtalálható, frissen vagy fagyasztva.
  • Enyhe ízű: Nem tolakodó az íze, ezért jól kombinálható különböző fűszerekkel és köretekkel.
  • Egészséges: Magas fehérjetartalommal rendelkezik és alacsony a zsírtartalma.

Hozzávalók

A következő hozzávalókra lesz szükséged a sült pollock elkészítéséhez:

  • 4 szelet pollock filé (kb. 150-200g/szelet)
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál édes paprika
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál fekete bors
  • Citrom (opcionális, a tálaláshoz)

Eszközök

A recepthez a következő eszközökre lesz szükséged:

  • Sütő
  • Sütőpapír
  • Sütőlap
  • Kis tál a fűszerek keveréséhez
  • Ecset (az olaj felviteléhez – opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre

Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket a tökéletes sült pollock elkészítéséhez:

1. A sütő előmelegítése

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütő esetén 180°C). Ez biztosítja, hogy a hal egyenletesen süljön meg.

2. A hal előkészítése

Ha fagyasztott pollock filét használsz, győződj meg róla, hogy teljesen kiolvadt. Töröld szárazra a halat papírtörlővel. Ez segít, hogy szép kérge legyen.

3. A fűszerkeverék elkészítése

Egy kis tálban keverd össze a fokhagymaport, édes paprikát, sót és borsot. Ha szereted a pikánsabb ízeket, adhatsz hozzá egy csipetnyi chiliport is.

4. A hal fűszerezése

Szórd meg a pollock filéket a fűszerkeverékkel mindkét oldalán. Ügyelj arra, hogy egyenletesen fedje be a fűszer a halat.

5. A hal sütése

Bélelj ki egy sütőlapot sütőpapírral. Ez megakadályozza, hogy a hal leragadjon, és megkönnyíti a takarítást. Helyezd a fűszerezett pollock filéket a sütőpapírra.

6. Az olaj felvitele (opcionális)

Ecsettel kend meg a halat egy kevés olívaolajjal. Ez segít, hogy a hal szép aranybarna színt kapjon, és megakadályozza, hogy kiszáradjon.

7. Sütés

Tedd a sütőlapot a előmelegített sütőbe és süsd a pollock filéket 12-15 percig, vagy amíg a hal teljesen átsül és könnyen szétválik a villával. A sütési idő függ a filé vastagságától.

8. Ellenőrzés

Ellenőrizd, hogy a hal átsült-e. Szúrd meg egy villával. Ha könnyen szétválik és nem átlátszó, akkor kész.

9. Tálalás

Tálald a sült pollock filéket friss citromlével meglocsolva. Kínálhatsz mellé rizst, burgonyát, salátát vagy más kedvenc köretet.

Tippek és trükkök a tökéletes sült pollockhoz

  • Ne süsd túl! A hal könnyen kiszáradhat, ha túl sokáig sütöd.
  • Fűszerezz bátran! Kísérletezz különböző fűszerekkel, hogy megtaláld a kedvencedet. Kipróbálhatsz például fokhagymagranulátumot, hagymaport, oregánót vagy bazsalikomot.
  • Használj friss citromot! A friss citromlé feldobja a hal ízét.
  • Sütőpapír használata kötelező! Ez megakadályozza a leragadást és megkönnyíti a takarítást.
  • Variációk: A sütés helyett a serpenyőben is sütheted a pollockot. Ehhez olajban vagy vajban süsd mindkét oldalát aranybarnára.

Köretek a sült pollockhoz

A sült pollock remekül passzol számos körethez. Íme néhány ötlet:

  • Párolt rizs
  • Sült burgonya
  • Püré
  • Friss saláta (pl. kevert saláta, paradicsomsaláta, uborkasaláta)
  • Párolt zöldségek (pl. brokkoli, karfiol, zöldbab)

Tárolás

A maradék sült pollock hűtőben tárolható 1-2 napig. Melegítsd fel sütőben vagy mikrohullámú sütőben tálalás előtt.

Összegzés

A sült pollock egy egyszerű, gyors és egészséges étel, ami tökéletes választás a hétköznapokra. A recept könnyen elkészíthető, még kezdőknek is, és garantáltan ízleni fog az egész családnak. Próbáld ki még ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük